Дивовижні корисні властивості кульбаби

З давніх-давен трава кульбаби є поширеним доповненням щоденного раціону. Використовуються практично всі частини рослини – листя, квіти і коріння. Кульбаба знайшов застосування не тільки в кулінарії, але і як лікарський засіб при різних недугах. Ботаніки відносять його до сімейства Asteraceae, роду Taraxacum, а наукова назва цієї рослини – Taraxacum officinale. Його називають також «ірландської маргариткою» (Irish daisy). Вважається, що кульбаба набув поширення з Центральної Азії. Зараз він росте в різних частинах світу з помірним і субтропічним кліматом. Подібно шалфею, кульбаба багатий вітаміном K, але цим його гідності не вичерпуються.

Кульбаба має довгим і міцним стрижневим коренем, його темно-зелене листя – довгі і зазубрені і ростуть прямо з грунту, подібно до променів.

Золотисто-жовті квіти з’являються пізньою весною на порожніх квітконіжках, які наповнені привертає бджіл запашним нектаром. Квітконіжки так само, як і листя, ростуть прямо із землі. Доросла рослина досягає 45 сантиметрів у висоту. Майже всі частини рослини виділяють білий «молочний сік».

Золотисто-жовті квіти з’являються пізньою весною на порожніх квітконіжках, які наповнені привертає бджіл запашним нектаром. Квітконіжки так само, як і листя, ростуть прямо із землі. Доросла рослина досягає 45 сантиметрів у висоту. Майже всі частини рослини виділяють білий «молочний сік».

Листя кульбаби наповнені численними корисними для здоров’я флавоноїдами, такими як бета-каротин, альфа-каротин, лютеїн, криптоксантин і зеаксантин. Вживання в їжу натуральних продуктів, багатих вітаміном A і флавоноїдами (каротинами) допомагає захистити організм від ракових захворювань легенів і порожнини рота. Зеаксантин володіє світлофільтри властивостями, захищаючи очну сітківку від ультрафіолетових променів.

Читайте також: Кращі соки для профілактики атеросклерозу

Трава кульбаби – хороший джерело таких мінералів, як калій, кальцій, марганець, залізо і магній. Калій є важливою складовою рідин клітин і організму, що допомагає регулювати серцевий пульс і кров’яний тиск. Залізо необхідно для формування червоних кров’яних тілець. Марганець використовується організмом як фактора, супутнього антиоксидантній ферменту під назвою супероксиддисмутаза.

Кульбаба також багатий багатьма життєво важливими вітамінами, в тому числі фолієву кислоту, рибофлавін, піридоксин, нікотиновою кислотою, вітамінами E і C, необхідними для підтримки здоров’я. Вітамін C – потужний природний антиоксидант. Зелень кульбаби містить 58% від рекомендованої денної норми споживання вітаміну C.

Кульбаба є одним з найбагатших трав’яних джерел вітаміну K, забезпечуючи приблизно 650% від рекомендованої норми споживання. Вітамін K імовірно відіграє роль у формуванні маси кісток, підтримуючи в них остеотропний активність. Встановлено також його роль в лікуванні пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Він скорочує наноситься нейронам мозку збиток.

зміст

  • 1 Вибір, зберігання і обробка кульбаби
  • 2 Застосування кульбаби в медицині
  • 3 Застереження
  • 4 Поживна цінність кульбаби
  • 5 Загальні відомості:
  • 6 Вітаміни:
  • 7 Електроліти:
  • 8 Мінерали:
  • 9 Фітонутрієнти:

Вибір, зберігання і обробка кульбаби

Часом свіжі кульбаби збирають в дикій природі. Але краще віддавати перевагу тим рослинам, які зібрані спеціально для медичних і кулінарних потреб.

Слід віддавати перевагу свіжим, соковитим і м’яким листям. У свіжого листя краще аромат і вони багаті на велику кількість життєво важливими вітамінами і антиоксидантами, бета-каротином, вітаміном C і фолатами. Зберігайте листя в харчових пластикових пакетах в ящиках холодильника, призначених для зберігання овочів.

Читайте також: Тут білий (шовковиця біла) – хімічний склад, цілющі властивості, застосування в медицині

Свіже листя і квіти кульбаби використовуються в кулінарії. Попередньо помиту зелень бланшують в киплячій воді протягом хвилини, а потім швидко охолоджують, поміщаючи в холодну воду. Бланшування дозволяє зменшити гіркоту.

Застосування кульбаби в медицині

Майже всі частини кульбаби знайшли собі застосування як в традиційній, так і в сучасній медицині. Основні містяться в ньому сполуки мають проносними і сечогінними властивостями.

Кульбаба є також хорошим тонізуючим і стимулюючим апетит засобом. Це лікарська рослина – для пацієнтів з диспепсією, коли кишечник і шлунок функціонують не в нормі.

Зовнішнє покриття стебел використовується при опіках і алергічних реакціях шкіри, наприклад, на кропиву.

застереження

Оскільки кульбаба містить деяку кількість гіркоти, він може вживатися тільки здоровими людьми без будь-яких протипоказань до з’єднань, що містяться в даному рослині. У пацієнтів, які проходять лікування калійзберігаючимидіуретиками, кульбаба може викликати калиевую інтоксикацію. У деяких чутливих людей трава кульбаби може також викликати алергічний контактний дерматит.

Поживна цінність кульбаби

У дужках наведено відсоток від денної норми споживання. Поживна цінність приведена з розрахунку на 100 грам зелені кульбаби за інформацією від Міністерства сільського господарства США, наведеної на сторінках ресурсу Nutrition And You.

Загальні відомості:

  • енергетична цінність – 45 кілокалорій (2%);
  • вуглеводи – 9,20 грама (7%);
  • білок – 2,70 грама (5%);
  • жири – 0,70 грама (3%);
  • клітковина, що входить до складу їжі – 3,50 грама (9%).

вітаміни:

  • фолієва кислота (вітамін B9) – 27 мкг (7%);
  • нікотинова кислота (вітамін B3) – 0,806 міліграма (5%);
  • пантотенова кислота – 0,084 міліграма (1,5%);
  • піридоксин (вітамін B6) – 0,251 міліграма (19%);
  • рибофлавін (вітамін B2) – 0,260 міліграма (20%);
  • тіамін (вітамін B1) – 0,190 міліграма (17%);
  • вітамін A – 10161 міжнародних одиниць (МО, IU) – 338%;
  • вітамін C – 35 міліграм (58%);
  • вітамін E – 3,44 міліграма (23%);
  • вітамін K – 778,4 мікрограма (649%).

електроліти:

  • натрій – 76 міліграм (5%);
  • калій – 397 міліграм (8%).

мінерали:

  • кальцій – 187 міліграм (19%);
  • залізо – 3,10 міліграма (39%);
  • магній – 36 міліграм (9%);
  • марганець – 0,342 міліграма (15%);
  • фосфор – 66 міліграм (9%);
  • селен – 0,5 міліграма (1%);
  • цинк – 0,41 міліграма (4%).

Фітонутрієнти:

  • альфа-каротин (? каротин) – 363 мікрограма;
  • бета-каротин (? каротин), яким багата морква – 5854 мікрограма;
  • бета-криптоксантин (? -кріптоксантін) – 121 мікрограм;
  • лютеїн-зеаксантин – 13 610 мікрограмів.

За матеріалами: Обозреватель

Читайте також: Як очистити кишечник травами

Опитування:

Яку воду ви п’єте?

  • Купую в пляшках
  • З-під крана, без фільтрації
  • З-під крана, використовую фільтри
  • Ходжу на джерело

Подивитися результати

Завантаження …

Поділитися: