Користь вишні та черешні

Це дерево з широкою кроною, що досягає у висоту від 3 до 7 м або чагарник висотою 3-4 м. Вишня має яскраво-червоні або темно-червоні ягоди, дуже соковиті, кулясті, трохи сплюснуті, кисло-солодкі на смак.

Вишня широко поширена на території Росії, особливо в південній частині. Вона зустрічається в дикому вигляді на лісових галявинах, схилах ярів, в долинах і на галявинах. Культивується повсюдно.

зміст

  • 1 Хімічний склад
  • 2 Цілющі властивості
  • 3 Вживання в їжу
  • 4 Рецепти
    • 4.1 Рецепт 1
    • 4.2 Рецепт 2
    • 4.3 Рецепт 3
    • 4.4 Рецепт 4
    • 4.5 Рецепт 5
    • 4.6 Рецепт 6
    • 4.7 Рецепт 7
  • 5 Застосування в медицині

Хімічний склад

Плоди вишні містять 8,8-12,7% цукрів, 2,1% органічних кислот (яблучна, молочна і лимонна), а також вітаміни (каротин, тіамін, аскорбінова кислота, нікотинова кислота), азотисті, дубильні і фарбувальні речовини. У ягодах вишні багато міді і золи. В плодоніжках міститься багато заліза і магнію.

Вишневий сік багатий амінокислотами: незамінними (лізин, аргінін, валін, лейцин і ін.) І замінними (серин, пролін, аспарагінова, глутамінова кислоти).

У вишневої корі містяться дубильні і фарбувальні речовини, лимонна кислота. До складу листя вишні входять лимонна кислота, дубильні речовини, рудіт, амигдалин, кверцетин, камедін і кумарин.

Кісточки вишні містять до 2-35% жирної олії, а також амигдалин і ефірне масло.

Увага! Вживання в їжу великої кількості ядер з вишневих кісточок може призвести до важкого отруєння, оскільки в них міститься 0,85% глікозиду амигдалина, який в кишечнику розкладається під впливом гнильних бактерій і утворює синильну кислоту. Тому дуже небезпечно приймати в їжу настоянки і наливки з вишні з кісточками більш ніж річної давності.

Читайте також: Глід – склад, цілющі властивості, застосування в медицині

У сучасній медицині використовується вишневий клей, який за цілющими властивостями рівноцінний і може замінити арабійскую камедь.

цілющі властивості

Вишневий сік знищує кишкову і дизентерійну палички. Ефект проявляється протягом 1 ч. Однак подщелачивание соку різко знижує його бактерицидну дію.

Ягоди вишні покращують апетит, благотворно впливають на функцію кишечника, сприяють перетравленню жирів, білків, м’ясних, молочних і рибних продуктів, надають закріплює дію.

Вишня покращує кровотворення, сприятливо впливають при недокрів’ї. Вона добре впливає на кишечник і сприяють виведенню з організму азотистих шлаків.

Вживання в їжу

Ягоди вишні вживають в їжу в свіжому і консервованому вигляді. З плодів роблять варення, джеми, компоти, морси, освіжаючі напої.

рецепти

рецепт 1

Підготовлені банки наповнюють вишнями до плічок, потім заливають холодним сиропом, приготованим в співвідношенні 200-400 г цукру на 1 л води (в залежності від сорту вишні).

Банки поміщають в каструлю з холодною водою і ставлять на вогонь. Вода повинна рівномірно прогрітися. Для цього її повільно нагрівають до 85 ° C і витримують 10 хв (півлітрові банки) або 15 хв (літрові банки). Таке нагрівання дозволить зберегти ягоди в компоті цілими, а не лопнули.

рецепт 2

З вишні видаляють кісточки і укладають в банки до плічок, потім заливають гарячим сиропом, приготованим в співвідношенні 300-400 г цукру на 1 л води. Банки пастеризують при температурі 85 ° C протягом 10-12 хв (півлітрові банки) або 15 хв (літрові банки). Можна помістити банки в киплячу воду і витримувати 3 і 5 хв відповідно.

Читайте також: Чим корисна ірга для організму?

рецепт 3

Промиту вишню укладають в приготовані банки, заливають будь-яким ягідним соком, можна вишневим.

Потім банки пастеризують вищевказаним способом.

рецепт 4

З вишні видаляють кісточки і поміщають в емальовану ємність, а потім додають 300-400 г цукру на 1 кг ягід. Суміш накривають кришкою і ставлять на вогонь. Помішуючи, нагрівають до температури 85 ° C, після чого витримують протягом 5 хв, заповнюють вишнею гарячі банки під саму кришку і тут же закочують.

рецепт 5

З вишні видаляють кісточки і дуже щільно укладають в банки. При цьому їх пошарово пересипають цукром, використовуючи 200 г цукру на літрову банку. Заповнені банки закривають кришками і прогрівають при температурі 85 ° C протягом 20 хв (півлітрові банки) або 25 хв (літрові банки).

рецепт 6

Готують маринад, змішавши 500 мл води і 400 г цукру, додавши по 5 горошин запашного перцю, гвоздики і трохи кориці за смаком. Все це кип’ятять, охолоджують і проціджують, після чого додають 100 мл 9% -ного оцту.

Банки заповнюють до плічок великими ягодами і заливають холодним маринадом. Потім їх поміщають в каструлю з холодною водою, повільно доводять до кипіння і прогрівають протягом 3 хв.

З плодів вишні готують коригуючий засіб в мікстуру вишневого сиропу – SirupusCerasi. До складу цього сиропу входить 4 г вишневого харчового екстракту екстра-класу.

Читайте також: Ягоди бузини чорної корисні властивості

Показання. Відвари вишневих гілок застосовують як противопоносное кошти при лікуванні атонії кишечника.

Показання. Відвар плодоніжок вишні використовують як сечогінний засіб при лікуванні сечокислого діатезу і захворювань суглобів.

рецепт 7

Готують марінадную заливку. Для цього змішують 250 г соди, 500 г цукру, 200 мл соку вишні і спеції – по 5 горошин запашного перцю, гвоздики, трохи кориці. Все цього кип’ятять протягом 5 хв, охолоджують, додають 40 мл 9% -ного оцту. У банки укладають вишню кислих сортів і заливають марінадной заливкою, після чого ставлять в каструлю з водою, доводять до кипіння і прогрівають 3 хв.

Застосування в медицині

М’якоть вишні використовується в якості освіжаючого і жарознижуючий засіб при простудних захворюваннях, а також для поліпшення апетиту і зменшення процесів бродіння в кишечнику.

Водні настої ягід вишні мають заспокійливу і протисудомну дію. Вишневий сік рекомендують при захворюваннях печінки і цукровому діабеті для поліпшення обміну речовин. Джерело: Автор: струмків Оксана Іванівна – Книга: «Цілющі ягоди»

За матеріалами: health-medicine.info

Опитування:

Чи хочете Ви кинути курити?

  • Дуже хочу
  • Хочу але не можу
  • Пробував (а), не вийшло
  • Думаю над цим
  • немає
  • Кидаю в даний момент
  • Вже кинув (а)
  • Ніколи не курив (а)

Подивитися результати

Завантаження …

Поділитися: