Консервуємо баклажани на зиму – рецепти оригінальних заготовок для вас!

Цей овоч з шкіркою своєрідного кольору годиться в будь-яку страву – навіть в перше. Ну хіба що, десерти його не покладеш. Кількість страв, які готують з його участю величезна. Але не менше їсти рецептів і приготування баклажанів взапас, тобто на зиму.

Зміст статті:

  • Ікра з баклажанів
  • Інші рецепти приготування

Ікра з баклажанів. Баклажани-вогник. Салат з баклажанів на зиму. Баклажани по-корейськи. Смажені з часником або квашені. Баклажанна аджика. Город з участю баклажанів в тому числі. Словом, список рецептів, приготованих на зиму з баклажанами, досить великий.

Але у кожного з нас є свої улюблені. Скажімо, та ж ікра баклажанна! Настільки проста в приготуванні, настільки смачна і універсальна, що вона, як правило, стає одним з перших видів консервування синього плода. Ось ми з вами разом її сьогодні приготуємо.

Рецепт простий і смачної ікри з баклажанів

Є кілька способів приготування ікри. Пропоную найсмачніший і найпростіший! В холоду, намазана на свіжу булку або як гарнір до м’яса або риби, ікра – супер!

Інгредієнти для приготування ікри:

  • Баклажан — 2 кг.
  • Морква — 600 гр.
  • Перець солодкий – 1000 кг.
  • Цибуля — 400 гр.
  • Помідор — 2 кг.
  • Соняшникова олія — 300 гр.
  • Часник – 1 головка
  • Кріп, петрушка, селера – пучок
  • Сіль – 3-4 ст. л.

Як приготувати ікру з баклажанів на зиму – покроковий рецепт з фото

До речі, з цих овочів отримаємо 5 літрів ікри. Можна спочатку приготувати банки – простерилізувати їх і накрити стерильними сухими кришками, а після зайнятися овочами. У нашому рецепті все буде промолото, крім цибулі. Очистимо, наріжемо цибулини дрібно – так, щоб зручно було смажити. Так, це один з двох інгредієнтів, який спочатку обсмажується і не йде через м’ясорубку. Тому поставимо на вогонь посуд, в якій буде готуватися ікра.

Крок 1. Цибулю дрібно наріжемо

Як я вже говорила, що в цьому рецепті є тільки один інгредієнт, який не мелеться. Але смажимо два інгредієнти. Це морква. Але для початку наллємо олії (краще взяти соняшникова, ароматне) в нагрітий казан, раскалим його гарненько, і покладемо в нього цибуля – він повинен смажитися на середньому вогні. Відразу після цього очистимо помиту моркву. Ні, різати її не будемо, а пустимо після цибулі в м’ясорубку.

Крок 2. Подрібнити в м’ясорубці морквину

Добре б налаштувати формат промолки порупнее. До речі, не забуваємо помішувати цибулю в казані, його треба довести до золотистої скоринки. Але навіть якщо і немає такої функції у вашій м’ясорубці, морква буде промолота не в пюре. Відправимо їх до цибулі. Перемішаємо і смажимо, не зменшуючи вогонь. Баклажани можна по-різному приготувати. Є варіант такий – очистити від шкірки. А є й такий – не очищати, а якщо і очистити, то через раз – відрізати смужку, другий ні. Адже, якщо всю шкірку зняти, ікра буде червоного кольору. Якщо зробити так, як у другому варіанті, то колір ікри буде звичним. Отже, приберемо плодоніжки, очистимо шкірку через раз, наріжемо вздовж – довгими смужками.

Крок 3. Очистимо шкірку і наріжемо довгими смужками баклажан

Перемелем синенькі і теж покладемо їх у казан. Перемішати все і наріжемо солодкий перець і помідори. Перець, як завжди, очистимо від плодоніжок і насіння. Наріжемо все на часточки і відправимо в м’ясорубку. Поки овочі мелють, не забуваємо помішувати вміст казана. На цьому етапі вже можна покласти трохи солі (півпорції). Помідорно-перцеву масу відправимо в казан. Все гарненько перемішати. Доведемо до кипіння і засікаємо час – ікра буде готуватися хвилин 40-50.

Крок 4. Перемелем синенькі і з’єднаємо з іншими інгредієнтами

У кожній ікри – свій смак. Кожен кладе в неї те, що йому по здоров’ю підходить, за вподобанням. Так, баклажанна ікра смачна буде і сама по собі, тим більше, що не до кінця очищена шкірка внесе свій присмак. А ще я люблю в ікру часник і зелень. Та так, щоб вони добре відчувалися. Хвилин за десять до закінчення варіння нашинкуем їх і відправимо в казан разом з рештою кількістю солі (якщо знадобиться – не забуваємо пробувати).

Крок 5. У завершенні додаємо дрібно нарубану зелень і часник

До речі, є й інші рецепти приготування ікри. Все дрібно ріжеться, потім смажиться в казані і промалывается чи ні. Готову ікру расфасуем по банкам, простерилизуем в каструлі з водою (пів літрові банки протягом 5 хвилин) і, закрутивши кришками, подолаємо догори дном охолонути. І обов’язково влаштуємо дегустацію!

Крок 6. Ікра готова. Приємного апетиту!

Інші рецепти заготовок з баклажанів

Гострі баклажани «Вогник»

Це відмінна закуска до святкового столу. Готується легко. Спочатку дуже дрібно ріжуться часник, гіркий перець і зелень (у рівній кількості). Баклажани ріжуть кружечками в 2 см (бажано для цього закупити плоди однакової товщини). Їх треба обсмажити в розпеченому маслі, вмочити в оцті (блюдце) з обох сторін і скласти шарами в стерилізовані банки. Кожен шар пересипаємо гострою заправкою. Потім заливаємо киплячим маслом, в якому смажилися синенькі, і закручуємо кришками.

Баклажани по-корейськи

Це теж із серії екзотичних страв, які в будь-якій ситуації будуть доречні. Помиті і очищені від плодоніжок баклажани (2 кг) варяться 10 хвилин в підсоленій воді. Охладим, отожмем, очистимо від шкірки і ріжемо крупно. Перець (півкілограма) ріжемо соломкою, цибулю (3 шт.) – кружечками, а морква (2-3 шт.) тремо на тертці. Змішаємо все, додамо тертий часник (1 головка), спеції, соняшникову олію (стакан), 4 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі і півсклянки оцту. Можна закрити поліетиленовими кришками і тримати в холодильнику.

Квашені баклажани фаршировані

Це рецепт не складний у приготуванні, але закуску взимку змітають зі столу в першу чергу! Квашені баклажани фаршировані – справжні ласощі. Кілограм плодів вимиємо, очистимо від хвостиків, відваримо до м’якого стану. Виймемо і, поки вони остигають під гнітом, складемо начинку. Нашинкуем дрібно 200 гр. моркви (можна злегка відварити до цього), один болгарський перець і 1-2 стручка — горького, головку часнику, пучок селери і кропу. Все це розітремо з сіллю (за смаком). Закипятим 2 л. води з трьома столовими ложками солі. Охладим. Разрежем баклажани уздовж (але чи не дорізати докінця), виймемо м’якоть. Овочевий сумішшю начиним баклажани. Зв’яжемо їх стеблинками селери і відправимо в розсіл. Тримаємо в теплі дні 3, складемо в банку, заллємо прокип’яченою соняшниковою олією і, охолодивши, відправимо в холодильник.

Салат з баклажанів на зиму

Просто. Смачно. Корисно, адже ми використовуємо і баклажани і інші овочі – все по три. Баклажани ріжемо на тонкі кружечки, помідори – на часточки, цибулю – тонко півкільцями, перець – соломкою. Словом, все як на салат. У миску наллємо 70 мл соняшникової олії, а також додамо по столовій ложці оцту, цукру і солі. Все нарізане викладаємо шарами і ставимо миску на газ. Як тільки закипить, робимо маленький вогонь і варимо сорок хвилин, помішуючи, під кришкою. Расфасуем в стерилізовані банки гарячим. Закотимо кришками і, вкривши теплим, залишимо остигати догори дном.

Поділитися: