Біохімічний аналіз крові при вагітності: як проводиться і що показує

Біохімічний аналіз крові вже кілька десятиліть продовжує залишатися одним з найбільш широко використовуваних методів діагностики. Це дослідження дозволяє отримати широке уявлення про стан тих або інших органів і систем людського організму. Даний метод максимально інформативний для лікаря і характеризується високою достовірністю. Особливо важливий біохімічний аналіз крові при вагітності. Він дозволяє не тільки отримати повне уявлення про функціонування та наявності порушень в роботі тих чи інших органів. Розшифровка покаже ще й те, чи є в організмі дефіцит вітамінів і мікроелементів. Дослідження широко використовується в гінекології і урології, гастроентерології, терапії і безлічі інших галузей медицини.

Як проводиться і показує аналіз на біохімію

Біохімічний аналіз крові дає лікареві можливість оцінити функцію ряду найважливіших систем і органів людського організму:

  1. Нирок.
  2. Печінки.
  3. Серцево-судинної системи.
  4. Співвідношення різних вітамінів і мікроелементів.

Аналіз гранично простий, але деяка підготовка все одно потрібна. Кров можна здавати виключно в ранковий час і строго натщесерце. Від останнього прийому їжі повинно пройти не менше 8 годин. За добу до здачі не можна вживати алкогольні напої. З пиття напередодні дозволена тільки вода. На цьому підготовка до біохімічному аналізу закінчується. Кров на такий аналіз беруть з ліктьової вени. Вагітним жінкам потрібно здавати не менше 2 разів — при постановці на облік і на 30 тижні вагітності. Про необхідність додаткових аналізів лікар розповість вже по ситуації. Вартість дослідження не є фіксованою. Ціну встановлює конкретна клініка або лабораторія. Тому рекомендується уточнити вартість до здачі аналізу. Або ж візьміть із собою суму грошей «з запасом».

На ранніх стадіях вагітності, тобто при постановці на облік, даний аналіз крові дозволяє відстежити зміни в організмі, які були до вагітності. Аналіз крові додатково дає можливість виявити хронічні хвороби та патології ряду найважливіших систем і органів жіночого організму.

На 30-му тижні вагітності цей аналіз крові дозволяє лікарю зробити висновок про те, чи нормально жіночий організм відчуває себе в період вагітності, немає яких-небудь збоїв в адаптації і т. д. Біохімічний аналіз дозволяє своєчасно відстежувати патології, що дає можливість запобігти розвитку ускладнень.

Якщо в процесі вагітності у жінки виникають які-небудь захворювання, кратність здачі крові на аналіз може збільшуватися, як і список досліджуваних показників. Наприклад, якщо при вагітності починається ранній токсикоз, лікар буде звертати увагу на такі показники, як електролітний склад крові і ферменти печінки. Якщо ж присутні недуги нирок, основна увага буде приділятися креатиніну, білка і сечовини. У пацієнток з цукровим діабетом обов’язково контролюється концентрація глюкози, мікроелементів, печінкових ферментів і білка.

Навіть якщо під час вагітності ви прекрасно себе почуваєте і не помічаєте ніяких нехарактерних симптомів, біохімічний аналіз крові потрібно обов’язково здавати тоді, коли це рекомендує робити лікар. Дослідження дозволить своєчасно визначити, які органи і системи дають збій. Будь-які зміни в біохімії крові можна розцінювати як неблагополучну ситуацію і необхідність якомога скорішого початку лікування.

Як правило, всі біохімічні показники не мають чітких величин. Вони визначаються по відношенню до гранично допустимим параметрам, тобто мінімальними і максимальними межами. Нерідко аналіз крові однієї і тієї ж пацієнтки під час вагітності трактується по-різному. Причина цього полягає насамперед у тому, що кожна клініка встановлює власні критерії для оцінки результату перевірки. Досвідчений лікар зможе без жодних ускладнень зіставити результати дослідження крові з симптоматикою хвороби, щоб поставити точний діагноз і розпочати відповідне лікування.

Загальний білок у біохімічному аналізі

Одним з головних показників в біохімічному аналізі крові в період вагітності є білок. У цього елемента безліч дуже важливих функцій. У період вагітності перевіряється рівень загального білка. При нормальних умовах він не повинен виходити за межі 64-83 г/л. В деяких дослідницьких лабораторіях ці показники можуть дещо відрізнятися. Все пов’язано з технологією проведення досліджень.

У 3-му триместрі вагітності часто зменшується вміст білка. Безпосередньо білки мають різноманітну структуру і виконують різні функції. Як правило, виділяють такі групи, як альбумін та глобуліни. Перший виробляється печінкою, а синтезом друге займаються лімфоцити. Знання концентрації і співвідношення цих білків дозволяє лікарю зробити більш точні висновки про наявність порушень у роботі внутрішніх органів.

Зниження концентрації білка в згаданий період вагітності пов’язано з т. зв. розведенням крові. Суть процесу в тому, що збільшується об’єм плазми — рідкої частини. Крім того, відбувається посилене використання альбуміну в процесах будови тканин майбутньої дитини. Білок може знижуватися на тлі його недостатнє надходження з їжею, при хворобах шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки, підшлункової і кровотечах. Підвищується же білок при інфекційних хворобах в хронічних і гострих формах, при зневодненні і ряді інших обставин.

Ліпідний обмін під час вагітності

Біохімічний аналіз в обов’язковому порядку визначає зміст жирів. Найчастіше перевіряється тільки холестерин. У деяких випадках вивчається і концентрація тригліцеридів. Холестерин — це один з найголовніших показників ліпідного обміну. Цей елемент потрібен для побудови нормальної структури мембран клітин організму. Він приймає участь у виробленні вітаміну D, статевих гормонів і ряду інших кислот і елементів.

З віком концентрація холестерину змінюється. Для молодих жінок норма становить 3,15-5,8 ммоль/л. При вагітності, зокрема, у 2-му і 3-му триместрах, вміст загального холестерину зростає до 6,0 ммоль/л і трохи вище. Пов’язана така зміна з тим, що печінка починає виробляти жири в більшій кількості. Вони витрачаються на побудову судинного русла плода і плаценти.

У період вагітності зростання вмісту холестерину відзначається насамперед за рахунок ліпопротеїнів низької щільності. Зміст ліпопротеїнів високої щільності майже не змінюється. У нормі ліпопротеїни високої щільності містяться в крові на рівні 0,9-1,9 ммоль/л. Від віку їх концентрація не залежить. У період вагітності за нормальних обставин вона теж не змінюється. Пацієнтки з надмірною вагою та цукровим діабетом обов’язково здають кров на комплексну перевірку липопротеинового складу.

Що стосується тригліцеридів, то ці жири виступають в якості основного джерела енергії для клітин людського організму. Безпосередньо в організм дані елементи потрапляють з їжею. Додатково їх виробляють клітини кишечника, жирової тканини і печінки. У нормі рівень тригліцеридів у молодих пацієнток не повинен виходити за межі 0,4-1,7 ммоль/л. Сама ж норма залежить від віку дівчини. При вагітності відзначається підвищення концентрації жіночих статевих гормонів. Вміст білка знижується. Сукупність цих двох факторів призводить до зростання рівня тригліцеридів, яке відзначається в 2-му і 3-му триместрах. Якщо показник не перевищує 2,7 ммоль/л, то можна не турбуватися, якщо лікар не стверджує зворотне.

Рівень холестерину в біохімічному аналізі

До підвищення холестерину в крові призводять найрізноманітніші фактори. У їх числі:

  1. Генетичні хвороби, що передаються у спадок.
  2. Різного роду недуги підшлункової залози і печінки.
  3. Зниження функції щитовидної залози.
  4. Вживання жирної їжі в надмірній кількості.
  5. Цукровий діабет.
  6. Проблеми з нирками.

Зниження рівня холестерину відзначається при:

  1. Тривалому голодуванні.
  2. Вираженому токсикозі протягом першої половини вагітності.
  3. Збільшеною функції щитовидної залози.
  4. Різного роду інфекційних хворобах.

Вміст ліпопротеїнів високої щільності зростає у пацієнток з:

  1. Цукровий діабет.
  2. Надмірною вагою.
  3. Збільшеною функцією щитовидної залози.

До зниження їх концентрації призводить:

  1. Цукровий діабет.
  2. Куріння.
  3. Раціон з великою кількістю вуглеводів.
  4. Хвороби нирок.

Ліпопротеїни низької щільності зростають при наявності хвороб щитовидної залози та нирок, а також при цукровому діабеті. До їх зниження призводять:

  1. Хвороби суглобів і легенів.
  2. Хронічна анемія.
  3. Підвищена функція щитовидної залози.

Знижуються вони і при дієті з низьким вмістом тваринних жирів, стресах, зниженої функції щитовидної залози.

Підвищення тригліцеридів відзначається при ряді спадкових хвороб, цукровому діабеті, захворюваннях підшлункової залози і нирок, запальних недугах печінки. Знижуються ж тригліцериди на тлі:

  1. Хронічних хвороб легенів.
  2. Надмірній функції щитовидної залози.
  3. Недостатній та/або неправильному харчуванні.

Вуглеводний обмін, глюкоза і білірубін

При аналізі кров на біохімію обов’язково перевіряється на вуглеводи, глюкозу і білірубін. Вуглеводи — це найголовніший джерело енергії для людського організму. Вміст глюкози — головний біохімічний показник. В нормі у венозній крові глюкоза не виходить за рамки 4,1 5,9 ммоль/л, протягом вагітності відмічаються неоднозначні зміни її змісту. У більшості випадків концентрація залишається на тому ж рівні, що і до вагітності. Може трохи знизитися. Пов’язано це в першу чергу з гормонами, синтезирующимися плацентою. Додатково на це впливає концентрація інсуліну. Цей гормон підшлункової залози теж приймає дуже важлива участь у вуглеводному обміні.

Всі вагітні обов’язково здають кров на глюкозу. Якщо є ризик розвитку цукрового діабету або це захворювання вже є, кров на глюкозу здається набагато частіше. У деяких ситуаціях призначається глюкозотолерантное тестування, в ході якого кров перевіряється 4 рази протягом 2 годин. Оцінюється цукор в крові натще і через деякі проміжки часу після прийняття 75 г глюкози.

Збільшений вміст глюкози характерно для цукрового діабету і ряду інших ендокринних захворювань, хвороб печінки і нирок, курців пацієнток, при наявності сильних стресів. Знижується її концентрація на тлі таких факторів:

  1. Порушення роботи щитовидної та інших ендокринних залоз.
  2. Хвороб печінки.
  3. Недуг підшлункової залози.

У всіх вагітних кров обов’язково перевіряється на білірубін. Він являє собою жовчний фермент. Утворюється під час розпаду гемоглобіну, що входить до складу червоних кров’яних тілець — еритроцитів.

До збільшення вмісту білірубіну в крові вагітної жінки призводить анемія, що розвивається на тлі прискореного розпаду еритроцитів. Аналогічні зміни відбуваються і при дефіциті вітаміну В12. В даному випадку загальний білірубін збільшується головним чином за рахунок фракції вільного. При наявності у пацієнтки хвороб печінки і закупорки жовчних проток загальний білірубін підвищується за рахунок непрямого і прямого. Якщо вміст цього елемента перевищить показники в 27-34 ммоль/л, у пацієнтки почнеться жовтяниця, характерним симптомом якої є зміна нормального відтінку склер очного яблука і шкіри на жовтий.

Білірубін зменшується при:

  1. Лікування з використанням певних препаратів.
  2. Вживанні надмірної кількості вітаміну С.
  3. Вживанні кофеїну у великих кількостях.

Додатково кров перевіряється на ферменти і макроелементи, також проводяться дослідження для оцінки функції нирок. Рішення про необхідність виконання цих та ряду інших досліджень приймає лікар.

Таким чином, цей аналіз крові є вкрай важливим, особливо в період вагітності. З його допомогою лікар зможе вчасно виявити відхилення від норми, встановити наявність хвороб і призначити їх об’єктивне лікування, що дозволить запобігти появі серйозних порушень з боку плоду. При необхідності лікар може збільшити або скоротити кількість досліджуваних показників. Це залежить від індивідуальних особливостей організму пацієнта та перебігу вагітності.

Поділитися: