Дієта при коліті в період загострення

У медицині колітом називається все, що пов’язано із запальними процесами, що відбуваються в товстому кишечнику, що виникли із-за ураження бактеріями або вірусами слизової кишок.

Щоб максимально зменшити біль і дискомфорт, пов’язані з таким діагнозом потрібно дотримуватися дієти при коліті в період загострення і не тільки. Чим правильніше буде харчування, тим легше буде протікати хвороба.

Зміст

  • Як правильно харчуватися при коліті
  • Як визначити дієту
  • Види колітів і відповідні їм дієти
    • Хронічний коліт
    • Виразковий коліт
    • Коліт із запорами
    • Дієта при коліті з проносом
    • Спастичний коліт
    • При загостренні

Як правильно харчуватися при коліті

Будь терапевтичними заходами при коліті лікарі вимагають одного результату — усунути хворобливі відчуття та іншу симптоматику, в сукупності з боротьбою проти викликають цю хворобу причин.

Яким би не було призначене лікування, без дотримання спеціальної дієти не обійтися. Основні принципи, за якими повинне будуватися харчування хворого, можна визначити наступні:

  • часті прийоми їжі, перерва 3-4 години;
  • маленька порція їжі в один прийом;
  • ретельне пережовування їжі;
  • зведення до мінімальних кількостей важкої їжі.

Як визначити дієту

Види і форми коліту бувають різні. Дієта призначається, виходячи зі ступеня і характеру процесів гниття і бродіння, що відбуваються в кишках. Визначають функціональний стан кишок за допомогою дієти №16, яку рекомендують дотримуватися 3-5 днів, а після цього визначають іншу.

Хронічна форма коліту передбачає дотримання дієти №4. Що стосується дієти при коліті в період загострення, то наступний перелік продуктів харчування рекомендований:

  • з напоїв — чай і каву;
  • з молочних продуктів дозволено вживання протертого сиру, кефіру і кисляку;
  • супи вживають слизові з додаванням каш: манної, рисової, вівсяної та перлової, можна нежирний м’ясний бульйон;
  • м’ясні та рибні вироби готуються на пару або відварюються, можуть бути у вигляді котлет, фрикадельок і кнелей;
  • гарніри можна з каш: рисової, манної і вівсяної, які слід готувати лише на воді;
  • додатково дозволено: пшеничні сухарі, вишневий, чорничний або смородиновий кисіль або желе.

Види колітів і відповідні їм дієти

Залежно від ступеня тяжкості та виду коліту раціон щоденного харчування розділений на різні дієти.

Хронічний коліт

Прийоми їжі повинно бути при такій формі не менше 5 разів на день. Останній раз за день прийом їжі повинен бути не пізніше 8 години вечора.

Страви можна в основному в протертому вигляді, вареному і пареному. Дієта №4 призначається при хронічному коліті.

Дозволені страви:

  • сухарі;
  • супи, зварені на кашах вівсяної і рисової з фрикадельками;
  • курячі тефтелі або яловичі, а також котлети і фрикадельки;
  • каші на воді з рису і вівсянки;
  • омлет на пару не більше двох яєць;
  • суфле на пару;
  • чорничний кисіль або рожевий відвар(шипшина).

Не рекомендовано вживання в їжу:

  • житнього хліба;
  • здобних виробів;
  • макаронів;
  • міцних бульйонів;
  • шматками м’ясо;
  • жирних видів рибу;
  • ікру;
  • незбираного молока;
  • яєць круто;
  • смажених яєць;
  • перлової крупи;
  • квасолі;
  • гороху;
  • натуральних фруктів;
  • меду;
  • цукерок;
  • виноградного і абрикосового соку.

Виразковий коліт

При такому вигляді коліту у раціоні повинен переважати білок у зв’язку з тим, що запалення має аутоіммунну природу.

Завершальний прийом їжі не пізніше 8 години вечора, харчуватися 5-6 разів на день.

Дозволено:

  • білок можна заповнювати рибою, сиром, нежирним м’ясом, яйцями некруто або у вигляді омлетів з білка;
  • 10 г на добу вершкове масло можна додавати в страви;
  • корисна каша з рису на воді;
  • кисіль та узвар з шипшини п’ють теплими;
  • можна їсти стиглі фрукти і овочі у вигляді протертого пюре.

Заборонено:

  • жирне м’ясо;
  • гриби;
  • гострі страви;
  • солоне;
  • сливу;
  • кави;
  • алкоголь;
  • шоколад;
  • соуси;
  • газована вода.

Коліт із запорами

При такому вигляді коліту, як і при дотриманні дієти при коліті в період загострення, необхідно харчуватися 5 разів на день.

Дозволено:

  • котлети слабкою обжарювання;
  • сири м’які;
  • кефір;
  • печиво нездобне;
  • каші з невеликим вмістом молока;
  • компоти;
  • фрукти і овочі в відвареному вигляді;
  • в основному потрібно зберігати рідку консистенцію страв;
  • допускається вживання солі до 15 г на добу.

Заборонено:

  • смажене;
  • копчене і мариноване;
  • ковбасні вироби;
  • молоко незбиране;
  • газовані напої;
  • алкогольна продукція.

Дієта при коліті з проносом

Найчастіше причиною, з якої викликаний коліт з проносами — це відсутність систематизованого харчування, вживання смаженої їжі і наявність в організмі глистів.

Необхідно дотримуватися наступний раціон:

  • з м’яса вітається курка і телятина;
  • корисно готувати відвареного ляща, тріску, кабачки, гарбуз, варити або запікати зелений горошок;
  • можна яйця в кількості 3 в день. Але тільки некруто. Смажити або є, круто не рекомендується;
  • десертні страви можуть бути сирними. можна киселі, муси, зефір і груші.
  • з приправ можна використовувати корицю;
  • хліб пшеничний.

Забороняється:

  • вживання житнього хліба;
  • свіжого хліба, як білого, так і чорного;
  • і дріжджове листкове тісто;
  • супи на основі молочних продуктів;
  • борщ;
  • будь-які сири;
  • не слід їсти буряк, редьку, часник, брукву, щавель, хрін;
  • заборонено морозиво на основі молока, сливовий сік, спиртне.

Така дієта повинна бути дотримана протягом місяця. Дієта при коліті в період загострення допускає включення в раціон легкі м’ясні бульйони, в яких можна відварити овочі. Вживання сирих овочів в невеликих кількостях також дозволено.

Спастичний коліт

Рекомендовані до включення в повсякденний раціон наступні страви:

  • каші-розмазні, супи-пюре, пюре з овочів або фруктів;
  • дозволені до вживання десерти у вигляді желе, печива, киселів;
  • добре підходить для дієти риба, приготовлена в духовці або зварена, головне риба повинна бути нежирної;
  • дозволено запікати і готувати на пару нежирне м’ясо;
  • коли коліт супроводжується запором, то краще з’їдати деяку кількість овочів у сирому вигляді або фруктів, випивати фруктові або овочеві соки;
  • щоб припинити біль і дискомфорт, можна приготувати чай з анісу. Для цього чайну ложку насіння анісу заварити окропом і вживати замість чайного напою.

При загостренні

При будь-якому вигляді коліту може бути загострення процесу. Щоб розуміти принцип, за яким будуватися дієта при коліті в період загострення, можна запам’ятати деякі нюанси:

  • всі продукти в раціоні повинні бути щадними слизову кишечника;
  • все має бути максимально протертому вигляді;
  • дозволено включити до харчування трохи черствого хліба, протертих ягід, свіжого сиру;
  • можна їсти не протерті овочі, попередньо відварені;
  • дозволено пити чай і каву з додаванням молока;
  • можна з’їдати ватрушку з сиром і пиріг з м’ясом.
  • Бажано з’їдати перед прийомом їжі свіжі яблука, близько 50 г за раз.

Виключити потрібно:

  • ковбасні вироби;
  • цибуля;
  • часник;
  • абрикоси;
  • хліб чорний.

Яким би важким на перший погляд не здалося дотримання дієти при коліті, особливо в період загострення, все одно цю міру дотримуватися необхідно.

В процесі лікування дієта, правильне харчування і розуміння принципів, за якими не можна те або інше блюдо стануть основним компонентом комплексного лікування.

Поділитися: