Гострий гастрит: симптоми і лікування, дієта

Гострий гастрит – запальний процес у шлунку, він може протікати на поверхні слизової, або проникати вглиб тканин. За статистикою, серед усіх захворювань шлунково-кишкового тракту на гастрит доводиться більше 80%.

Деяких форм цієї патології піддаються навіть діти молодшого шкільного віку. При правильному лікуванні гострий гастрит триває до 5-7 днів, але шлунок повністю відновлюється набагато пізніше.

Зміст

  • Види та форми захворювання
  • Причини виникнення
  • Симптоми гострого гастриту
  • Лікування гострого гастриту
    • Медикаментозне лікування
    • Народні засоби
  • Профілактика
  • Дієта при гострому гастриті
  • Правильне харчування
  • Лікарі

Види та форми захворювання

Гострий гастрит поділяють на форми з-за особливостей протікання запального процесу, у кожній з яких він має свою специфіку.

  • Гострий катаральний гастрит — характеризується потовщенням і набряком слизової, її повнокровністю. Відзначається наявність густого слизу і мелкоточечние крововиливи. Виникає він у зв’язку з попаданням в порожнину шлунка неякісної їжі з патологічними мікроорганізмами.
  • Гострий виразковий гастрит — розвивається як наслідок ерозивного. При відсутності лікування ерозій вони стають виразками. Як правило, уражається вся поверхнева оболонка шлунка. Поступово соляна кислота потрапляє через слизову оболонку в м’язові тканини, внаслідок чого розвивається виразкова хвороба.
  • Гострий атрофічний гастрит — характеризується зменшенням вироблення шлункових ферментів і HCl, що веде до дегенеративних змін структури слизової. Недостатнє вироблення шлункового соку і атрофія залоз надалі стають чинником порушення роботи інших внутрішніх органів.

Причини виникнення

Виділяють 2 основних типи факторів: ендогенні та екзогенні.

Ендогенний фактор

Гострий гастрит ендогенного типу пов’язаний з інфекцією, яка знаходиться в організмі. Основним ендогенним агентом є бактерія Helicobacter pylori (80% випадків). Вона виділяє токсини, що впливають на слизову і викликають запалення.

Основними етіологічними фактором, що впливає на прояв захворювання, є неправильне харчування:

  • проковтування їжі шматками;
  • сухом’ятка;
  • вживання дуже гарячої або холодної їжі;
  • переїдання і голодування;
  • регулярне вживання смажених, гострих, копчених, солоних страв, міцної кави.

Екзогенний фактор

У число екзогенних причин входять:

  • отруєння їжею, яка інфікована патогенними організмами;
  • тривалий прийом деяких груп ліків (бромідів, саліцилатів, сульфаніламідів, кортикостероїдів, антибіотиків тощо);
  • проникнення в шлунок токсичних речовин (кислот, метилового спирту, ацетону тощо), що викликають опік;
  • часті ендоскопічні дослідження з підтримкою рН-метрів, зондів викликають подразнення слизової;
  • куріння (48% випадків);
  • гострий гастрит може бути наслідком деяких захворювань (гепатит, пневмонія, скарлатина, ниркова недостатність, гнійні інфекції);
  • пошкодження шлунка при поштовхах, ударах або при проникненні в нього чужорідних елементів;
  • стреси, нервові перенапруження.

Симптоми гострого гастриту

Клінічна картина гострого гастриту залежить від характеру фактора пошкодження, тривалості його впливу, індивідуальних особливостей організму.

Перші прояви захворювання можуть початися через 6-10 годин після ураження слизової і раніше.

Основні ознаки хвороби:

  • неприємний присмак у роті;
  • печія, відрижка;
  • втрата апетиту;
  • проблеми зі стільцем;
  • різкий біль, що при переході в хронічну стадію гастриту (якщо не лікувати) вона стає ниючий, вялотекущей;
  • тяжкість у ділянці шлунка;
  • блювота з неприємним запахом мас;
  • нудота;
  • сильне виділення слини;
  • підвищена температура тіла (може бути внаслідок приєднання вторинної інфекції);
  • симптоми анемії: блідість шкіри, сонливість, запаморочення.

Перед тим, як лікувати гастрит, призначається додаткова діагностика (лабораторна, апаратна), щоб визначити його характер, або виключити наявність інших патологій.

Лікування гострого гастриту

Методи лікування підбираються індивідуально лікарем і залежать вони від етіології захворювання і його стадії. Спочатку потрібно прибрати причину, що викликала запалення слизової.

  • При токсичній або інфекційну природу хвороби необхідно зробити промивання шлунка.
  • Можна пом’якшити біль, приклавши теплу грілку на область шлунка.
  • Кілька днів вживати тільки теплі чаї, відвар шипшини, лужну воду без газу.
  • Необхідно дотримуватися постільного режиму.

Медикаментозне лікування

У подальшому лікар вирішить питання про призначення медикаментів. Якщо причиною захворювання стала бактерія хелікобактер пілорі, терапія спрямована на її знищення. Важливе місце посідають антибіотики (бактерія більш чутлива до пеніцилінів). Але при їх застосуванні 20% бактерій не гине і продовжує активно впливати на слизову. Тому рекомендується комбіноване лікування пенициллиновых антибіотиків з похідними нитронидазола (метронідазолу) і тетрациклінами.

Сьогодні ефективним засобом для боротьби з гострим гастритом є Де-нол з вісмутом трикалия дицитратом. Це діюча речовина токсична для Helicobacter pillory. Його іони, проникаючи через слизову шлунка, заповнює його стінки і вбиває бактерії. Побічні дії від застосування препарату проявляються рідко.

При зниженій кислотності шлунка рекомендують такі ферментні препарати:

  • Мезим, що містить амілазу, ліпазу, протеазу. Виробляють його у вигляді таблеток, оболонка яких добре розчиняється в шлунку.
  • Фестал — діючими речовинами є панкреатин, гемицеллюлаза, порошок бичачої жовчі. Прийом препарату полегшує процес перетравлення їжі, поліпшує її всмоктування в кишечнику.
  • Ензістал – комбіноване ферментне засіб, що активізує процес травлення і прибирає ознаки його порушення: тяжкість, діарею, задишку і т. д.

При підвищеній кислотності підходять ліки, які нейтралізують агресивне руйнівну дію соляної кислоти:

  • Алмагель – антацидний засіб на основі гідроксиду алюмінію. Він здатний тривалий нейтралізувати соляну кислоту, утворюючи хлорид алюмінію при реакції з нею.
  • Фосфалюгель – збалансований гель, що містить фосфат алюмінію, сорбітол, пектин, агар-агар. Нейтралізує кислоту, обволікає шлунок. Діє також як адсорбент.
  • Маалокс є аналогом алмагеля, складається з гідроксиду магнію і алюмінію.

Якщо гострий гастрит виник в результаті алергічної реакції, застосовують антигістамінні:

  • Лоратидин – синтетичне антигістамінний засіб тривалої дії. В 1 таблетці міститься лоратадину 0,01 г. Починає діяти через 30 хвилин після прийому. Не викликає звикання.
  • Еріус – активна речовина дезлоратадин. Ліки випускається у вигляді сиропу. Його часто застосовують в педіатрії. Не чинить седативної дії.
  • Супрастин з діючою речовиною хлоропіраміну гідрохлорид належить до этилендиаминовым антигистаминам. Він повністю абсорбується із ШКТ після застосування. З організму виводиться нирками.

Народні засоби

Застосування народних методів боротьби з гострим гастритом потрібно узгоджувати з лікарем.

Якщо кислотність підвищена:

  • Обліпиху (200 г) насипати в термос і влити туди літр окропу. Через 24 години процідити, вилити в скляну банку. Змішати з 100 г меду. Одноразовий прийом – 3 ложки перед їжею, продовжувати курс 3 тижні.
  • Пити по ? склянки свіжого соку картоплі натщесерце протягом щонайменше 14 днів.
  • По 0,5 ложки ромашки, звіробою, чистотілу і деревію залити літром окропу. Коли відвар відстоїться, процідити. Пити по ? склянки тричі на день.
  • Подрібнити 3 ложки лляного насіння, залити ? склянки води. Відстояти добу, вживати по 2 столові ложки перед прийомом їжі.

При зниженій кислотності:

  • Перемішати сік алое з медом (1:1). Вживати засіб по 1 ложці перед їжею.
  • Вимочити листя кульбаби в солоній воді, промити, обшпарити. Перемолоти і віджати сік. Розвести його водою 1:1, прокип’ятити кілька хвилин. Приймати двічі на день по півсклянки до їжі.
  • Змішати в однакових частках звіробій, чорницю і подорожник. 3 ложки залити 200 мл окропу. Тримати в термосі добу, процідити. Необхідна доза – 1 ложка за 5 хвилин до їжі. Курс – не менше місяця.

Профілактика

Попередити гострий гастрит можна, якщо дотримуватися режиму харчування і загальної гігієни:

  • дотримуватися термінів та правил зберігання продуктів;
  • не курити, не пити спиртне;
  • не їсти всухом’ятку;
  • обмежити прийом жирного, солоного, смаженого, гострого;
  • гартувати організм;
  • вчасно лікувати інфекційні захворювання;
  • контролювати реакцію організму на прийом медикаментів;
  • стежити за гігієною ротової порожнини, рук.

Дієта при гострому гастриті

Через 2-3 дні після початку лікування призначається дієта. Починають її з прийому слизових супів (вівсяного, рисового), рідких і протертих каш. Через кілька днів рекомендується дієта №5, яка передбачає прийом щадної їжі.

Що можна їсти при гострому гастриті:

  • нежирні м’ясо та риба, відварені або на пару;
  • пюре з овочів (кабачки, моркви, картоплі);
  • вчорашній білий хліб;
  • перетертий нежирний сир;
  • гарніри з перемелених круп;
  • відвари шипшини, ромашки.

Що не можна при гострому гастриті:

  • смажену їжу;
  • свіжий хліб;
  • жирне м’ясо та рибу;
  • кислі овочі та фрукти;
  • бульйони з наваром;
  • капусту;
  • фаст-фуд;
  • твердий сир;
  • газовані напої;
  • часник, хрін, цибулю, гіркий перець;
  • кава, какао, шоколад.

Суворої дієти слід дотримуватися 7-12 днів.

Правильне харчування

З допомогою дієтолога можна скласти докладне меню на весь період дієти.

Головне, дотримуватися основних правил:

  • всі компоненти страв потрібно ретельно подрібнювати;
  • не включати до складу продуктів, що подразнюють шлунок;
  • не можна вживати дуже гаряче або холодне;
  • їсти 5-6 разів на день по трохи.

Орієнтовне меню на 1 день:

  • Сніданок: рідка вівсяна каша, чай з додаванням молока, сухарик.
  • 2-й сніданок: запечене яблуко без шкірки, відвар шипшини.
  • Обід: протертий суп з овочів, тефтелі на пару або м’ясний пудинг, сухарик.
  • Полуденок: ромашковий чай, протертий сир.
  • Вечеря: рибні биточки на пару або куряча грудка, картопляне пюре.
  • Стакан молока або кефіру перед сном.

Лікарі

Гострий гастрит при несвоєчасному лікуванні переходить в хронічну форму. Тому важливо при перших проявах звернутися до гастроентеролога, щоб він призначив адекватну терапію. Кваліфікований дієтолог допоможе скласти правильне меню, яке допоможе нормалізувати роботу шлунка, усуває подразнення слизової.

Поділитися: