Обережно, нітрати! Вибираємо овочі і фрукти з розумом

В останні роки ми все частіше чуємо про якихось таємничих нітрати, які містяться в покупних овочах і фруктах. Вважається, що вони надзвичайно небезпечні для здоров’я людини, викликають різні захворювання, призводять до інтоксикації організму та інших жахів. У зв’язку з цим з’являються цілком резонні запитання: що це за звірі такі, нітрати, і чому вони потрапляють у продукти харчування?

Зміст статті:

  • Чим небезпечні?
  • Як визначити вміст?
  • Як можна зменшити?
  • Це корисно знати

Нітрати : що це і чим небезпечні?

Взагалі нітрати — це солі азотної кислоти, які необхідні всім рослинам для росту і розвитку, тому вони у будь-якому випадку будуть присутні у продуктах. Тут, швидше, стоїть питання їх концентрації. Якщо вміст нітратів у ґрунті не перевищує допустиму норму, то вони повністю засвоюються рослинами і ніякої шкоди не приносять. Але часто в гонитві за врожаєм жадібні агрономи використовують азотні добрива без всякої міри, що і призводить до підвищеного вмісту нітратів у овочах та фруктах.

Самі по собі нітрати протягом довгого часу вважалися слаботоксичными речовинами і навіть застосовувалися в якості лікарських засобів. Але нещодавно з’ясувалося, що, потрапляючи в організм людини, велика частина нітратів перетворюється в нітрити (солі азотистої кислоти). А нітрити, в свою чергу, є самими справжніми отрутами. Вони вступають в активну взаємодію з гемоглобіном в крові і викликають в кращому випадку отруєння, а в гіршому — порушення роботи дихальної і нервової систем, щитовидної залози, серця, що може в кінцевому рахунку призвести до онкології.

Найбільшу небезпеку ці речовини становлять для вагітних і годуючих жінок, а також для малюків.

Ось така невесела інформація. На щастя, зараз є досить багато способів, які допомагають приблизно визначити вміст нітратів у продуктах.

Як визначити кількість нітратів у овочах та фруктах?

Особливо обережними потрібно бути при покупці: білокачанної капусти, буряка, редьки і редиски, огірків, гарбуза, всіма улюблених кавунів і динь, а також зелені (кріп, петрушка, селера), так як ці рослини є фаворитами за змістом солей азотної кислоти.

Отже, які ж явні ознаки того, що в овочах і фруктах перевищена норма нітратів?

  1. Неприродно великий або маленький розмір.
  2. Зміна забарвлення шкірки і м’якоті. Наприклад, у кавуна з підвищеним вмістом нітратів можна побачити жовті прожилки в м’якоті. Великі огірки з неприродно темним забарвленням теж краще обходити стороною. У моркви на штучні умови вирощування може вказати світла, майже біла серцевина, а у червоного винограду — білий наліт. Якщо ви побачите червоні помідори, у яких при розрізі виявилася зелена м’якоть, можете бути впевнені, що вони дозрівали з допомогою добрив.
  3. Занадто велика бадилля. Як відомо, якщо використовується надто багато добрив, велика частина азоту йде на збільшення зеленої частини рослин, тобто листя, стебел і гички, тому це теж дуже явна ознака.
  4. Недостигле насіння, неяскраво виражений смак.

Але, на жаль, не завжди виявляється можливим визначити підвищений вміст шкідливих речовин за зовнішнім виглядом. Якщо для вас це особливо актуально (наприклад, ви сидите на спеціальній дієті, або ж самі готуєте овочеві і фруктові пюре для свого малюка), і є необхідність ретельно контролювати кількість нітратів у продуктах, то вам на допомогу прийде чудовий пристрій — нітрат-тестер.

Це побутовий портативний прилад, що дозволяє визначити, в нормі вміст солей азотистої кислоти в тих чи інших фруктах і овочах. Він дуже зручний у використанні: просто вводите спеціальний зонд в м’якоть плоду, і через кілька секунд на дисплеї з’являється результат. Варто нітрат-тестер близько 5000-6000 рублів, але це цілком виправдане вкладення коштів, враховуючи якість нинішніх продуктів.

Добре зарекомендував себе прилад фірми ” SOEKS. Також існують спеціальні одноразові тест-смужки, дії нагадують лакмусовий папірець. Вони синіють при зіткненні з середовищем, де підвищений вміст нітратів. Мінус їх в тому, що тест можна проводити тільки вдома, тому цей метод особливого поширення не отримав.

Як можна позбутися нітратів або зменшити їх зміст?

Остаточно позбутися нітратів, звичайно, не вдасться. Але можна суттєво зменшити їх кількість, знаючи, де вони накопичуються, і дотримуючись елементарних правил обробки продуктів.

  1. Очищаючи плоди від шкірки, ви позбавляєтеся приблизно від 50% містяться там нітратів! Капусту необхідно очищати від верхніх листків і вирізати качан. У буряка, моркви та цибулі-порею потрібно зрізати верхівку і кінчик. У огірків і кабачків, якщо ви не чистите їх повністю, треба зрізати хоча б ділянку біля плодоніжки. У кавуна і дині не потрібно ретельно обгризати кірку, не скупіться. У зелені необхідно видалити стебла і, в ідеалі, замочити її на годину-півтора в холодній воді.
  2. Зберігайте свіжі овочі та фрукти при зниженій температурі, в холодильнику або льосі. Низькі температури не дають нітратів перетворюватися в нітрити. Ні в якому разі не дозволяйте продуктів залежуватися: подвявшие або підгнилі овочі викидайте без туги і жалю!
  3. Теплова обробка значно знезаражує продукти. Сама нешкідлива їжа, приготована на пару. Варіння овочів позбавляє їх приблизно від 60% нітратів (обов’язково зливайте відвар, не дозволяйте овочів занадто довго лежати в ньому), смаження — від 15%, приготування у фритюрі — від 50%.
  4. Консервування і засолення знижують вміст солей азотної кислоти в 2, а в деяких випадках і в 3 рази! Так що квашення капусти і різні маринади вітаються. А салат зі свіжих овочів краще заправляти лимонним соком, ніж олією або майонезом.

Це корисно знати при купівлі овочів і фруктів

  • Купуйте продукти у перевірених магазинах і супермаркетах. Не соромтеся запитувати документи, що підтверджують якість. Якщо купуєте овочі та фрукти на ринку, намагайтеся робити це зареєстрованих торгових точках, там є хоч якась надія, що якість продукції контролюється СЕС.
  • Намагайтеся купувати овочі та фрукти по сезону. Яскраво-червоні глянцеві яблука в кінці зими повинні вас насторожити, не варто гнатися за красою. І не спокушайтеся на травневі кавуни і дині — в кращому випадку, буде просто не смачно. До речі, лідером за вмістом нітратів є рання теплична редиска.
  • Перевіряйте плоди на цілісність, огляньте, чи немає на них підозрілих плям.
  • Купуйте фрукти і овочі середнього розміру.

Фрукти і овочі повинні виглядати і пахнути природно. Якщо вас щось насторожує, то краще їх не брати.

А найкращий варіант — це, звичайно, вирощувати все самим на дачній ділянці або купувати у перевірених людей. Так ви точно будете впевнені, що ці плоди корисні і повністю натуральні. Будьте здорові!

Поділитися: