Колаген для суглобів і зв’язок

Колагеном називають особливий фібрилярний білок. Він є основним компонентом всіх сполучних тканин. Завдяки міцним колагеновим ниткам, сухожилля, суглоби, хрящі, дерма, зв’язки, м’язи і кістки розтягуються, а при високих фізичних навантаженнях виключається ризик отримання розриву.

Для шкірного покриву цей білок відіграє не меншу роль. Він відповідає за збереження молодості і здоров’я епідермісу. Його роль для організму не обмежується тільки цими функціями, а кількість повинна підтримуватися в необхідній нормі.

зміст

  • 1 Добавки для суглобів: Колаген / Желатин, наукові дослідження (Відео)
  • 2 Значення колагену для людського організму
    • 2.1 Важливість для спортсменів
  • 3 Процес синтезу колагену в організмі
    • 3.1 Які продукти сприяють процесу синтезу?
  • 4 Добавки з колагеном
    • 4.1 Тваринний
    • 4.2 Морський
    • 4.3 Рослинний
    • 4.4 Желатин
  • 5 Добова норма
  • 6 Що краще – желатин або промислові добавки?
  • 7 Желатин або колаген? Добавки для суглобів не працюють? (Відео)
  • 8 Краще профілактика, ніж лікування

Добавки для суглобів: Колаген / Желатин, наукові дослідження (Відео)

Значення колагену для людського організму

Цей білок відповідає за:

  • зростання нових клітин в сполучних тканинах;
  • затримку вологи клітинами;
  • структурність і з’єднання клітин в єдину ціле;
  • пружність і еластичність зв’язків;
  • запобігання таких вікових шкірних змін, як в’ялість, обвисання, поява зморшок.

Важливість для спортсменів

Підвищені фізичні навантаження, які відчувають атлетами, значною мірою збільшують значимість достатньої кількості колагену в їх організмі.

Для займаються спортом особливо важливо те, що цей компонент сполучних тканин:

  • сприяє зміцненню кісток, зв’язок і суглобів;
  • знижує ризики отримання травми;
  • перешкоджає витончення хрящової тканини;
  • робить зв’язки, сухожилля і м’язи еластичними.

Особливо цей білок важливий для бодібілдерів, важкоатлетів, пауерліфтерів, що мають травми, які відчувають дискомфорт (біль, хрускіт, обмеженість рухливості) при навантаженнях в суглобах, хрящах і зв’язках.

Процес синтезу колагену в організмі

Склад волокон колагену, як і будь-якого білка, – це амінокислоти, основними з яких є гідроксилізин і гидроксипролин. Важливе значення для синтезу має вміст в організмі:

  1. сірки, цинку, міді, кремнію і заліза;
  2. вітамінів групи A, C, E, D і F;
  3. лютеїну, антоцианидинов.

Читайте також: Істерика у дитини причини і способи подолання. Поради психолога

Перші сприяють протіканню процесу синтезу, другі нормалізації роботи колагену, а треті зміцненню його волокон.

Які продукти сприяють процесу синтезу?

Цей особливий білок неможливо отримати в незмінному вигляді ззовні, тобто, вживаючи якісь продукти харчування, він синтезується тільки в організмі. І щоб він вироблявся в досить кількості, в раціоні повинні бути присутніми продукти, в яких багато:

  • білків, що мають в своєму складі необхідні для вироблення колагену амінокислоти;
  • мінералів, спеціальних речовин, вітамінів, які забезпечують процес синтезу і нормальну функцію колагену.

Необхідні амінокислоти містяться в морській капусті, яйцях, бобових, зародках пшениці, жирній морській рибі, наприклад, в лососі, курячому та індиче м’ясо, молочної продукції.

Отримати вітаміни груп F і E дозволяє рослинне масло, груп D і A – печінка тварин, птиці, риби, а також риб’ячий жир, C – практично всі овочі з фруктами, цитруси, чорниця, зелень.

Червоні овочі (буряк та інші) містять багато кремнію; м’ясо, яловича печінка, язик, зелені яблука і цільне зерно – залізо; жовток і курячі яйця – сірку; паростки пшениці і дріжджі – цинк; морепродукти і бобові – мідь.

Зелений чай і чорниця багаті антоцианідіни, а шпинат – лютеїн.

Добавки з колагеном

Заповнити недолік цього фибриллярного особливого білка зі споживанням їжі досить складно. Щоб забезпечити його в потрібному для організму кількості, можна вживати його у вигляді добавок. Вони представлені трьома видами колагену.

тваринний

Одержуваний з таких частин великої рогатої худоби, як суглоби, сухожилля, шкіра. Цей вид колагену вважається одним з найдоступніших, але не відрізняється гарною засвоюваністю. Він погано проникає в клітини організму через епідерміс і не рекомендований до використання у виробництві добавок і косметичних засобів, які покращують стан нігтів, волосся та шкіри.

Такий колаген небажаний у виробництві відновлюють хрящову тканину гелів, мазей, крему.

морський

Отримують з кісток і шкіри морської риби. Він відрізняється високим ступенем засвоюваності, досить доступною вартістю. Його головним недоліком є ??те, що у багатьох людей він викликає непереносимість.

Читайте також: Типи жіночих фігур: що наш силует говорить про нас?

рослинний

Відмінно засвоюється і безпечний. Основним джерелом для отримання служить пшениця та інші види рослин. Мінусом є висока вартість, що робить його не зовсім доступним.

Колаген може прийматися зовнішньо і перорально. Кремом і гелем користуються тоді, коли є проблеми з дермою, мучать болі в суглобах. Для профілактики і лікування різних захворювань сухожиль, суглобів, хрящової тканини рекомендується приймати добавки всередину.

желатин

Речовина, яке відоме багатьом під назвою «желатин», являє собою продукт процесу денатурації – руйнування всередині білка зв’язків амінокислот при термічному впливі, і є гідролізованим колагеном. Джерело для отримання цього продукту має найвищу якість і проходить як попередню обробку, так і тривалий процес сушіння.

Головною особливістю желатину (гидролизованного колагену) є хороша ступінь засвоюваності. Він всмоктується в кишечник з шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту). Його вплив полягає в тому, що він зміцнює кістки, зв’язки з сухожиллями, сприяє відновленню хрящової тканини.

добова норма

Людині, яка не займається спортом, щоб не мати проблем з опорно-руховим апаратом, досить щодня споживати до 2 грам желатину, а атлету – приблизно 5 грам. Якщо людина на регулярній основі займається в тренажерному залі, піднімаючи додаткову вагу, то рекомендовану дозу потрібно збільшити, приймаючи до 10 грам. Промислові добавки приймають відповідно до вказівок інструкції. Як правило, доза становить 5-6 грам.

Читайте також: Як розпізнати небезпечні родимки?

Що краще – желатин або промислові добавки?

Відповідь на це питання не може бути однозначним. Все індивідуально. Промислові добавки коштують значно дорожче звичайного желатину. Однак, порівнюючи ці два продукти, слід зазначити, що в промислових добавках присутні і такі компоненти, як мінерали, вітаміни, які стимулюють вироблення колагену.

Отже, від вибору того, в якій формі буде надходити колаген в організм залежать вимоги до харчування людини. Якщо приймати цей білок у формі желатину, то потрібно подбати про те, щоб забезпечити присутність в раціоні продуктів, в яких міститься все необхідне для синтезу, зміцнення, підтримки нормальної функції колагенових волокон.

Желатин або колаген? Добавки для суглобів не працюють? (Відео)

Краще профілактика, ніж лікування

Головне, пам’ятати про те, що запорукою хорошого самопочуття і запобігання розвитку проблем, які пов’язані із захворюваннями сполучних тканин є прийом колагену, вживання рекомендованих до його активному виробленню продуктів.

Уникнути втрати еластичності і пружності хрящів, суглобів, м’язів, сухожиль дозволяє чітке дотримання норм вживання колагену (желатину). Особливо це стосується тих, хто активно займається спортом. Їх організм потребує цього білку в значній мірі більше, ніж середньостатистичну людину.

За матеріалами: builderbody.ru, youtube.com

Поділитися: