чи Можна дітям шипшина – переваги і недоліки дикої троянди

Зміст:

  • Корисні для дітей властивості шипшини
  • Коли необхідна обережність при використанні шипшини
  • Коли і в яких кількостях можна давати шипшина дітям

Плоди шипшини в даний час користуються заслуженою низькою популярністю. А між тим у його плодах міститься величезна кількість вітамінів та інших корисних сполук. Особливо високу цінність вживання шипшини і продуктів на його основі (відварів, настоїв, компотів, сиропів) має в харчуванні дітей – їх зростаючий організм найбільше потребує постійного надходження необхідних біологічно активних речовин. Правильне застосування шипшини може легко замінити собою застосування полівітамінних фармацевтичних препаратів для дітей.

Корисні для дітей властивості шипшини

Плоди дикої троянди, більш відомої у нас під назвою шипшини, являють собою несправжній плід, основна м’якоть якого містить у собі приблизно 80% всіх корисних сполук. Інші накопичують у собі горішки або кісточки шипшини. Головна цінність плодів полягає в їх хімічному складі:

  • Цукор – близько 5-9% у свіжих плодах і до 25 у висушених – вуглеводи в основному і забезпечують енергетичну цінність цього продукту;
  • Органічні кислоти – близько 3-4% (м’якоті) до 18% (ліноленова жирна кислота в кісточках);
  • Каротин і флавоноїди – це фарбувальні речовини, які обумовлюють колір м’якоті плодів шипшини. Вони здатні нормалізувати травлення, а каротин, крім усього іншого, в організмі людини перетворюється на вітамін А;
  • Вітамін С (до 2%) – є головною корисною речовиною шипшини, який, у свою чергу, є рослиною з найвищим вмістом цього вітаміну – в м’якоті його концентрація більш ніж у 40 разів перевищує вміст аскорбінової кислоти в лимоні;
  • Вітамін Р – також один з основних вітамінів шипшини, зміст якого в плодах перевищує 9%. Він здатний зміцнювати стінки тонких кровоносних судин;
  • Вітамін Е, який також називають «вітаміном розмноження» — також більш ніж в надлишку представлений в плодах шипшини. Це з’єднання контролює нормальний розвиток репродуктивної системи і є одним із найпотужніших антиоксидантів;
  • Мікроелементи – мідь, залізо, марганець, калій – знаходяться в шипшині у великій кількості і що важливо в легкозасвоюваній формі.

Таким чином, дрібні і досить непоказні плоди з невизначеним специфічним смаком являють собою справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин.

Тому легше описати основні благотворні ефекти від застосування шипшини, ніж говорити про кожному з’єднанні окремо:

  1. Природно, в першу чергу, слід виділити його вітамінну цінність – всього кілька плодів у день повністю покривають всю потребу організму дитини у вітамінах С, Р і Е;
  2. Зігріваючий і імуностимулюючу дію – відвари і настої шипшини з успіхом використовуються для профілактики і лікування простудних захворювань;
  3. Детоксикаційну та сечогінну дію – ці дві властивості нерозривно пов’язані між собою – вживання продуктів на основі шипшини «вимиває» токсини з тканин організму і виводить їх з сечею;
  4. Нормалізація обміну речовин – комплекс вітамінів і мікроелементів шипшини покращують рівень метаболізму;
  5. Сприятливий вплив на печінку і кровотворну систему – плоди шипшини рекомендуються при анемії і різних захворюваннях печінки.

Чим корисно коров’яче молоко і зі скількох років можна давати дітям: http://mozhno-detyam.net/eda/mozhno-li-rebenku-korove-moloko.html

Чи можна дитині воду? Правила, рекомендації та поради зібрані у цьому матеріалі>>

Коли необхідна обережність при використанні шипшини

Наявність великої кількості біологічно активних речовин у великій концентрації не може не накласти певні рамки на його використання – при неконтрольованому прийомі дія цих корисних сполук може повернутися назад. Крім того, при деяких патологічних станах прийом продуктів на основі шипшини може викликати певні ускладнення:

  • У кісточках плодів міститися компоненти, що мають досить виражену сечогінну дію. Іноді використовується з лікувальною метою. Але в інших випадках необхідно уникати вживання відвару або настою шипшини дитиною на ніч – це або погіршить його нічний сон, або призведе до мокрій простирадлі вранці. Крім того, тривале регулярне застосування плодів шипшини призведе до «вимивання» деяких важливих для організму речовин, зокрема іонів кальцію.
  • Дитяча гіпертонія – підвищений артеріальний тиск у дітей – на жаль зустрічається все частіше. Тому при використанні плодів шипшини у харчуванні або лікуванні таких дітей необхідно враховувати, що вони здатні дещо підвищувати тиск.
  • Наявність досить великої кількості органічних кислот здатне викликати порушення емалі зубів (при неконтрольованому прийомі) і бути причиною ускладнень у разі наявності гіперацидного гастриту у дитини.
  • Захворювання серцево-судинної системи (ураження серця, підвищена схильність до тромбоутворення) є строгим протипоказанням для застосування шипшини без консультації лікаря.

Як бачимо, незважаючи на велику кількість корисних речовин, плоди шипшини далеко не завжди можуть піти на користь. Однак у більшості випадків, при правильному режимі застосування він являє собою вкрай корисний і безпечний продукт.

Коли і в яких кількостях можна давати шипшина дітям

У харчуванні дітей використовуються різні продукти на основі плодів шипшини, які, крім усього іншого, відрізняються ще і мінімальним віком, коли їх можна давати дітям:

  • Свіжі і термічно оброблені плоди шипшини можна протирати через сито для отримання високовітамінного пюре. Саме такий вид продукту можна давати дітям разом з першими прикормами (6-7 місяців) протираючи одну-дві ягоди і додаючи отриману масу у фруктове пюре.
  • Відвари шипшини можна давати вже малятам починаючи з віку 8-12 місяців в кількості 50-100 мл на день. Настій готується в термосі і вважається більш багатий корисними речовинами, тому його дають дітям старше року по 50 мл – можна давати окремо, а можна і в чай додавати.
  • Сироп представляє собою очищений і концентрований сік м’якуша плодів шипшини. Його суворо не рекомендують давати малюкам віком до чотирьох років, а краще не починати його прийом дітям молодше 12 років – на відміну від свіжих плодів і відварів сироп володіє достатньо високими алергенними властивостями і здатний викликати кропивницю або стати провокуючим фактором для розвитку діатезу.

Особливо висока потреба в прийомі шипшини виникає в зимовий і весняний періоди, коли організм найбільш сильно страждає від нестачі вітамінів в їжі. Тому найбільш розумно вживати продукти на основі плодів шипшини саме в цей час. Влітку і восени є досить велика кількість вітамінної зелені, овочів і фруктів, тому можна почекати з використанням цього корисного рослини.

Поділитися: