Дієта при гастриті шлунка: меню на тиждень, рецепти страв, стіл №1, 2, 5

Дієта при гастриті — одне з важливих умов лікування захворювання шлунка, вибір якої залежить від форми хвороби і призначається лікарем.

При будь-якій формі гастриту їжу необхідно вживати невеликими порціями п’ять-шість разів на день, не рекомендується харчуватися всухом’ятку і переїдати. Дієтичні страви не повинні хімічно і механічно дратувати шлунок, температура страв повинна бути помірною.

Зміст

  • Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю
  • Дієта при гастриті з підвищеної кислотності
  • Дієта №1
  • Дієта №2
  • Дієта №5
  • Меню при гастриті на тиждень
  • Рецепти страв
    • Салати
    • Холодні дієтичні страви
    • Перші гарячі страви
    • Другі гарячі страви
    • Солодкі страви
  • Дієта при гастриті у дітей
  • Дієта при гастриті у вагітних
  • Лікарі

Содержание

Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю

Метою дієти при загостренні гастриту в даному випадку є не тільки збереження слизової шлунка в оптимальному стані, але й активізація секреції травних залоз.

  • При цьому прояві гастриту не рекомендовано вживання незбираного молока, допускається його додавання в різні страви — каші і напої.
  • При зниженій кислотності корисні кисляк, кефір і кисломолочні продукти, натуральний сир можна вживати у вигляді запіканок, пудингів та суфле.

Для призначення рекомендованого переліку продуктів обов’язково звертайтеся до лікаря

Дозволені продукти:

  • хліб білий вчорашній, печиво, сухарі білі;
  • нежирне м’ясо, печена, варена або злегка обсмажена риба (без застосування панірування і сухарів);
  • супи на грибному і м’ясному бульйони, овочеві супи;
  • протерті овочі, протерті або розварені каші, овочеві пюре, омлет, яйця всмятку;
  • варені, сирі або протерті фрукти або овочі;
  • чай з цукром, соки (грушевий, полуничний, яблучний, виноградний, апельсиновий).

Заборонені продукти:

  • гострі приправи;
  • сирі фрукти і овочі, свіжоспечені чорний і білий хліб, вироби з тіста, пироги, оладки;
  • спиртні напої, морозиво, яйця, сметана, молоко незбиране, вершки;
  • жирні сорти птиці, риби і м’яса, свіже молоко.

У меню слід включити продукти, що стимулюють виведення соляної кислоти, але не містять механічні подразники (маринади, копченості, спеції). У продуктах оптимальним чином повинен бути дотриманий баланс вітамінів і мінеральних речовин.

Дієта при гастриті з підвищеної кислотності

При даній формі гастриту рекомендується використовувати дієту, спрямовану на термічне та механічне щадіння шлунка, а також на зниження секреції шлунка.

Метою дієти загостренні гастриту з підвищеною кислотністю нормалізація функціонування кишечника і шлунка, обмежуючи термічні, хімічні і механічні подразники.

  • Їжа готується переважно на пару або відварюється,
  • страви рекомендується вживати в протертому вигляді з пониженим вмістом солі.

Дозволені продукти:

  • молоко, особливо з чаєм, всі види кисломолочних продуктів, серед яких йогурт, кисле молоко, свіжий протертий сир;
  • запіканки, сирники, вареники, запечені в духовці сирники;
  • білі сухі сухарі, рослинна олія, вершкове масло, молочні супи з крупами або макаронами;
  • супи з риби, м’яса або курки, приготовані на круп’яному відварі;
  • телятина, нежирну яловичину, курка у вигляді фрикадельок, пудингів, зраз, парових котлет (1-2 рази в тиждень допускається вживання нежирного відвареного м’яса шматочками);
  • омлети на пару, яйця в мішечок, овочеві страви у вигляді пюре, пудингів, суфле, неміцний чай, солодкі фрукти і ягоди в желе, креми та узвари.

Заборонені продукти:

  • жирні грибні та м’ясні бульйони;
  • газовані напої;
  • копченості зі спеціями;
  • сирі овочі, соління, маринади ,гострі овочеві закуски, сік лимона;
  • чорний хліб.

При гастриті з підвищеною кислотністю в меню слід включати блюда, не сильно активізують секрецію соляної кислоти.

Дієта №1

Дотримання дієти №1 при гастриті знижує запалення, в результаті відбувається швидке загоєння виразок, нормалізуються рухова та секреторна функції шлунка.

Метою дієти є: хімічне, термічне і механічне щадіння травного ТРАКТУ, прискорення загоєння виразки; зменшення запального процесу, нормалізація секреторної і рухової функції шлунка.

  • Добова калорійність становить 2800-2900 ккал,
  • загальний об’єм рідини — 1,5 л,
  • температура їжі звичайна,
  • кухонна сіль повинна використовуватися в обмеженій кількості,
  • харчування п’ятиразове.
  • Технологія приготування: протирання, приготування на пару, варення.

З раціону виключаються важко перетравлювані, надто холодні та гарячі страви, а також продукти і страви, які надають збудливу дію секреторну функцію і подразнююча дія на слизову оболонку шлунка.

Показання:

  • у деяких випадках гострих і хронічних гастритів, при їх нерізкому загостренні (при підвищенні або збереженні секреції);
  • виразка шлунку і дванадцятипалої кишки на етапі одужання.

Хімічний склад продуктів столу №1:

  • жири 90-100 г (рослинні 30%);
  • білки 100 г (тварини 60%);
  • вуглеводи 400 г,
  • сіль поварена 6 мг.

Дозволені продукти:

  • злегка підсушений або вчорашній хліб з пшеничного борошна, галетне, сухе печиво, бісквіти;
  • супи молочні, з протертих овочів/круп;
  • нежирна яловичина або птиця, риба пісних, сухих сортів, страви готувати на пару або відварювати;
  • яйця всмятку;
  • некислий кефір, вершки, кисле молоко, сир;
  • буряк, кольорова капуста, картопля, морква;
  • манна, вівсяна, рисова крупи;
  • протерті, варені, печені ягоди і фрукти;
  • вершкове несолоне топлене коров’яче масло, рослинна рафінована.
  • відвар шипшини, чай або кава, ягідні або несолодкі фруктові соки, перед сном на ніч — тепле нежирне молоко.

Заборонені продукти:

  • свіжий хліб з будь борошна, в тому числі з житнього, будь-яка випічка із здобного тіста;
  • рибні та м’ясні бульйони;
  • щі, борщі, насичені і міцні відвари та бульйони;
  • жирні сорти м’яса, риби і птиці (консервована і солона риба);
  • молочні продукти підвищеної кислотності;
  • кукурудзяна, перлова крупи;
  • бобові;
  • білокачанна капуста, огірки, редька, цибуля, щавель, будь мариновані, солоні і квашені гриби і овочі, насичені клітковиною фрукти і ягоди підвищеної кислотності.

Зразкове меню на день:

  • Перший сніданок: два зварені некруто яйця, рисова каша, чай з молоком (вершками).
  • Другий сніданок: хліб з вершковим маслом, кисіль.
  • Обід: приготовані на пару, котлети, молочна манна каша з вершковим маслом, шипшиновий відвар, хліб.
  • Полуденок: приготована на пару котлета під білим соусом, перловий молочний суп, хліб, картопляно-морквяне пюре, компот.
  • Вечеря: паровий рисовий пудинг, некислий фруктовий або ягідний кисіль, хліб, сир.
  • На ніч: булочка з молоком.

Дієта №2

Дієта №2 при гастриті є помірно щадною, захищає травні органи від сильного механічного подразнення. Ефект досягається за рахунок подрібнення продуктів різною мірою і переважним використанням тушкування, варіння, запікання і парової обробки.

  • Допускається включення смажених страв за умови відсутності панірування і твердої скоринки. Смажені страви забезпечують стимуляцію вироблення шлункового соку, що вимагається при хронічній формі гастриту із зниженою кислотністю.
  • Заборонені важко засвоювані страви, які надовго затримуються в шлунку.

Мета дієти №2 полягає в стимуляції шлункової секреції і нормалізації рухової активності травної системи, яка страждає при хворобах кишечника і шлунка.

  • Добова калорійність становить 2500 ккал,
  • Обсяг споживаної рідини не повинен бути менше 1,5 л на добу (включаючи перші страви).
  • Харчуватися слід 4-5 разів на день, що дозволяє уникати переїдання.

Показання: Дієта №2 розроблена для пацієнтів на етапі одужання з хворобами кишечника і шлунка, а також для прооперованих хворих.

Дієта показана при наступних захворюваннях:

  • на етапах загострення та одужання при хронічній формі гастриту зі зниженою кислотністю;
  • при колітах і ентеритах протягом відновного періоду після хвороби на етапі переходу до нормального харчування;
  • у період одужання після перенесення інфекцій або операцій.

Хімічний склад продуктів столу №2:

  • жири 80 г, (рослинні 25%);
  • білки 75-85 г (тварини 60%);
  • вуглеводи 350 г;
  • сіль 12 р.

Технологія приготування: протирання, приготування на пару, варення, харчування п’ятиразове. В даному випадку допускається менше ретельне подрібнення продуктів, протираються тільки жорсткі, багаті сполучною тканиною і рослинною клітковиною продукти, інші просто розминаються або пропускаються через м’ясорубку.

Дозволені страви:

  • вчорашній хліб з пшеничного борошна, здобні пироги або булочки з вареним м’ясом, яблуками, яйцями, рисом, ватрушка з сиром;
  • супи на рибному або знежиреному м’ясному бульйоні з різними крупами (крім пшона), кольоровий капустою, гарбузом, кабачками, морквою, картоплею;
  • нежирні сорти м’яса (телятина, яловичина, кролик), птахи (індичка, курка) або риби (навага, окунь, судак, сріблястий хек, тріска, ) рубані або шматком, в запеченому, тушкованому, вареному або смаженому (без панірування) вигляді, молочна, докторська, ковбаси, шинка нежирна оселедець;
  • овочі (картопля, гарбуз, морква), при оптимальній перетравності — молода квасоля, горошок, капуста білокачанна, варена, печена і тушкована буряк;
  • розсипчасті каші (крім перлової і пшоняної), на воді з вершками або молоком (30%), запечені або парові пудинги, відварна вермішель;
  • печені груші і яблука, фрукти і ягоди солодкі у вигляді варення, джему, желе, компоту, киселю; яблука, суниця, полуниця, малина, і груші без шкірки в сирому вигляді, свіжоприготовані вишневий, яблучний соки, смажені, запечені, парові омлети, яйця всмятку;
  • незбиране молоко у складі страв (в чистому вигляді при гарній переносимості), кисломолочні продукти, сир в пудинги, запіканки або натуральному вигляді , негострий сир, ватрушки, свіжа сметана;
  • зелень петрушки, гвоздика, кріп, ваніль, лавровий лист, молочний соус з додаванням сметани, томатного соку, вершкового масла, без підсмажування борошна; фруктові соуси;
  • кава з молоком, чай, відвар чорної смородини і шипшини;
  • масло вершкове для обсмажування їжі (в готові страви).

Заборонені страви:

  • виключаються важкі для перетравлювання продукти, які можуть довго затримуватися в шлунку і впливають на слизову оболонку ШКТ подразнюючу дію, дуже гарячі або холодні.
  • бобові (пшоно в обмеженій кількості), кукурудзяна, ячмінна, перлова крупи;
  • насичене сполучною тканиною і жиром м’ясо і птиця, гусак, качка, копченості, баранина і свинина;
  • сирі овочі, солоні і мариновані гриби, часник, бруква, огірки, солодкий перець, редис, редька, цибуля;
  • грубі сорти ягід і фруктів у сирому вигляді, ягоди з зернами (червона смородина, малина) або грубою шкіркою (аґрус), морозиво, кремові і шоколадні вироби, фініки;
  • жирні сорти риби (білуга, севрюга, осетрина), консерви м’ясні і рибні, зварене круто яйце.

Зразкове меню на день:

  • Перший сніданок: Рисовий пудинг зі сметаною протертий на пару, кава з молоком.
  • Другий сніданок: Печене яблуко.
  • Обід: Картопляний суп на м’ясному бульйоні, м’ясні биточки з вермішеллю, чай.
  • Вечеря: Фарширований відвареним м’ясом картопля, чорничний кисіль.
  • Полуденок: Стиглий апельсин
  • На ніч: Кефір (склянку).

Дієта №5

Дієта №5 при гастриті використовується в якості однієї з важливих складових лікування хвороб печінки і жовчовивідних шляхів. Фізіологічно нормальна концентрація вуглеводів і білків при обмеженні тугоплавких жирів, холестерину і азотистих речовин.

  • Калорійність добового меню становить 2800-3000 ккал;
  • добове споживання вільної рідини становить до 2 л.,
  • прийом їжі — дробовими порціями кожні 3-4 години.

Метою дієти є забезпечення потреб в енергії та харчових речовинах, відновлення функціонування печінки і жовчних шляхів, хімічне і механічне щадіння кишок і шлунка. Здійснюється також стимулювання діяльності кишечника.

Показання

Дієта призначається при наступних захворюваннях:

  • хронічний гастрит без порушень;
  • гострий гепатит на етапі одужання;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • холецистит хронічний;
  • хронічний гепатит з ознаками слабко вираженій недостатності печінки;
  • хронічний коліт;
  • цироз печінки;
  • хронічний панкреатит на етапі ремісії.

Хімічний склад продуктів столу №5:

  • білки 100 г;
  • жири 90 г (рослинні 1/3);
  • вуглеводи 300-350 г (прості 50-60 м);
  • сіль 6-10 г

Технологія: всі страви варяться або проходять парову обробку, запікаються в духовці. Протираються тільки багаті клітковиною овочі та жилаве м’ясо, овочі й борошно не пассериуются.

Дозволені страви:

  • житній хліб, пшеничний хліб першого і другого сортів, здобні вироби з тіста з начинкою з відвареної риби (м’яса), з печивом, сухим бісквітом, сиром, яблуками;
  • молочні супи з макаронами, круп’яні та овочеві на овочевому відварі, борщ, вегетаріанські борщі, фруктові супи, для заправки супів використовується підсушена (не обсмажена) борошно;
  • відварна або запечена після варіння нежирна риба, рибні фрикадельки і кнелі, суфле;
  • знежирене і пісне м’ясо (птиця), без сполучної тканини і сухожилків (фасцій), очищене від шкіри м’ясо птиці, нежирна яловичина, свинина, баранина, курка, індичка, яловичина, відварне або запечене м’ясо, голубці, молочні сосиски, плов з відварною м’ясом;
  • напівжирний і нежирний сир, ацидофілін, кефір, кисле молоко, молоко, вареники, пудинги, запіканки, сметана у вигляді приправи або добавки до страв, негострий сир низької жирності;
  • вершкове, рафінована рослинна олія, вершкове масло (окремо і в якості добавки до страв);
  • різні крупи, особливо гречка і вівсянка, плов з сухофруктами і морквою, пудинг з морквою, сиром, відварені макаронні вироби.
  • запечений білковий омлет, 1 жовток в день.
  • овочі в сирому, тушкованому або відвареному вигляді, як гарнір або окремого страви, зелений горошок, салати, некисла квашена капуста, відварена цибуля;
  • свіжі фруктові та овочеві салати, вінегрети, нежирний оселедець, ікра кабачкова, салати з морепродуктів, варені риба і м’ясо, докторська, дієтична ковбаси, нежирний негострий сир, шинка помірної жирності;
  • некислі фрукти і солодощі у свіжому, вареному і запеченому вигляді, компоти, мед, варення, мармелад, пастила, желе, муси, сухофрукти, киселі, нешоколадні цукерки, цукор (допускається заміна ксилітом, сорбітом);
  • солодкі фруктові поливання, кріп, ванілін, петрушка, кориця,соуси – овочеві, сметанні, молочні (борошно попередньо підсушується);
  • овочеві, ягідні соки, кава з молоком, зелений, чорний чай, відвар із пшеничних висівок і шипшини.

Заборонені продукти:

  • смажені пиріжки, вироби з листкового/здобного тіста, свіжий хліб.
  • грибні, рибні, м’ясні бульйони, окрошка, зелені щі;
  • консерви, копчена, солона, жирна риба;
  • жирні сорти м’яса, нирки, печінка, мізки, м’ясо качки і гуски, консерви, майже всі сорти ковбас, копченості;
  • молочні продукти з певними обмеженнями, вершки, сметана, ряжанка, жирні сир, солоний сир;
  • курячий жир, свиняче, яловиче сало;
  • бобові крупи;
  • зварені круто і смажені яйця;
  • мариновані овочі, гриби, зелена цибуля, часник, редис, шпинат, щавель, редька; ікра, консерви, копченості, жирні і гострі закуски;
  • шоколад, морозиво, фрукти і ягоди, вироби з кремом.
  • холодні напої, кава,какао, будь-які спиртні напої;
  • соуси, гірчиця, перець, хрін, сіль в обмеженій кількості.

Зразкове меню на день:

  • Перший сніданок: Вівсяна каша на молоці, сир зі сметаною, неміцний чай.
  • Другий сніданок: Печене яблуко.
  • Обід: овочевий суп з рослинним маслом, куряче відварне м’ясо, відварений рис, компот із сухофруктів.
  • Полудень: Відвар шипшини (склянка).
  • Вечеря: Варена риба з овочевим соусом, пюре картопляне, ватрушка з сиром, чай.
  • На ніч: Склянка кефіру.

Меню при гастриті на тиждень

Нижче представлено зразкове меню на 7 днів при гастриті.

Понеділок

  • Перший сніданок: два зварені некруто яйця, зварена на воді рисова каша з додаванням молока, чай неміцний.
  • Другий сніданок: склянка киселя/незбираного молока.
  • Обід: картопляна запіканка, овочевий суп-пюре, суфле з нежирної риби, компот із свіжих солодких ягід/фруктів.
  • Полуденок: пшеничні сухарики, гарбузовий сік (250 мл).
  • Вечеря: пюре картопляне, варена горбуша, відвар шипшини.
  • На ніч: булочка з молоком.

Вівторок

  • Перший сніданок: омлет на пару/сирники, чай;
  • Другий сніданок: печене яблуко, склянка молока;
  • Обід: куряче м’ясо відварне, перловий суп молочний, фруктове желе;
  • Полуденок: несдобная булочка, сухе печиво, фруктовий кисіль;
  • Вечеря: каша рисова ,биточки або рибне суфле, молочний кисіль.
  • На ніч: склянка чаю.

Середа

  • Перший сніданок: омлет,гречана каша на молоці, чай з вершками/молоком;
  • Другий сніданок: печене яблуко, склянка молока;
  • Обід: рибний бульйон з картоплею та морквою, відварна яловичина, картопляне пюре, кисіль фруктовий;
  • Полудень: відвар шипшини, галети;
  • Вечеря: рибні тефтелі, гречана каша на воді, кисіль.
  • На ніч: склянка кефіру.

Четвер

  • Перший сніданок: яйце некруто, вівсяна каша на молоці, чай з вершками;
  • Другий сніданок: склянка ягідного киселю/молока;
  • Обід: суп-пюре з крупою і вершками, рисовий пудинг, парові курячі котлети, компот із сухофруктів;
  • Полудень: відвар смородини, сухе печиво;
  • Вечеря: відварна горбуша, макарони/вермішель, настій шипшини.
  • На ніч: кефір.

П’ятниця

  • Перший сніданок: омлет парової , молочна манна каша, чай;
  • Другий сніданок: печене яблуко, фруктовий кисіль;
  • Обід: відварна яловичина, картопляне пюре, гарбузовий суп-пюре, чай;
  • Полуденок: кисіль, галети;
  • Вечеря: рибне суфле, морквяне пюре, кисіль.
  • На ніч: булочка з молоком.

Субота

  • Перший сніданок: яйце некруто, рисова каша, печиво, неміцний чай;
  • Другий сніданок: кисіль фруктовий;
  • Обід: молочний суп, биточки курячі, морквяне пюре, фруктовий сік;
  • Вечеря: вермішель, відварена риба, кисіль.
  • На ніч: склянка кефіру.

Неділя

  • Перший сніданок: омлет, каша вівсяна, чай з молоком;
  • Другий сніданок: кисіль, пиріжок з варенням;
  • Обід: фруктовий суп, відварні макарони, відварна яловичина, чай;
  • Вечеря: м’ясний рулет, відварений рис, молоко.
  • На ніч: склянка кефіру.

Рецепти страв

Для того, щоб було легше зорієнтуватися, що можна приготувати з дозволеного списку продуктів при гастриті пропонуємо ознайомитися з низкою рецептів смачних і корисних страв.

Салати

Список різних смачних салатів при гастриті.

Буряк з начинкою

  • З відвареної і очищеної буряків ложкою видаляється серцевина, надається їй форма чашечки.
  • Відварений рис змішується з цукром, нашаткованими яблуками і родзинками,
  • додається 10 г розтопленого масла.
  • Всі продукти перемішуються, нафарширована буряк поливається сметаною і запікається.
  • Страва подається зі сметаною.

Салат з яблук і моркви з горіхами

  • Натерта на крупній тертці моркву перемішується з нашаткованими яблуками і медом,
  • отримана суміш вкладається в салатницю,
  • прикрашається листям петрушки і посипається подрібненими горіхами.

Салат з моркви і капусти

Нарізана білокачанна капуста і натерта морква перемішуються руками з сіллю.

*Капуста не рекомендована до вживання при деяких видах гастриту.

Терту моркву зі сметаною

Натерта морква перемішується зі сметаною, можна додати яблуко.

Буряковий салат солодкий

У терту буряк додаються сливи, сіль, цукор і рослинне масло.

Холодні дієтичні страви

Так само спробуйте смачні рецепти холодних дієтичних страв при гастриті.

Рибне заливне

Продукти: судак — 200 г, морква — 5 г, желатин, яйце — 1/4.

  • Очищена риба нарізають невеликими шматками і відварюється в заздалегідь приготовленому овочевому бульйоні.
  • В отриманий бульйон додається набряклий желатин, добре розмішують і проціджують крізь подвійну марлю.
  • Риба укладається в миску або форму, дно прикрашається нарізаною морквою, заливають процідженим бульйоном і остуджується.
  • Шматки риби заливаються бульйоном і остуджувати.

Риба фарширована по-польськи

Продукти: щука — 200 г, булка черства — 15 р, цибулю — 20 р, моркву — 30 р, молоко — 25 р, олію.

  • З очищеної від луски риби знімається шкіра, виймаються кістки, вимочений в молоці булка віджимається.
  • М’якоть риби з булкою подрібнюються в м’ясорубці, додається сіль, отримана маса добре протирається.
  • Риб’яча шкіра фарширується м’якоттю і відварюється у воді або рибному бульйоні на слабкому вогні.
  • У каструлю кладуть також кістки, моркву, сіль, цибулю.
  • Відварна риба охолоджується і нарізають невеликими шматками, кожен шматочок прикрашається морквою.

Холодне відварне м’ясо із зеленню

Продукти: 150 г м’ясо телятини, зелень.

  • Вимите м’ясо заливається водою і варять на невеликому вогні до готовності.
  • Готове м’ясо охолоджують, нарізають скибочками упоперек волокон, прикрашається зеленню.

Сирний крем

Продукти: сирна маса — 100 г, цукор — 25 г, масло, яйце — 1/4, сметана — 20 г, цукор ванільний, молоко — 30 р, борошно — 5 р.

  • з борошна, молока, яйця і цукру готується соус.
  • яєчний жовток розтирається з пшеничним борошном і цукром,
  • заливають киплячим молоком і підігрівається при постійному помішуванні до загусання,
  • в охолоджену масу додається масло.
  • в отриману суміш додається протертий сир, ванільний цукор, сметана,
  • вся маса добре розтирається і викладається в салатницю.

Сир зі сметаною

Продукти: сир — 100 г, цукрова пудра, сметана — 30 р.

  • Сир укладається на тарілку, посипається цукром, поливається сметаною.

Збита сметана

Продукти: сметана — 100 г, цукрова пудра, молоко — 20 г, цукор ванільний.

Змішана з молоком сметана збивається, в отриману суміш додається ванільний цукор, цукрова пудра.

Перші гарячі страви

Дуже смачні і корисні рецепти дієтичних супів при гастриті.

Слизовий суп з крупою

Продукти: рис — 40 г, масло, вода — 400 г, бульйон — 200 р.

  • Промита крупа заливається водою протягом години, відварюється в цій же воді на слабкому вогні.
  • Проціджений відвар кип’ятиться, розбавляється бульйоном і трохи підсолювати, перед подачею кладуть масло.

Молочний суп-крем з вівсяної крупи

Продукти: вівсяна крупа — 40 г, молоко/вершки — 70 г, яйце — 1/3, вода — 400 г, масло.

Відварена у воді крупа протирають через сито, після закипання додаються змішані з яйцем вершки або молоко, перед подаванням у тарілку кладуть масло.

Молочний суп з рисом

Продукти: рис — 35 г, молоко — 350г, цукор — 10г, вода 150 р, олію — 10г, сіль.

  • У промитий і відварений до неповної готовності рис додається молоко, перед подачею кладуть масло і цукор.

Молочний картопляний суп-пюре

Продукти: картопля — 150 г, молоко — 300 г, крупа манна -10 г, вода — 100 г, олія — 10 р.

  • очищену і нарізану картоплю відварюється у воді і протирають через сито
  • в доведене до кипіння молоко всипається манна крупа і варять 5-10 хв
  • в отриману суміш додається протертий картопля
  • суп доводиться до кипіння і заправляється маслом

Молочний суп з сухарями

Продукти: молоко — 400 г, цукор, сухарі — 50 г, яєчний жовток — 1/3, ваніль, масло, вода — 50 р.

  • Доведені до кипіння молоко і воду додаються товчені білі сухарі.
  • У знятий з вогню молоко додається жовток, розтертий з цукром, перед подачею додається масло.

Другі гарячі страви

Рекомендуємо низку гарячих страв, які безсумнівно припадуть до смаку хворим гастритом.

Парові биточки

Продукти: яловиче м’ясо — 200 г, олія — 10 г, булка черства — 10 р.

  • У пропущене через м’ясорубку м’ясо додається размоченная у воді булка, і повторно подрібнюється м’ясорубці.
  • В отриману масу вливається вода/молоко, додається сіль, із суміші формуються биточки, які варяться на пару.

Биточки курячі

Продукти: м’ясо куряче — 250 г, молоко — 25 г, булка черства — 20 р, олія — 10 р.

  • У пропущену через м’ясорубку м’ясо куряче додається вимочений в молоці булка.
  • Отримана суміш ще повторно подрібнюється в м’ясорубці, додається масло, з отриманої маси формуються биточки.
  • Тривалість варіння на пару становить не менше 15 хв.

Паровий біфштекс

Продукти: яловичина — 200 г, петрушка, олія — 15 р.

  • Очищене м’ясо нарізають шматками, відбивається і відварюється на пару до повного розм’якшення.
  • Перед подачею на кожну скибочку м’яса укладається розтерте з рубаною зеленню масло.

Бефстроганов з м’яса

Продукти: м’ясо яловичини — 200 г, сметана — 40 г, олія — 10 р, моркву — 50 р.

  • Нежирна яловичина відварена охолоджується, нарізається тонкими скибочками довгастої форми.
  • Залите водою м’ясо кладуть в каструлю, додається зварена протерта моркву.
  • Тривалість гасіння становить не менше 10 хв, після чого додається масло і сметана.

Протерте відварне м’ясо

Продукти: яловичина — 200 г, борошно — 5 р, олія — 15 г, молоко — 70 р.

  • відварене м’ясо 2 рази пропускають через м’ясорубку,
  • після додавання невеликої кількості сметани або соусу, суміш добре перемішується
  • подається з овочевим пюре

Солодкі страви

Звичайно ж дуже хочеться солодкого, навіть якщо у тебе гастрит. Пропонуємо ряд смачних і корисних рецептів солодких страв.

Ягідний кисіль

Продукти: ягоди — 50 г, крохмаль — 8 г, цукор — 20 р.

  • Вимиті ягоди розтираються, сік отцеживается.
  • В відварені і проціджений вичавки додається цукор,
  • крохмаль розвести соком і вливається в гарячий відвар, який підігрівається до загустіння.

Кисіль з вишневим соком молочний

Продукти: молоко — 150 г, сік вишневий — 50 г, цукор — 25 г, крохмаль — 30 р.

  • в доведене до кипіння молоко вливається розведений у воді крохмаль
  • додається цукор, розведений сік подається окремо

Компот із сухофруктів

Продукти: 2 склянки сухофруктів, 1 ст. цукру, 3-5 склянок води, кориця.

  • Вимиті в холодній воді сухофрукти поділяються на світлі і темні,
  • у воду всипається 1/2 ст. цукру, отримана суміш доводиться до кипіння.
  • Спочатку відварюють світлі фрукти: груші, яблука і т. д.
  • У цій же рідини відварюються темні фрукти: вишні, сливи і т. д.
  • Всі відварені фрукти складаються в скляний посуд,
  • у сироп додається інший цукор, кориця і кип’ятиться.
  • Фрукти заливаються процідженим сиропом.

Запечені яблука

Продукти: 2-3 яблука, цукор

  • Вимиті яблука з вирізаною серцевиною випікаються в духовці.

Дієта при гастриті у дітей

Дитяча дієта в цілому мало чим відрізняється від дорослої, їжу слід приймати невеликими порціями, перевагу слід віддавати м’якої їжі. Сніданок повинен бути збалансованим і ситним, оптимальний варіант — каші і кисломолочні продукти, бутерброди повинні бути повністю виключені.

Дозволені продукти:

  • кисломолочні та молочні продукти середньої жирності;
  • рослинні і вершкові масла;
  • свіжі, варені і тушковані овочі;
  • киселі, пюре, муси і каші.

Заборонені продукти:

  • тверді сухарі, груба клітковина і інша повільно розщеплюється їжа;
  • копчені, жирні і смажені продукти;
  • кислі фрукти, солодощі з хімікатами, морси, соки,
  • консервовані та мариновані продукти;
  • білокачанна капуста і редька;
  • батончики шоколадні чіпси, фаст-фуд і газована вода;
  • цитрусові, смородина і журавлина;
  • міцні каву і чай.

Дієта при гастриті у вагітних

Гастрит при вагітності передбачає також дробове харчування (не менш 6 разів у день).

На ранній стадії захворювання рекомендується дотримуватися молочної дієти, після чого в меню повинні бути включені приготовані на пару фрукти і овочі, пізніше — м’ясо, сир, каші.

У період загострення через годину після прийому їжі слід приймати мінеральну воду. При загостреннях захворювання вагітна жінка повинна дотримувати постільний режим і дотримуватися дієти. Їжу рекомендується вживати в напіврідкому вигляді, смажені страви виключені.

Дозволені продукти:

  • овочі і фрукти, овочеві рагу, кефір, сир, вершкове масло, кнелі;
  • риба або м’яса, картоплі, макаронні вироби, докторська ковбаса;
  • некисла сметана, твердий сир, каші і пісна шинка.

Дієта забезпечує обмеження вживання простих вуглеводів і кухонної солі (кондитерські вироби, варення, цукор).

Заборонені продукти:

  • бульйони, які мають сокогінну дію;
  • міцний чай, кава, кондитерські вироби гострі, жирні страви.

При відсутності набряків при умові підвищеною або нормальною кислотністю шлункового соку можуть бути порекомендовані мінеральні води «Джермук», «Славяновская», «Боржомі», «Смирновская». Щоденна норма такої води становить 300 мл три рази на добу після їжі. Вагітним жінкам з підвищеною кислотністю рекомендована мінеральна вода «Єсентуки» та «Миргородська» або «Арзні».

Лікарі

При перших ознаках гастриту необхідно звернутися до терапевта загальної практики, гастроентеролога, який запропонує медикаменти, найчастіше це універсальне симптоматичний засіб, можуть бути запропоновані також народні засоби і гомеопатія. Основну роль в процесі лікування відіграє дієта, яка призначається дієтологом.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.