Брусниця – цілющі властивості, рецепти, застосування в медицині

Це багаторічний вічнозелений невеликий чагарник. Він досягає у висоту 15-30 см. Плоди яскраво-червоного кольору, кулясті, блискучі, багатонасінні. Розмір ягід сягає 0,8 см в діаметрі. Вони дуже соковиті, солодко-кислого смаку з гіркуватим присмаком.

зміст

  • 1 Брусниця
  • 2 Хімічний склад
  • 3 Цілющі властивості
  • 4 Вживання в їжу
  • 5 Рецепти
    • 5.1 Брусниця мочена
  • 6 Застосування в медицині

брусниця

Брусниця широко поширена на Уралі, Далекому Сході, Кавказі, в Сибіру і багатьох районах європейської частини Росії. Ця рослина є одним з найпоширеніших серед дикорослих ягід. Брусниця росте в хвойних і змішаних лісах, а також по краях торф’яних боліт. Рослина відрізняється високою морозостійкістю. Більш морозотривкої ягодою є тільки морошка.

Хімічний склад

У ягодах брусниці міститься 84-88% води, 2,4-3,8% глюкози, 2,8-5,1% фруктози, 0,4% сахарози, 2,5% органічних кислот, 0,13-0,44 % розчинних пектинів, 0,16-0,52% протопектину, 1-2,2% антоціанів, 0,23-0,51% катехінів, 11-22 мг / 100 г аскорбінової кислоти. Крім цього, в ягодах брусниці є 9% арбутина, 5% дубильних речовин, флавоніоіди, органічні кислоти. Шкірочка ягід містить 0,75% урсоловой кислоти. Бензойна кислота, що міститься в стиглих ягодах, знаходиться у вільному і зв’язаному стані у формі глікозиду вакініна.

Читайте також: Аронія (горобина чорноплідна) – цілющі властивості, застосування в медицині

Листя брусниці містять 9% глікозиду арбутина, 3% метиларбутин, 4-6% фенольного глікозиду мелампсоріна, салідрозід, 5-7% похідних гідрохінону, винно-кам’яну, урсоловую, галловую і еллаговую кислоти, 10% дубильних речовин.

У насінні брусниці міститься до 32% жирів, до складу яких входить 52% лінолевої кислоти і 26% ліноленової кислоти.

цілющі властивості

Товчені ягоди і листя брусниці мають антимікробну властивість. Свіжий сік брусниці (навіть розведений в 64 рази) пригнічує ріст грибів роду Candida і деяких бактерій.

Вживання в їжу

Ягоди брусниці вживають в їжу свіжими, а також мочені і маринованими. З ягід готують компоти, соки, морси, варять варення, джеми. Брусничне варення і сік можна використовувати в якості приправи до м’ясних страв і смаженої дичини.

З листя брусниці заварюють брусничний чай.

По-латині брусниця називається vacciniumvitis, що в перекладі означає «коров’яча трава».

Важливо! Відвари ягід і листя брусниці мають антимікробну і протизапальну дію завдяки вмісту в них арбутина, гідрохінону і дубильних речовин. Ці препарати застосовують для лікування захворювань сечовивідної системи.

Досліди, що проводилися на білих мишах, показали, що сік таких ягід, як брусниця, калина, журавлина, червона і чорна смородина, повністю усувають зараження трихомонадами.

Читайте також: Як очистити кишечник травами

І тільки сік брусниці знищує інвазію лямблій у цих тварин.

Увага! При передозуванні препаратів брусниці або в разі тривалого їх прийому може з’явитися нудота і інші симптоми інтоксикації.

Важливо! До складу брусниці входить глікозид арбутин, який, потрапивши в організм, розщеплюється з утворенням гідрохінону. Ця речовина має бактерицидну дію, але в той же час є токсичною речовиною.

рецепти

брусниця мочена

1 кг ягід брусниці заливають 1 л цукрового сиропу: 1 ст. л. цукру, 5 г солі, 1 г кориці, 0,5 г гвоздики на 1 л води. Сироп доводять до кипіння, після чого охолоджують і заливають підготовлені ягоди брусниці. На стіл подають як приправу до м’ясних і овочевих страв, а також у вигляді десерту.

Застосування в медицині

Ягоди брусниці використовують в якості гарного вітамінного кошти. Свіжі ягоди і сік, а також відвари сухих ягід призначають при підвищеному артеріальному тиску, застуді, ревматизмі і подагрі.

Читайте також: Фітопрепарати в репродуктивній медицині

Листя брусниці входять до складу сечогінних зборів. Препарати листя брусниці застосовують при каменях у нирках, сечовому і жовчному міхурі. Їх використовують при захворюваннях шлунка і цукровому діабеті.

У народній медицині використовуються свіжі, варені і мочені ягоди брусниці для лікування гастритів із зниженою кислотністю шлункового соку, а також при проносі, ревматизмі, подагрі. Брусничний сік рекомендують при підвищеному артеріальному тиску.

Джерело: litmir.info

Опитування:

Скільки годин на добу Ви зазвичай спите?

  • Менш 4-x годин
  • 4-6 годин
  • 7 годин
  • 8:00
  • 9 годин
  • 10:00
  • 10-12 годин
  • Більше 12 годин

Подивитися результати

Завантаження …

Поділитися: