Аскорбінова кислота – вітамін здорових судин, хороших емоцій і міцних зубів

Пам’ятайте лимони, проти яких бунтували англійські моряки? Уже в середині XVIII століття було відомо, що ці жовті кислі плоди можуть попередити цингу. Тільки через багато десятиліть було встановлено, що тим самим цілющим речовиною, яке попереджає і лікує цингу, є аскорбінова кислота, або вітамін С.

Аскорбінова кислота користь

З часу відкриття цього вітаміну він став найвідомішим і споживаним в світі. Звичайно ж, в наші дні підвищений інтерес до аскорбінової кислоти пов’язаний зовсім не з тим, що вона може лікувати цингу, – з кожним роком вчені відкривають все нові і нові властивості звичної нам з дитинства «аскорбінки».

Деякі вчені навіть стверджують, що вітамін С може продовжувати життя! І наводять результати досліджень, згідно з якими ті чоловіки, які брали більше 300 мг на добу, живуть довше за тих, у кого в добовому раціоні було менше 50 мг цього вітаміну.

Вітамін С можна назвати одним із найгеніальніших винаходів Природи: дивно, на які чудеса здатна маленька і рухома молекула цього вітаміну, що складається з вуглецю, водню і кисню.

Чим більш рухливий і енергійний живий організм, тим більше аскорбінової кислоти йому потрібно.

Саме тому вона так життєво необхідна для організму людини – це справжній заряд життєвої енергії, підвищення імунітету, антистресовий фактор, молодість і краса!

Крім того що вітамін С активізує всі динамічні життєві процеси, перед ним в організмі стоять ще два завдання: забезпечення імунного захисту і стабілізація психіки. Вітамін С – найлютіший ворог усіх хвороб. Він не тільки є найлютішим ворогом всіх вірусів, мікробів, а й підвищує опірність організму інтоксикацій хімічними речовинами, перегрівання, охолодження, кисневого голодування і навіть може лікувати злоякісні новоутворення.

В останні роки мегадози вітаміну С використовують для лікування деяких форм онкологічних захворювань.

Вітамін С має пряме відношення і до емоційної сфери: він діє на функцію центральної нервової системи, стимулює діяльність ендокринних залоз, особливо надниркових залоз. Іншими словами, без цього вітаміну нам були б недоступні відчуття захоплення від яскравих фарб заходу сонця або клейких листочків берези, сонячних променів, які будять нас вранці, – всіх тих відчуттів, без яких наше життя було б позбавлена ??фарб і звуків.

Цей вітамін добре зберігається в здорової кислотному середовищі шлункового соку, але чутливий до кисню, розпадається від впливу світла, високої температури і повітря, які сприяють руйнівній роботі окислювачів, тобто вільних радикалів.

Вітамін С розчинний у воді, тому його надлишок вимивається з організму.

Вміст вітаміну в організмі знижується при курінні, стресах, високій температурі, прийомі аспірину, антибіотиків, деяких інших лікарських препаратів, впливі на організм шкідливих речовин.

З-гіповітаміноз може виникнути при порушенні принципів раціонального харчування: при відсутності свіжих овочів і фруктів, переважання вуглеводного харчування за рахунок круп’яних і борошняних страв. Також причинами дефіциту вітаміну С можуть бути штучне вигодовування немовлят без прикорму з овочів і фруктів, неправильна кулінарна обробка овочів і фруктів, наслідки захворювань …

При дефіциті аскорбінової кислоти протягом одного – трьох місяців може початися С-гіповітаміноз. Для початкових стадій дефіциту вітаміну С характерні зниження розумової і фізичної працездатності, слабкість, млявість, зниження опірності інфекціям, уповільнення одужання при різних захворюваннях.

Далі при С-гіповітаміноз спостерігається підвищена чутливість до холоду, безпричинна мерзлякуватість, зниження апетиту, швидка стомлюваність, сонливість або поганий сон, дратівливість або пригніченість, слабкість в ногах. З’являються болі в ногах і попереку, серцебиття – при навіть невеликому фізичному навантаженні. Набухають і кровоточать після натискання і чищення зубною щіткою ясна. Стає блідою і сухою, починає лущитися шкіра.

Читайте також: Які продукти корисні перед сном, а які шкідливі

Ці симптоми можуть мати різну ступінь вираженості, виникати не одночасно і якийсь час мало турбувати. Але потім, через 3-6 місяців, починає відчуватися авітаміноз: шкіра стає «гусячої», шорсткою, на її поверхні утворюються вузлики, виникають крововиливи в м’язи, під шкіру, в суглоби. При сильному дефіциті вітаміну сильно розпушуються і опухають ясна, розхитуються і можуть випадати зуби, втрачається апетит, часто виникають артеріальна гіпотонія, болі і відчуття стиснення в ділянці серця, порушуються секреторна і рухова функції шлунково-кишкового тракту.

У маленьких дітей З-авітаміноз проявляється хворобливістю при русі рук і ніг, занепокоєнням або апатією, субфебрильної (36,9-37,2 ° C) температурою, зниженням кількості гемоглобіну, еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів в крові. Виникають хворобливі припухания в області кісток, рук, стегон, мелкоточечние крововиливи у вигляді висипки.

Найважливіші заходи профілактики дефіциту вітаміну С дуже прості: кожен день в нашому меню повинні бути в достатній кількості фрукти і овочі. А при їх нестачі (через сезонності або особливостей регіону проживання) потрібно ширше використовувати квашені і мочені капусту, яблука, кавуни, а також соки і компоти, містять аскорбінову кислоту.

зміст

  • 1 Перші ознаки нестачі аскорбінової кислоти
  • 2 Скільки потрібно аскорбінової кислоти?
  • 3 У яких продуктах міститься вітамін С?
  • 4 Значення аскорбінової кислоти для здоров’я
  • 5 На замітку

Перші ознаки нестачі аскорбінової кислоти

• Часті застуди;

• підвищена стомлюваність;

• кровоточивість ясен;

• погана концентрація уваги;

• погіршення зору;

• зниження апетиту;

• безсоння;

• депресивні стани.

Надалі можуть з’явитися біль у попереку і ногах, серцебиття при невеликому фізичному навантаженні, лущення шкіри, крововиливи.

Скільки потрібно аскорбінової кислоти?

Добова потреба дорослої людини в аскорбінової кислоти становить 75-100 мг.

Але фахівці кажуть, що ця норма може істотно збільшуватися залежно від певних факторів. Наприклад, більше аскорбінової кислоти потрібно курцям (є дані про те, що кожна сигарета «з’їдає» близько 30 мг вітаміну С), під час стресу, слабкому засвоєнні вітаміну в шлунково-кишковому тракті і ін.

У яких продуктах міститься вітамін С?

Вітамін С практично відсутній в харчових жирах, м’ясо та м’ясні продукти, злакових продуктах. Найбільше його в природних концентратах аскорбінової кислоти – в овочах і фруктах. Але всупереч поширеному переконанню, що вітамін С багаті мало не всі овочі і фрукти, серед них є як рекордсмени, так і «відстаючі».

золотими медалями за рекордну зміст аскорбінової кислоти можна по праву нагородити плоди шипшини, чорної смородини, обліпихи і червоний солодкий перець.

срібними – кріп з петрушкою, цвітну капусту, полуницю, горобину і апельсини.

Досить багато аскорбінової кислоти і в білокачанної капусті, причому значні кількості цього вітаміну зберігаються навіть у квашеній капусті. Картопля, звичайно, не цілком заслуговує «бронзу», але оскільки він займає значне місце в нашому раціоні, можна сказати, що він разом з капустою також вносить значний вклад в забезпечення організму вітаміном С.

А ось в огірках, винограді, сливах, персиках аскорбінової кислоти мало. Вкрай низький вміст вітаміну С і в молоці і молочних продуктах (виняток становить лише кумис).

Читайте також: Вітамін А – вітамін росту, краси і гарного здоров’я

лідери за вмістом аскорбінової кислоти (мг / 100 г продукту):

  • сухий шипшина – 1200;
  • свіжий шипшина – 470;
  • червоний солодкий перець – 250;
  • чорна смородина, обліпиха – 200;
  • петрушка, зелень, зелений солодкий перець, білі сушені гриби – 150;
  • брюссельська капуста – 120;
  • кріп, черемша, червона садові горобина – 100;
  • кольорова капуста – 70;
  • червонокачанна капуста, апельсини, грейпфрути, суниця – 60;
  • хрін, шпинат – 55.

«Міцні середнячки»:

  • щавель, лимони – 43-40;
  • мандарини – 38;
  • свіжі лисички – 34;
  • агрус, перо зеленої цибулі, свіжі білі гриби – 30;
  • редька – 29;
  • редис, грунтові томати, малина – 25.

«Аутсайдери»:

  • червона морква – 5.

Значення аскорбінової кислоти для здоров’я

Сфери дії:

• міцність судин і тканин;

• гарний настрій;

• загоєння ран;

• імунні функції;

• здорові ясна і зуби;

• гарна гладка шкіра;

• гострота зору;

• міцний сон, гарний настрій.

Вітамін С зустрічається в чотирьох різних формах, так званих стереоізомерах (при цьому його атомарний склад завжди однаковий, просто молекула має інше просторове побудова). Це дає вітаміну можливість в кожному випадку виконувати різні функції в процесі обміну речовин, роблячи його виключно різнобічним.

Найбільш активним природним стереоізомером аскорбінової кислоти є L-аскорбінова кислота.

Після того як вітамін С потрапляє в кишечник з їжею, він тут же практично миттєво виявляється в крові, в міжклітинному просторі і клітинах. За останніми даними, у молекули вітаміну С є свій транспортний протеїн, завдяки якому він і проникає в клітини.

Найбільшої концентрації аскорбінова кислота досягає в корі надниркових залоз і в центральній нервовій системі. Високо вміст вітаміну С і в лейкоцитах, білих кров’яних тільцях, що грають важливу роль в імунній системі, він також бере участь і в формуванні гемоглобіну в еритроцитах.

До речі, ця концентрація вітаміну в організмі має свою межу, понад якого вітамін просто перестає транспортуватися в клітини. Тому набагато розумніше, наприклад, є по кілька апельсинів протягом дня, замість того щоб з’їсти їх відразу. Деяка частина вітаміну зберігається і в нирках, звідки потім надходить в обмін речовин.

Активність вітаміну С проявляється у всьому організмі.

Він допомагає зміцнювати дрібні кровоносні судини, клітинні оболонки, бере участь в біосинтезі колагену і еластину – спеціальних білків сполучної тканини, опорних компонентів хрящів, кісток, стінок судин. Завдяки цим властивостям вітамін С запобігає підшкірні крововиливи, прискорює процеси одужання і загоєння ран і інших ушкоджень шкіри, зміцнює ясна і зв’язки, що з’єднують кістки.

Крім цього, аскорбінова кислота розгладжує і зміцнює стінки кровоносних судин – від мікроскопічних капілярів до товстих вен. Завдяки цьому своїй властивості вітамін С допомагає при варикозному розширенні вен і геморої.

Аскорбінова кислота – відмінний «стоматолог» і «зубна щітка».

Вона зміцнює незліченні дрібні судини і клітини сполучних тканин ясен, розносячи по клітинам солі сірчаної кислоти. Якщо цих солей не вистачає, в сполучних тканинах можуть виникнути мікророзриви, а потім починають кровоточити ясна … Аскорбінова кислота також допомагає постачати кальцієм щелепні кістки і зуби. Ну а порівняння з зубною щіткою буде на користь аскорбінової кислоти: якщо їсти сирі овочі і фрукти, вони очистять зуби, додадуть свіжий подих, а що міститься в них вітамін С розправиться з бактеріями, що викликають карієс!

Аскорбінова кислота бере участь в підтримці імунітету і синтезі гормонів, гомеостазу організму людини.

Молекула вітаміну С не тільки «на біс» виконує свої ролі, але і допомагає іншим вітамінам. Результати одного з досліджень показують, що концентрація вітаміну Е в організмі людей, які брали більше 220 мг вітаміну С в день, була на 18% вище, ніж у тих, хто приймав 120 мг або менше.

Читайте також: Користь граната

Крім цього, будучи антиоксидантом, аскорбінова кислота допомагає організму використовувати і інші антиоксиданти, вона захищає від окислення клітини тіла і інші вітаміни, забезпечує прямий захист білків, ліпідів, ДНК і РНК від шкідливого впливу вільних радикалів і перекисів. Саме тому вітамін С поряд з іншими вітамінамі- «цілителями», наприклад В5, Е і PP, додають в різні креми для шкіри.

Справжнім захисником організму від бактерій і вірусів вітамін С стає і під час вагітності, захищаючи жінку і від багатьох інших неприємностей, наприклад від варикозного розширення вен або розтяжок на шкірі.

На замітку

• Не можна надмірно захоплюватися препаратами, що містять аскорбінову кислоту.

• Великі дози вітаміну С можуть викликати рідкий стілець, газоутворення і здуття кишечника, а також перешкоджати засвоєнню міді і селену. Тому приймати вітамін С у великих дозах слід тільки за призначенням лікаря, а в профілактичних цілях його краще отримувати з продуктів харчування і вітамінно-мінеральних збалансованих добавок.

• Достатня кількість вітаміну С допоможе усунути зайві кілограми! Вітамін С бере участь в синтезі карнітину з амінокислоти лізину. А карнітин, в свою чергу, «дістає» з крові молекули жиру і доставляє їх в клітини для окислення і отримання енергії. Тим самим аскорбінова кислота допомагає нормалізувати вагу.

• Вітамін С стимулює вироблення нервових збудливих, за допомогою яких передаються всі наші відчуття. Тому можна сказати, що аскорбінова кислота відіграє велику роль в настрої людини.

• Вітамін С належить до чотирьох найважливішим антиокислювачів. І разом з вітаміном А, вітаміном E і селеном бореться з вільними радикалами.

• Головні постачальники аскорбінової кислоти овочі і фрукти бажано їсти в сирому вигляді. Концентрація вітаміну С зменшується при зберіганні, переробці і особливо при нагріванні.

• Рекомендується приймати вітамін С в поєднанні з іншими антиоксидантами, наприклад з вітаміном E і флавоноїдами.

• Регулярне вживання вітаміну С корисно для зору і попереджає дегенерацію жовтої плями сітківки.

• Згідно з дослідженнями, при тривалому застосуванні вітамін С захищає від катаракти – помутніння кришталика, що призводить до втрати зору. За деякими даними, у жінок, які приймали аскорбінову кислоту десять і більше років, початкові стадії катаракти відзначалися на 77% рідше, ніж у тих жінок, які не приймали цей вітамін.

• Якщо шкіра стає сухою, блідою, тонкої і шорсткою, посилюються зморшки, з’являються крововиливи, причиною може бути дефіцит вітаміну С.

• При захворюваннях органів травлення часто використовуються дієти з низьким вмістом вітаміну С.

Джерело: litmir.info

За матеріалами: health-medicine.info

Опитування:

Чому ви оплачуєте медичні послуги?

  • немає черги
  • Потрібна термінова медична допомога
  • Уважне відношення
  • більше довіри
  • Більш ефективний курс лікування
  • краще фахівці
  • інше

Подивитися результати

Завантаження …

Поділитися: