Корисні і шкідливі властивості вишні для здоров’я жінок

Здравствуйте, шановні читачі. Милі дами, вам – особлива шана! Адже стаття присвячена вашій увазі: тема – «Вишня: користь і шкода для здоров’я жінки!». Чоловіки, стійте, не йдіть! Ви будете знати, що корисно і немає вашим улюбленим, дочкам і мамам. Я постараюся не бути «занудним вченим», і докладу максимум сил на стиль викладу, щоб було цікаво читати.

Зміст (Згорнути)

  1. Чим корисна вишенька
  2. Чим шкідлива ягода
  3. Поради
  4. Де використовується?

Чим корисна вишенька

Вишня – омолоджувальна ягідка, повна вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів (захищають від появ «старечих хвороб»).

Також раджу почитати мої попередні статті про користь і шкоду:
суниці
ківі
нектарин
меду.

Містить вітаміни:

  1. В1 (тіамін) – найбільше необхідний дівчаткам у період росту і жінкам віку 50+. Від нього залежить нормальне функціонування ЦНС, а за його нестачі часто виникають запори.
  2. В2 (рибофлавін) – корисний для гостроти зору, очищує від продуктів життєдіяльності хвороботворних збудників під час захворювання.
  3. В3 (РР, нікотинова кислота, ніацин) – зарекомендував себе, як «вітамін спокою». Добова потреба збільшується при прийомі снодійних або гормональних контрацептивних препаратів.
  4. В6 (піридоксин) – стабілізує рівень гормонів, коригує їх сплески при ПМС, допомагає під час лікування жіночих захворювань. При наявності молочниці з’являється необхідність збільшення добової дози.
  5. «А» або вітамін молодості. Що ще тут сказати? Зрозуміло і без моїх слів.
  6. «З» (аскорбінка, аскорбінова кислота) – припиняє вироблятися організмом з 2-місячного віку. Бере участь у виробленні колагену, роблячи шкіру пружною. Жінки, що палять особливо його потребують.
    Інші корисні якості перераховувати не буду, оскільки тема про вишню, а не про вітаміни.

Містить мікроелементи:

  1. Кальцій зміцнює скелет (щільність підвищується в тандемі прийому кальцію і занять спортом), емаль, нігтьові пластини.
  2. Калій регулює водний баланс, покращує пам’ять, знижує стомлюваність.
  3. Натрій запобігає виникненню теплового, сонячного удару, судом м’язів, він важливий для краси шкіри.
  4. Марганець – один з головних елементів, що бере участь в нормалізації роботи всіх обмінних процесів організму.
  5. Мідь відповідає за пігментацію шкіри, освіта еластину, бере участь у виробленні гормону щастя – ендорфіну.
  6. Магній або «протистресовий мікроелемент». Без коментарів.
  7. Залізо бореться з недокрів’ям, анемією, насичує клітини киснем.
  8. Цинк покращує настрій, допомагає оновленню клітин, утворення колагену, необхідний для красивої шкіри, росту нігтів, волосся.
  9. Бром збільшує лібідо, оберігає від викидня.
  10. Фосфор підвищує дію кальцію, особливо корисний після травм кісткової системи.

Чую, чую ваші питання про щоденній нормі споживання! Якщо у жінки немає протипоказань (читайте в розділі про шкоду вишні) – добова порція становить:

Для дорослої панянки – 1.5-2 склянки.

Дівчаткам свіжі ягоди можна вживати з 2-річного віку (і хлопчикам теж!), починаючи з 2-3-х вишеньок в день. При відсутності алергії, побічних ефектів, поступово доводять до норми – 10-15 ягідок.

Майбутнім матусям у період вагітності або годуючим жінкам – дозування призначить лікар при індивідуальній консультації… Зазвичай: вагітним – вага споживання ягід збільшується; в період лактації – вага вишневої порції зменшується; але краще уточнити у наглядача конкретно Вас, спеціаліста!

Всі елементи збалансовані самою природою, тому – ніякої передозування не буває, як від аптечних продуктів.

Чим шкідлива ягода

Сам до написання статті не замислювався, що від вишні може бути шкода. Виявляється, її не всім можна їсти у великій кількості! Ще з-за надмірного щоденного вживання свіжих ягід починаються зубні болі: фруктова кислота, що руйнує зубну емаль. Хоча – достатньо після трапези скористатися полосканням або почистити зуби, щоб відновити в роті кислотно-лужний баланс.

Мами, ядра кісточок отруйні! Слідкуйте, щоб діти не ковтали вишні цілком або не гризли кісточки. А у немовлят можуть бути коліки, якщо ви захопитеся ягодою.

Свіжі ягоди принесуть шкоду людям, у яких є:

  • захворювання органів травлення (виразка, гастрит, схильність до метеоризму, спайки в кишечнику);
  • підвищена кислотність;
  • порушення роботи ШКТ (схильність до метеоризму, діареї);
  • ожиріння;
  • алергічні реакції на вишню;
  • патологія легень (хронічна форма);
  • гостра стадія цукрового діабету.

Рекомендується вживати після лікарської консультації, згідно запропонованої дозуванні.

Поради

Вишня при «цікавому» положенні

Знімає у вагітної жінки больові відчуття в області попереку, запобігає розвитку анемії у майбутньої мами. Фолієва кислота (багато в ягодах) бере участь у формуванні головного мозку (утворення нервової трубки) у ембріона. Інші корисні речовини попереджають розвиток у плода аутоімунних хвороб.

Вишня при грудному вигодовуванні

Ягода корисна для мами. Дитина отримує «всю колекцію» мікроелементів, вітамінів з грудним молоком.

Рекомендації: мама повинна повільно вводити вишні в свій раціон (чи не с1-ї штуки в день) і стежити, як організм немовля сприймає цей продукт. При малому ризик можна починати не раніше 5.5-6-місячного віку малюка.

Під час дієт

Калорійність: в 100 г ягід міститься 52 кілокалорії. Для дієти потрібна тільки свіжа або свіжоморожена без кісточки вишня.

Харчова цінність (у грамах) на 100 г продукту:

  1. клітковина (1.8) – транзитом виводить з кишечника токсини, «харчового сміття» (шлаки);
  2. білки (0.8) – будівельники м’язових волокон;
  3. вуглеводи (10.6);
  4. жири (1.8).

Ягоди не поєднуються з молоком, усіма бобовими. Вишню їдять з іншими ягодами, фруктами (включаючи тропічні), кисломолочною продукцією, з різними кашами, зеленню, червоним і білим м’ясом, з шоколадом, медом.

Де використовується?

У косметології

Використовують як фруктовий пілінг, додають у креми, маски.

Вплив на шкіру:
освіжає колір;
звужує пори;
м’яко відлущує ороговілий шар дерми;
живить клітини.

Застосовують тільки після позитивного тесту на чутливість шкіри.

В медицині

Лікувальними властивостями володіють вишневі ягоди (навіть при дизентерії), плодоніжки (сечогінний, в’яжучий), листя (знижує артеріальний тиск, зупиняє кровотечу). Вона допомагає при бронхіті, високій температурі, заспокоює головні болі, мігрені.

Для корисного здоров’ю чаю беруть сушені/в’ялені ягоди, листя, плодоніжки, молоді гілочки і заварюють звичайним способом. Найкращий сорт для чайного напою – шпанка.

Лікуючі властивості:

  • допомагає жінкам пережити початок менопаузи, зменшуючи дискомфорт, знімає емоційну напругу, покращує фізичний стан;
  • очищає (виводить з організму экотоксины, холестерин, шлаки);
  • наявність дубильних речовин має в’яжучу властивість;
  • заспокоює;
  • зупиняє кровотечі;
  • стимулює імунітет, покращує засвоєння вітамінів, інших корисних речовин;
  • антиоксидант;
  • має протизапальну та протимікробну властивість (при вірусних і всіх бактеріальних інфекціях);
  • сечогінний ефект;
  • допомагає при кашлі (відхаркувальну);
  • знімає м’язовий, суглобовий біль (при артрозах, радикулітах і подібних захворюваннях).

Ви питаєте, при яких хворобах її можна їсти? При всіх! Тільки при деяких – зменшують вагу порції або частоту вживання, а при інших – збільшують (підкаже лікуючий лікар).

Зимові заготовки

На зиму ягоди заморожують без кісточки, в’ялять в грубці, сушать на вулиці (не під палючими променями). При таких методах заготовки у вишні зберігається максимальна кількість корисних речовин.

І наостанок хочу порекомендувати безкоштовну книгу «7 секретів харчування за Аюрведою».

Дізнатися про курс детальніше »»

Все, що я написав, лише мала дещиця інформації про корисні і шкідливі властивості вишні. З нетерпінням чекаю ваших доповнень і відгуків, шановні читачі та читачки, в коментарях. Якщо моя стаття сподобалася – буду радий! Діліться нею з друзями в соцмережах, підписуйтесь на оновлення блогу. Прийму за честь вашу увагу до моїх праць. Чекаю нових зустрічей з вами на моїй сторінці!

Поділитися: