Кров з вени здають натщесерце

Одним з головних методів медичної діагностики вважається дослідження крові з вени.

Такий аналіз дозволяє оцінити не тільки загальний стан здоров’я пацієнта, але і виявити різні розлади в роботі органів. Саме рання діагностика є основою успішного лікування і допомагає попередити серйозні ускладнення різних захворювань.

Кров з вени здають натщесерце – це обов’язкова умова отримання достовірних результатів аналізу.

Чому не можна їсти перед процедурою і на що впливає вживання їжі?

Підготовка до дослідження

Якщо пацієнту призначено біохімічний або серологічний аналіз крові з вени, то як мінімум за 8 годин до його здачі є заборонено. Як правило, в амбулаторних медичних установах і стаціонарах такі процедури виконуються в ранковий час.

При крайньої необхідності кров з вени у надійшли тяжкохворих беруть відразу, незалежно від того, коли ними останній раз вживалася їжа. Однак, аналіз обов’язково повторюють на наступний день на голодний шлунок і порівнюють результати.

Кров з вени здають натщесерце і при призначенні дослідження на гормони, рівень цукру або онкомаркери.

Перед процедурою не можна їсти з таких причин:

  1. Навіть невелика кількість їжі може вплинути на точність показників рівня глюкози, білорубіна і холестеролу при проведенні біохімічного аналізу крові.
  2. Вживання їжі перед серологічним дослідженням на наявність вірусів, мікробів та інфекцій, може стати причиною отримання ложноположительного результату.
  3. Сніданок перед аналізом на рівень цукру також може вплинути на його достовірність. Пацієнтам рекомендується за годину до процедури випити підсолодженою води.
  4. Для визначення рівня гормонів кров з вени здають натщесерце, так як вживання їжі може відбитися на концентрації ряду речовин, викликавши її підвищення.

Утриматися від сніданку перед проведенням дослідження необхідно і при призначенні аналізу на онкомаркери.

Єдиним видом діагностики, який не вимагає здачі аналізу крові натще, є визначення резус-фактора.

висновок

Прийом їжі впливає на в’язкість крові, функції ферментів, рівень гормонів, а також вміст у крові білків, жирів і інших з’єднань. Зважаючи на це пацієнтам настійно рекомендують не їсти перед проведенням аналізу, щоб виключити ймовірність постановки помилкового діагнозу і уникнути необхідності повторного проведення дослідження.

Поділитися: