Функції жирів в організмі, таблиця вмісту жирів у продуктах, джерела: насичені і ненасичені

Зміст:

  • Які функції виконують жири?
  • Таблиця вмісту жирів
  • Класифікація жирів
  • Метаболізм
  • Джерела жирів

Які функції виконують жири?

Жири виконують безліч функцій в життєзабезпеченні організму:

  1. Формування захисних оболонок для внутрішніх органів.
  2. Забезпечення роботи нервових клітин.
  3. Постачання холестерином, який необхідний для життєдіяльності клітин.
  4. 30 % від виробленої енергії організм отримує при окисленні жирів.
  5. Забезпечує захист клітин від вторгнення сторонніх мікроорганізмів, а також знижує ступінь впливу радіаційних випромінювань в невеликих дозах.
  6. При надлишковому надходженні в організм відбувається накопичення елемента.
  7. Сприяння всмоктуванню мироэлементов і деяких вітамінів.
  8. Вироблення жіночих статевих гормонів та цитокіна. Зниження кількості жирової тканини у жінок нижче рівня 15 відсотків призводить до розвитку аменореї та безпліддя.
  9. Активація системи згортання крові
  10. Поліпшення смакових якостей їжі.

Таблиця вмісту жирів

Для грамотного складання щоденного меню слід враховувати споживані жирні кислоти, для чого і застосовується спеціальна таблиця.

Продукт Вміст жирів
Овочі
Баклажани 0.1
Кабачки 0.3
Капуста білоголова 0.1
Картопля 0.4
Цибуля ріпчаста 0.1
Морква 0.1
Огірки 0.1
Петрушка 0.4
Баштанні
Кавун 0.2
Диня 0.1
Гарбуз 0.1
Фрукти
Абрикоси 0.1
Банани 0.1
Вишня 0.5
Яблука 0.4
Горіхи
Арахіс 45.2
Волоські горіхи 65.2
Соняшник 52.9
Бобові
Боби зелені 0.1
Соя 17.3
Квасоля 2
Зернові
Пшениця м’яка озима 2.1
Пшениця тверда 2.5
Жито 2.2
Крупи
Гречка 3.2
Вівсяна 6.1
Рисова 1

Класифікація жирів

Розрізняють 2 види жирів, які містять насичені і ненасичені жирні кислоти. Перші відносяться до категорії корисних, а другі – некорисні для людини елементів. Кислоти відрізняються за своїм хімічним будовою. В одних між атомами вуглецю – одинарні зв’язку, а в інших — подвійні.

Основною функцією кислот насиченою конфігурації є постачання тканинам енергії, виробленої самостійно або при розщепленні спожитих продуктів.

Продукти з жирами

Граничні жирні кислоти можуть синтезуватися з вуглеводів та білків, що містяться в організмі.

Неконтрольоване споживання продуктів, що містять аналізовані компоненти, що може призвести:

  • до порушення функції ліпідного обміну;
  • до підвищення рівня вмісту холестерину в крові.

Жиросодержащие продукти можуть складатися з декількох варіацій жирних кислот. Кількість складових елементів впливає на показник значення температури плавлення кінцевого продукту. Чим нижче значення цього показника, тим простіше процес переробки продукту в результаті обмінних процесів.

Поліненасичені кислоти входять до складу клітинних мембран і будівельних елементів тканин. Вони виконують функції, пов’язані:

  1. З нормальним розвитком дитини.
  2. З обмінними процесами.
  3. З регулюванням вироблення тромбоцитів.
  4. З синтезом органічних сполук, необхідних для життєзабезпечення людини.

Кислоти ненасичені модифікації неспроможні утворюватися в організмі самостійно, з цієї причини вони потрапляють до нього тільки з продуктами харчування або харчовими добавками.

Недолік поліненасичених жирів призводить до захворювань:

  • шлунково-кишкової системи;
  • дерматологічний;
  • імунної системи;
  • безпліддя.

Надлишковий вміст цих елементів в організмі призводить до виникнення онкологічних захворювань унаслідок токсичного впливу в дозах, що перевищують нормативні значення.

Метаболізм

Для забезпечення життєдіяльності організму людини,у ньому постійно відбуваються хімічні перетворення надійшли поживних елементів в кінцеві перетворені продукти. Цей процес називається обмінною, або метаболізмом.

Процес метаболізму відбувається 2 стадії:

  1. Проходження хімічної реакції між містяться в продуктах харчування, які надійшли в організм білками, жирами, вуглеводами, амінокислотами і моносахаридами. Результатом проведеного організмом процесу є утворення нових клітин внутрішніх органів, нервової та кісткової системи. Для прискорення процесу служать ферменти, які виконують в хімічній реакції роль каталізатора, не бере участь у взаємодіях, але забезпечує і прискорює їх проходження.
  2. Розщеплення молекул спожитої їжі з вивільненням міститься у вигляді кілокалорій енергії.

Збалансованість проходження 2 етапів гарантує гармонійну роботу організму, забезпечує здоровий стан людини.

Від швидкості проходження метаболічних процесів залежить:

  • загальне самопочуття людини;
  • його зовнішній вигляд;
  • вміст рідини в організмі;
  • наявність жирових відкладень.

Кількість денного запасу енергії у вигляді кілокалорій, необхідної для забезпечення повноцінної життєдіяльності людини, є величиною індивідуальною і залежить безпосередньо від швидкості обмінних процесів організму.

На швидкість метаболічних процесів впливають фактори:

  • приналежність до чоловічої або жіночої статі;
  • вік;
  • маса тіла людини;
  • стан здоров’я;
  • кількість жирових відкладень.

Дисбалансувати проходження обмінних процесів можуть:

  1. Прийом їжі, що складається з продуктів низького порогу калорійності.
  2. Спосіб життя при відсутності активності
  3. Недотримання основного правила дотримання режиму харчування –здійснення прийому їжі дрібними порціями через невеликі проміжки часу.
  4. Споживання недостатньої кількості рідини, відповідної нижче денної норми в 2 літри.
  5. Прийом алкоголю.
  6. Порушення функції сну.
  7. Недостатня кількість витаминсодержащих продуктів в денному меню.

Джерела жирів

Джерела поліненасичених жирів:

  • масла з насіння соняшнику, льону, арахісу, сої та кукурудзи;
  • маргарин;
  • горіхи волоські і мигдаль;
  • риба лосось, тунець і оселедець;
  • молюски.

Ненасичені жирні кислоти містяться в продуктах:

  • масла оливкова, арахісова та соняшникову;
  • жири: свинячий, яловичий і тресковый.
Поділитися: