Дієта №15: меню на тиждень, що можна, а що не можна з продуктів, рецепти та відгуки

Зміст:

  • Семиденний режим харчування
  • Рецепти
  • Продукти і необхідна калорійність
  • В яких випадках призначається дієта №15?

Суть дієти полягає в тому, що вона призначається людям без захворювань ШКТ, діабету і просто регулює стан людини, що знаходиться в лікарні, наприклад, після операції. Легка і неизнурительная дієта для організму.

Особливим правилом вважається вірне розклад продуктів на день, їх склад і кількість споживаної їжі.

Семиденний режим харчування

Добова норма хліба не повинна перевищувати 150 гр.

Понеділок

  • На сніданок: Запіканка з сиру знежиреного, каша на молоці, чай можна додати трохи молока, темний шоколад або сир.
  • Через 1,5-2 години, овочевий салат свіжий, за смаком зелень і сметана.
  • На обід: Салат вінегрет з оливковою олією, вуха, пюре з картоплі з тюфтельками або рагу з овочів. Попити можна компот.
  • Через 1,5-2 години, кекс, коржик, узвар з шипшини або брусниці.
  • Вечеря: оселедець під шубою, риба смажена не жирних сортів, солодкість і кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

Вівторок

  • Сніданок: солянка або борщ, кип’ячене молоко і бутерброд з скибочкою лосося малосоленого.
  • Через 1,5-2 години, салат з морської капусти.
  • Обід: зелений борщ, картопляне пюре і гуляш, компот із сухофруктів.
  • Через 1,5-2 години, свіжовичавлений сік з фруктів і яблучний пиріг.
  • Вечеря: суп з галушками і кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

Середа

  • Сніданок: картопляне пюре з обсмаженої курячої печінкою, каша на молоці, чай з молоком, темний шоколад або сир.
  • Через 1,5-2 години, овочевий салат свіжий з зеленню і сметаною.
  • Обід: локшина по-домашньому, олів’є, компот із сухофруктів.
  • Через 1,5-2 години, фруктовий салат, ягоди.
  • Вечеря: каша гречана, тортик і кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

Четвер

Стає розвантажувальним днем і переходом не на відновлення сил, і правильного харчування, а вже першим кроком до нормалізації обміну речовин в організмі.

  • Сніданок: чай з лимоном, темний шоколад або сир. Тушкована капуста з пюре з картоплі.
  • Через 1,5-2 години, овочевий салат свіжий з зеленню і однією столовою ложкою оливкової олії.
  • Обід: компот із свіжих варених або сушених фруктів.
  • Через 1,5-2 години, фруктовий салат, ягоди.
  • Вечеря: каша гречана і кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

П’ятниця

До кінця тижня необхідно продовжувати знижувати обсяг споживаної їжі, але при цьому людина не повинна відчувати почуття голоду.

  • Сніданок: запіканка з сиру знежиреного, каша на молоці, чай і трохи молока, темний шоколад або сир.
  • Через 1,5-2 години, яблучний сік.
  • Обід: юшка, овочеве рагу, компот із свіжих або сушених фруктів.
  • Через 1,5-2 години узвар з шипшини або брусниці.
  • Вечеря: пюре з картоплі з рибними котлетами і кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

Субота

  • Сніданок: суп гороховий, чай з медом, темний шоколад або сир.
  • Через 1,5-2 години, томатний сік.
  • Обід: борщ із квасолею, кип’ячене молоко.
  • Через 1,5-2 години, чай з лимоном.
  • Обід: плов, кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

Неділя

  • Сніданок: каша на молоці, чай і трохи молока, темний шоколад або сир.
  • Через 1,5-2 години, овочевий салат свіжий зелень і сметана за смаком.
  • Обід: салат вінегрет з оливковою олією, пюре з картоплі з м’ясом, компот із свіжих варених або висушених фруктів.
  • Через 1,5-2 години, кекс, коржик, узвар з шипшини або брусниці.
  • Вечеря: омлет, і кип’ячене молоко.
  • В 20.00 можна випити кисломолочний продукт, кефір, ряжанка, йогурт.

Рецепти

  1. Овочевий свіжий салат. Овочі повинні бути свіжі, помідори, огірки та болгарський перець нарізати потрібно квадратиками. Додати трохи кропу, підсолити і перемішати, додавши 1 чайну ложку оливкової олії. Можна замість масла 1 столову ложку сметани на 0,5 кілограма салату.  
  2. Товчена картопля з тушкованим м’ясом. Відваривши картоплю і довівши її до пюре-подібної маси, потрібно додати вершкового масла, одну чайну ложку на 500 гр, пюре. М’ясо обсмажити дрібно нарізаними шматочками на сковороді з невеликою кількістю цибулі. Як тільки м’ясо присмажилося, і цибулю придбав золотистий колір, потрібно додати склянку кип’яченої води. Перемішати, зменшити газ, додати трохи сметани і тушкувати близько 30 хвилин.
  3. Капуста тушкована. Свіжу білоголову капусту, необхідно нарізати довгими смужками. Трохи прим’яти, підсолити і закинути на сковороду з соняшниковою олією. Злегка підсмажити на повільному вогні, додати потрібно тертої моркви і томатів столову ложку. Близько 15 хвилин тушкувати, після чого страва готова.

Продукти і необхідна калорійність

Склад і калорійність

  • За весь день можна з’їдати, якщо це хліб житній — 150 гр, пшениці — 150 р.
  • Фруктів та ягід свіжих близько 400 гр.
  • Масла не більше 45 гр, цукру 90 гр.
  • Білки, тварин, жирів за 110 р. Вуглеводи 350-400 р., а також і цукрів 90 р.
  • Калорійність не повинна перевищувати 2800-3150 калорій в день. Харчової, кухонної солі 11-16 гр. Маса раціону, загалом, складе 2,8-3,1 кг/день.
  • Рідина споживана за день не вище 1,8 літра.

Продукти харчування дозволені

  1. Хліб і хлібні вироби.
    • Хліб з житнього борошна, висівковий, пшеничний.
    • Пиріжки та булочки, торти, кекси, печиво.
  2. Рідкі страви.
    • Супи м’ясні, бобові, пісні, домашні, рибні.
    • Вуха на овочевому наварії, супи з крупами.
    • Овочеві супи без томатів.
    • Борщ червоний, зелений, бобовий, солянка з кольоровою капустою.
  3. Продукти на друге. М’ясо, риба не жирних сортів, варені, смажені, запечені з овочами.
  4. Продукти з молока. Молоко незбиране, натуральне, якщо немає алергії, сметана, сир не дуже жирний, запіканки, сир твердо копчений і плавлений.
  5. Обов’язково вживання наступних продуктів харчування:
    • Яйця, страви з яєць, бутерброди, омлет, яєчня.
    • Овочі, зелені листя салату, кріп, петрушка, капуста.
    • Фрукти і ягоди, а також джеми, мед, фруктові салати.
    • Крупи і макарони будь, варені, молочні каші.
  6. Жири. Олія будь-для смаження м’яса і риби.
  7. Гарніри.
    • Заливна риба, котлети з риби, стейк.
    • Телячий язик.
    • Курка, печінка куряча, відбивні.
    • Запечені в духовці м’ясні і курячі, яловичі страви.
    • Салати, нарізання, цільні страви, овочеві, м’ясні, рибні. Без додавання засолов.
    • Сорти сиру без перцю і гострих приправ.
    • Ковбаси.
    • Добре оброблена малосолоний оселедець.
    • Чорна і червона ікра, морська капуста.
    • Ніжна шинка.

Забороняються наступні продукти:

  • Гусяче, півняче, качине м’ясо.
  • Холодець.
  • Мозок.
  • Дуже жирні сорти м’яса — нутрія, баранина.
  • Свинячий, яловичий, баранячий жир, сало.
  • Міцна кава.
  • Алкогольна продукція.
  • Овочі, які містять багато клітковини, а це редис, бруква, ріпа.
  • Редька, редис, цибуля, часник.

В яких випадках призначається дієта №15?

Призначається лікарем дієтологом.

Дієта складається для нормального обміну речовин людини, без шкоди здоров’ю. І для людей без хвороб шлунка.

Думки лікарів з дієті №15 єдині, вона корисна, не виснажлива і складена провідними дієтологами країни. Протипоказань ця дієта не має, складається тільки з натуральних продуктів. Переноситься легко, зручна.

Використовується лікарями до і після операції, де скидається зайву вагу, а після відновлюється обмін речовин.

Рекомендовано! Не має протипоказань, окрім хвороб ШКТ, діабету і не підходить онкологічним хворим.

Олександра Шишкіна. 27 років. Мінськ.

Відмінна дієта, за допомогою якої худну легко і вже два роки у відмінній формі. Справа в тому, що в 2014 році я потрапила в лікарню з травмою. І лежала в хірургічному відділенні, де і познайомилася з жінкою дієтологом. Вона нас і посадила на правильне харчування. Їсти потрібно по не многу і чотири, п’ять разів на день. Не можна їсти холодну або дуже гаряче, тільки теплу їжу. Гостре не можна, жирне і багато продуктів, що містять клітковину. Взагалі ця дієта нормалізує обмін речовин. Я зараз дуже задоволена своєю фігурою і при цьому не изнуряю себе голодуваннями!

Вероніка Акопянц. 22 роки. Ставрополь.

Згодна з Олександрою повністю, це скоріше не дієта, а курс по правильному харчуванню. Відновити фігуру таким чином дуже просто. Нехай на це піде більше часу, але без шкоди здоров’ю. Я особисто про це спосіб дізналася нещодавно, подивившись передачу по першому. Спробувала і вже є результат, мінус 3 кг за тиждень, але мені більше і не треба. Я і так неповна, але до весни завжди набираю зайві сантиметри, а адже міні-спідниці по весні завжди в моді.

Ніна Іванівна Лисетская. 48 років. П’ятигорськ.

На мій погляд, ця дієта підходить більш молодому поколінню. Людям постарше просто необхідні гарячі рідкі страви. Але це лише моя думка, можливо, ця дієта хороша. Варто спробувати, цікаво, вперше чую про неї. В цілому, виглядає заманливо! Можливо навіть і навпаки з віком складніше скидати зайві кілограми, я в сумнівах, але більше за, ніж проти.

Поділитися: