Гарбуз для схуднення – рецепти страв: суп, салат, каша, меню, відгуки лікарів і тих, що худнуть

Зміст:

  • Чи корисна гарбуз для схуднення?
  • Властивості гарбуза
  • Плюси і мінуси
  • Рецепти для схуднення
  • Супи
  • Салати зі свіжої гарбузом для схуднення
  • Каші з гарбузом
  • Меню на 7 днів
  • Гарбузова олія
  • Лікарі
  • Худнуть

Погляд у дзеркало викликає огиду? Великий живіт, відкладення на стегнах приводять в жах? Другий підборіддя не дає спокою? Значить, прийшов час худнути, але худнути потрібно так, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю, харчуватися тільки корисними і швидко перетравлюваними продуктами. Якими? Їх досить багато, але сьогодні наша розмова піде про гарбузі – цариці городів і невеликих плантацій.

Чи корисна гарбуз для схуднення?

Крім відмінного смаку, вона здатна на багато що – повністю оновити склад амінокислот у всьому організмі, виводити зайву воду (що особливо цінно при схудненні), наповнити клітини необхідними бета-каротинами, вітамінами групи В, налагодити обмінний механізм:

  • Міститься в гарбузі вітамін А – покращує зір.
  • Поєднання з таким вітаміном, як Е – приводить організм до омолодженню, гальмує розвиток ракових утворень. Присутність цього елементу позначається на легкості в період менопаузи – менше припливів, болів в спині.
  • Тільки в гарбузі є рідка речовина Т, яке здатне запобігти зайві кровотечі і поліпшити обмінні процеси.
  • Наявність калію, фосфору, магнію і заліза тільки йде на користь при скиданні ваги, а нікотинова кислота бере участь у процесах позбавлення від зморшок.

Можна дуже довго перераховувати всі корисні властивості цього доступного овоча, але ясно одне – він обов’язково повинен бути присутнім в меню кожної жінки.

Властивості гарбуза

Внутрішність овоча ніжною і м’якою консистенцією, приготовані з неї страви здатні добре справлятися з хронічними запорами та застою в жовчних протоках.

Насіння володіють унікальними властивостями – міститься в них масло має унікальний склад, воно рекомендовано при багатьох захворюваннях, а жінку можуть позбавити від висипів на шкірі, пігментних плям, паразитів, що знаходяться в кишечнику.

Плюси і мінуси

Здавалося б, користь гарбуза незаперечна, адже вона воістину вважається джерелом здоров’я, і цю ж думку підтримують численні дослідження продукту. Крім цього, вона може не тільки принести користь, але завдати певної шкоди, якщо не знати основних правил її застосування.

Отже, що ж можна віднести до дійсно позитивним сторонам?

  • Відмінно протистоїть запальних процесів будь-якого характеру.
  • Прекрасно очищає кишково-шлунковий тракт.
  • Сприяє швидкому загоєнню ран, що кровоточать.
  • Може замінити собою заспокійливі засоби.
  • При новітніх дослідженнях було виявлено унікальна речовина, здатне блокувати розвиток туберкульозу.
  • Здатна виводити холестерин, звільняти від зашлакованості, зайвої рідини в клітинах організму.
  • Помічена здатність до уповільнення старіння клітин.
  • Допомагає при збоях в серцево-судинної системі нормалізувати кровообіг, наситити кров елементами заліза.
  • Зниження набряклості і нормалізації роботи нирок.
  • Зроблена з свіжого овоча кашка загоює рани, позбавляє від вугрів і висипів.
  • Можна вживати в будь-якому вигляді – сирому, вареному, запеченому: в будь-якому вигляді від неї тільки користь.

Здавалося б, що поганого може статися від поїдання цього продукту? Адже список корисних властивостей досить значний, але це не так, інколи краще її не використовувати в їжу, якщо є деякі відхилення у здоров’ї:

  • Склад визнаний лужним, і тим людям, у кого знижена кислотність шлунка, краще виключити її з свого меню.
  • Від вживання можуть спостерігатися шлункові або кишкові коліки – найчастіше це пов’язано з поганою переробкою грубих волокон.
  • При гастриті шлунок не може полномерно переробити клітковину – основного речовини гарбуза – тому лікарі не рекомендують його вживання.
  • При спостереженні тонкощі емалевою поверхні зубів може виникати її руйнування, оголення нервових закінчень. В цьому випадку краще всього відразу ж прополоскати ротову порожнину після їжі, для досягнення нейтралізації.

Рецепти для схуднення

Супи

  1. Крем-суп. Потрібно підготувати 1 морквину, невеликого гарбуза, 1 цибулина, готове філе грудки курки, трохи вершків і приправи. Будемо готувати перше блюдо прямо в остові, який залишиться після того, як вся м’якоть буде видалено.
    • Верхівку акуратно зрізаємо, внутрішність видалити повністю, не залишаючи практично нічого. Потрібно трохи зняти ножем або ложкою зі стінок залишилася тканина. М’якоть звільнити від насіння. Нам потрібно не все, що ми вийняли, а тільки частину, інше можна використовувати для інших страв;
    • Філейну частину нарізати невеликими смужками, обсмажити і трохи довести до готовності на сковороді. Після обжарювання до нього додати натерту моркву, порізану цибулю, продовжувати обсмажування. У ємність кладемо підготовлену м’якоть, трохи води, доводимо до готовності, попередньо додавши спеції;
    • Готову суміш поміщаємо в остов гарбуза, використовуємо блендер для подрібнення всіх інгредієнтів. Потім переміщаємо в духовку і запікаємо нетривалий час. Додати для смаку підготовлені вершки невеликий жирності. Приємного апетиту!
  2. Суп з гарбуза мускатного сорту. Крім стандартного складу, знадобиться трохи мускатного горіха і зеленого цибулі порею. Процес приготування:
    • Розпустити вершкове масло в просторій ємності, потім закласти в нього нарізану невеликими кружечками порей, морква, картопля, філейну частину курки, яблуко – все акуратно нарізане невеликими квадратиками. Варимо бульйон на повільному вогні приблизно 20 хвилин;
    • Після того як весь склад зварений, його роздрібнюють блендером, додають трохи вершків і білого сухого вина. Для прикраси в тарілку додають зелений лук.

Можна використовувати інші інгредієнти, але гарбуз повинна бути присутніми, і кращим смаком володіють саме збиті супи – речовини поширюються рівномірно, що надає страві особливу пікантність.

Салати зі свіжої гарбузом для схуднення

Кращий варіант для вечірнього прийому їжі – некалорійний салат з цим чудовим продуктом. Він відновить імунну систему, зменшить вміст холестеринових бляшок, очистить кишечник. Різноманіття рецептур вражає уяву, але пропонуємо варіації з доступних кожній жінці продуктів.

Що потрібно підготувати?

Варіант 1

  • М’яку частину гарбуза;
  • натертий корінь селери;
  • морквина;
  • липовий мед;
  • фруктовий оцет;
  • нерафінована олія;
  • насіння льону, соняшника, горіхи – вибір залишається за вами.

Що потрібно зробити? Всі нашаткувати на великій стороні терки, зробити з масла і оцту заправку, все об’єднати в просторій посуді. Зверху додати насіння. Можна приступати до вечері!

Варіант 2

Кабачки і гарбуз – прекрасне поєднання для зниження ваги!

Склад салату:

  • листочки шпинату або іншого салату;
  • м’яка частина гарбуза;
  • свіжий томат;
  • невеликий буряк;
  • кабачок.

Що потрібно зробити: наші овочі нарізаємо кубиком і відправляємо на сковороду для обжарювання. Буряк і помідор нарізаємо невеликими гуртками. З обжарювання видаляємо зайву олію – перекласти в друшляк для стікання. Всі з’єднуємо, заливаємо нерафінованою олією, додаємо трохи лимонного соку для пікантності.

Дієтична варіація

Для нього потрібні:

  • морквина;
  • частина філе курячої грудки;
  • яблуко зеленого сорту;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • трохи виноградин;
  • нерафінований сорт масла;
  • спеції.

Як готувати? Філейну частину відварюємо, шаткуємо дрібно цибулину і запарюємо її окропом. Дати воді стекти. М’якоть шинкуется дрібно, також готується яблуко. Все об’єднати, додати виноградин, спеції, залити олією. Можна зверху додати зелені.

Каші з гарбузом

Чудовий поживний сніданок, сприяє схудненню – це каші з додаванням кубиків з гарбузової м’якоті. Ситний і корисний сніданок забезпечить організм усіма необхідними для його бездоганної роботи речовинами!

Каші можна приготувати з різних крупів: пшона, рису, роздробленою кукурудзи. Все справа смаку.

Але принцип один приготування:

  • Порізати шматочками овоч, закласти в каструлю з невеликою кількістю процідженої води;
  • Проварити до готовності;
  • У каструлі подрібнити або розтовкти до утворення кашки, дати трохи проваритися;
  • Додати крупу, варити до напівготовності;
  • Додати сіль і цукор, молоко;
  • Довести до повної готовності.

Можна кашу приготувати на відкритому вогні, а можна – в духовці. Тоді консистенція буде еластичною, одноманітною, приємною на смак.

Меню на 7 днів

  1. Ранок – будь-яка каша. День – салатик і супчик. Вечір – оладки.
  2. Ранок – салатик. День – овочевий супчик. Вечір – гарбуз тушкований з овочами.
  3. Ранок – каша з рисовими зернами. День – суп-пюре. Вечір натертий в сир овоч.
  4. Ранок – салат з моркви і буряка додати натерту м’якоть. День – додавання яблучного пюре в овочеве асорті, заправлене лимонним соком. Вечір – запечений варіант з медом.
  5. На сніданок вибираємо будь-яку кашу. Вдень – готуємо звичний борщ і додаємо в нього тушковану гарбуз. Вечір – запікаємо в духовці і приправляємо медом.
  6. Доїдаємо запечений продукт. Вдень готуємо суп з фрикадельками. Увечері в салат можна додати нарізану консервований ананас.
  7. Ранок – сир з тертою гарбузом. День – будь-який на вибір суп. Вечір – готуємо оладки з додаванням яблук, заправляємо нежирними вершками.

Не забувайте додавати до страв чорний хліб і сік з цього продукту!

Гарбузова олія

Ще з давніх часів люди помітили дивовижні властивості олії з насіння гарбуза – воно прекрасно допомагають загоєнню мікротравм, відновлює імунітет. Але і надмірне вживання його також не рекомендується, достатньо лише невеликої кількості, доданий в основні страви для того, щоб змусити організм працювати раціонально на благо скидання зайвої ваги.

Лікарі

Дієтологи наголошують, що це повноцінне засіб для скидання ваги за рахунок нормалізації роботи всього кишкового тракту, поліпшення обмінного процесу від будь-якого приготованого з неї страви. Вони рекомендують постійно включати її в меню не тільки повного людини, але і з цілком нормальною вагою.

Ендокринологи помітили, що при вживанні страв з гарбуза – цукру в крові стає менше, обмінний процес поліпшується, що призводить до втрати ваги.

Кардіологи призначають страви з гарбуза всім, у кого є проблеми з серцево-судинною системою, оскільки саме цей овоч коригує кровопостачання, що призводить до поліпшення стану здоров’я, активного способу життя, а, отже, до зниження загальної маси.

Худнуть

Аня, 36 років.
Можна довго перераховувати гідності гарбузової дієти, але можна сказати тільки одне – це саме те, що дійсно допомагає розлучитися із зайвими кілограмами за мінімальний термін. Я скинула 7 кілограм всього за 2 тижні, тому що в моєму меню були різноманітні гарбузові страви – вона некалорійна, і саме це позитивно позначається на зниженні ваги.

Людмила, 42 роки.
Всього 7 днів мені знадобилося для того, щоб допомогти своєму організму справитися з регулярними запорами. Легкість у всім тілі – я такого не відчувала вже давно. Разом з цим помітила, що мій животик став набагато компактніше, що приємно порадувало.

Марія, 24 роки.
Моя повнота після пологів дуже засмучувала, але сидіти на виснажливих дієтах не могла – годувала дитину.Сусідка порадила зробити плов з гарбузом – смак мене здивував. З цього ради все почалося: я стала додавати її практично у всі страви, смак став пікантним, а користі дуже багато. Звернула увагу, що стали потроху йти зайві кілограми, але для цього мені знадобилося цілих 2 місяці.

Поділитися: