Гіпоацидний гастрит: що це таке, симптоми, лікування, причини, дієта

Гіпоацидний гастрит – це складне захворювання шлунка, при якому відбувається запалення його слизової оболонки. При цьому порушуються секреторні функції шлунка. При хронічній формі гіпоацидному гастриту відбуваються атрофічні зміни слизової оболонки.

Під впливом певних факторів нормальна вироблення соляної кислоти і шлункового соку порушується, що й веде до запальних процесів у слизовій.

До числа цих факторів належать:

  • неправильний підхід до харчування – часте вживання гострої, жирної, дуже грубою або дуже гарячої їжі, а також переїдання.
  • занадто тривалі проміжки між прийомами їжі, квапливість у їжі;
  • зловживання алкоголем;
  • куріння.

Гіпоацидний гастрит може виникнути і при різних захворюваннях ШКТ, внутрішніх залоз і порушення метаболізму.

Зміст

  • Симптоми хвороби
  • Лікування
    • Лікарські препарати
    • Дієта
  • Лікарі

Симптоми хвороби

Дана хвороба має властивість дуже швидко розвиватися. Спочатку можуть виникати тільки загальні симптоми, такі як дискомфорт в області шлунку, за яким виявити гастрит не представляється можливим.

З часом починають виявлятися більш важкі ознаки хвороби:

  • Відчуття тяжкості і болю в шлунку, яке виникає після прийому їжі, зазвичай занадто жирної або гострої. Іноді супроводжуються блювотою.
  • Появу відрижки, часті напади нудоти, неприємні відчуття в роті, поява білого нальоту на язиці.
  • Зменшення маси тіла, втрата апетиту, непереносимість молочних продуктів.
  • Рідкий стілець або, навпаки, часті запори.

При подальшому розвитку хвороби можуть виникнути ускладнення, при яких порушується обмін речовин. Це призводить до:

  • лущення і побледнению шкіри,
  • випадання волосся
  • появи виразок у роті
  • ламкості нігтів.

Запущена форма гіпоацидному гастриту може проявлятися у:

  • частих нападах тахікардії
  • прискореному диханні
  • запамороченнях

Лікування

Гіпоацидний гастрит лікують комплексно, призначаючи ряд препаратів спільно з певною дієтою. Спочатку лікар встановлює причину, що викликала дане захворювання.

Хворому необхідно позбутися шкідливих звичок, які сприяють розвитку гіпоацидному гастриту – вживання алкоголю і куріння, потім організувати правильний раціон харчування.

Лікарські препарати

Зазвичай призначають наступні групи медикаментів:

  • Для підвищення кислотності – соляна кислота, панзинорм, фестал, пепсин, панкреатин, абомін.
  • Для стимуляції вироблення шлункового соку – гастрин, лимонтар, гістаглобулін, етимізол, сік подорожника.
  • Для поліпшення моторики ШКТ – метоклопрамід, домперидон.

  • При загостренні гіпоацидному гастриту можуть призначити такі препарати, як Но-шпа, вентер, спазмол та інші, які знімають гострі больові симптоми і нормалізують шлункову діяльність.
  • Якщо хвороба виникла із-за проникнення в організм бактеріальної інфекції, можуть призначити курс антибіотиків – амоксициліну, тинідазолу, доксицикліну або омепрозола.
  • Разом з вищевказаними засобами лікарі зазвичай призначають курс полівітамінних препаратів і фолієвої кислоти, що підвищує функціональність внутрішніх залоз.

Дієта

У лікуванні гіпоацидному гастриту найважливіше місце посідає правильний дієтичний режим.

  • Найчастіше ця хвороба виникає з-за того, що людина швидко їсть і погано пережовує їжу, яка завдає травми чутливої слизовій оболонці шлунка.
  • Якщо ж людина часто вживає занадто гарячу їжу, слизова оболонка може отримувати термічні ушкодження.

Основний принцип дієтичного лікування гастриту буде полягати в регулярному харчуванні невеликими порціями, з ретельним і повільним пережовуванням їжі. Така система вживання їжі дозволить пом’якшувати і насичувати її слиною.

Потрібно повністю відмовитися від:

  • смаженої і надто жирної їжі
  • а також деяких овочів – редиски, цибулі, капусти, агрусу, часнику
  • рекомендується виключити соління, копченості, гострі приправи і маринади
  • шкідливі будуть холодні напої, міцні чаї, консервовані продукти, каву і морозиво

Які ж продукти можна вживати при гіпоацидний гастрит?

  • каші з протертою гречки, вівсянки або рису;
  • овочеві або круп’яні супи;
  • маложирні сорти риби і м’яса, відварені, тушковані або приготовані на пару;
  • учорашній, злегка підсушений білий хліб;
  • яйця всмятку, омлет;
  • терті фрукти і овочі, за винятком вищевказаних;
  • молоко в невеликих кількостях, а кисломолочні продукти – без обмежень;
  • рослинні масла.

Коли гастрит мине гостру стадію, можна буде починати додавати в раціон більш різноманітну їжу, яка стимулює вироблення шлункового соку. До такої їжі відносяться кислі ягоди і фрукти, а також всілякі маринади і соління. Головне в цій справі – поступовість.

Лікарі

Якщо не зупинити хворобу вчасно, може розвинутися хронічний гіпоацидний гастрит. Тому необхідно при перших ознаках хвороби відвідати гастроентеролога, який призначить необхідні діагностичні обстеження і курс лікування.

Оскільки дієта в боротьбі з гипоацидным гастритом грає найважливішу роль, обов’язковим кроком буде і консультація з дієтологом.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.