Можна їсти шоколад на ранніх і пізніх термінах вагітності?

Часто з настанням вагітності жінкам доводиться вносити корективи в свій звичний раціон, щоб зробити його максимально корисним і збалансованим. У зв’язку з цим у вагітних часто виникає питання про те, чи можна їсти шоколад на ранніх і пізніх термінах, чи варто виключити це ласощі?

Традиційно виділяють три види шоколаду: гіркий (темний, чорний, молочний та білий шоколад. Ці види розрізняються за складом, а значить, відрізняється і їх вплив на організм вагітної жінки. Який же шоколад віддати перевагу?

Гіркий (темний, чорний) шоколад при вагітності

Гіркий шоколад по праву вважається королем шоколаду за рахунок високого вмісту в ньому корисних речовин. Цей вид не містить в собі молочних продуктів, а основними інгредієнтами його складу є какао (не менше 70%) і цукор. Саме какао обумовлює корисні властивості цього продукту, серед яких профілактика ракових і серцево-судинних захворювань.

Користь гіркого шоколаду

  • піднімає настрій за рахунок так званого «гормону щастя»;
  • зміцнює імунітет – в цьому допомагають наявні в шоколаді антиоксиданти;
  • знижує артеріальний тиск завдяки теоброміну;
  • допомагає боротися з набряками за рахунок сечогінної дії;
  • збагачує організм вітамінами і мінералами (Mg, вітаміни групи В тощо);
  • знижує загальний рівень тривожності, що корисно і для малюка.

Незважаючи на свої корисні властивості, гіркий шоколад таїть у собі небезпека для майбутньої мами, адже до його складу входить кофеїн. Кофеїн небажано вживати під час вагітності через його впливу на майбутню маму, і на плід. Так, для вагітної надмірне вживання гіркого шоколаду загрожує наступними наслідками:

  • порушеннями сну,
  • утомою,
  • алергічними реакціями,
  • печією.

Найбільшу небезпеку гіркий шоколад, а насамперед, кофеїн, представляє для ненародженого малюка:

  • зниження кровопостачання матки, недостатнє надходження до плоду кисню, наслідком чого є кисневе голодування;
  • порушення нервової системи майбутньої мами, що позначається і на нервовій системі дитини;
  • перешкода у засвоєнні плодом вітамінів і мікроелементів.

Слід відзначити, що негативні наслідки може викликати лише надмірне вживання гіркого шоколаду. 1-2 шматочки гіркого шоколаду на день не зашкодять майбутній мамі і дитині. Винятком є алергія, для появи якої може бути досить і невеликого часточки цього ласощі.

Шоколад показаний до вживання в першому триместрі: часто у цей час у майбутньої мами спостерігається сонливість, втома, і гіркий шоколад цілком здатний трохи її підбадьорити. У 2 та 3 триместрах, коли у дитини активно формується імунна система, вживання шоколаду рекомендується скоротити. Гіркий шоколад у цей час може стати причиною ослаблення у малюка імунітету, а також шкірних висипань. Крім того, вживання великої кількості гіркого шоколаду на пізніх термінах може викликати передчасні пологи.

Молочний шоколад під час вагітності

Відмінність молочного шоколаду від темного в тому, що він містить меншу кількість какао (до 40%), при цьому в його складі присутні молочні продукти (часто – сухе молоко). Наявність у складі молочного шоколаду какао наділяє цей вид ласощі тими ж корисними властивостями, що і гіркий, але в дещо меншій мірі.

Кофеїну в молочному шоколаді менше, ніж у темному, що краще для вагітної. З іншого боку, у молочному шоколаді багато жиру і цукру, які зменшують його корисні властивості, при цьому можуть спровокувати набір зайвої ваги і розвиток цукрового діабету. Крім того, виробники часто додають до складу молочного шоколаду шкідливі для вагітної речовини: пальмове та кокосове масло, ароматизатори і харчові добавки.

Молочний шоколад не заборонено під час вагітності, але при його вживанні треба знати міру. 30 грам шоколаду в день не принесуть великої шкоди, але прийом в їжу декількох плиток шоколаду щодня може згубно позначитися на здоров’ї мами і малюка.

Білий шоколад: можна чи не можна вагітним

Білий шоколад не містить кофеїн, що, на перший погляд, робить його безпечним для вагітної. Але насправді білий шоколад найменш корисний при вагітності. Білий шоколад – це рослинний жир какао-бобів, який не містить ніяких корисних властивостей какао.

Не можна сказати, що білий шоколад абсолютно шкідливий – в його складі є деякі корисні речовини, наприклад, селен і калій. Однак шкода білого шоколаду для вагітної, пов’язаний з високою калорійністю, жирністю продукту і мінімальною кількістю вітамінів, перевищує його корисні властивості.

Марія Філатова, спеціально для сайту Mirmam.pro

Поділитися: