Отруєння тортом – Причини і лікування

Повітряні бісквітні або ніжні пісочні торти, вимазані кремом і рясно политі шоколадом, викликають рясне слиновиділення і бажання з’їсти це негайно. Яке чаювання може обійтися без апетитного десерту? І ніхто не здогадується, наскільки сумними бувають наслідки.

Причини отруєння тортом

Отруєння часто асоціюється із зіпсованою їжею, і рідко – зі свіжою випічкою. Хоча бактерії можуть жити навіть в торті, який тільки упакували і виставили на продаж.

Небезпеку становлять варіанти з безе або іншим білковим кремом. Яйця, які використовуються для його приготування, ніхто не миє і не виконує жодних антисептиками, хоча на шкаралупі може жити сальмонела. Вона швидко переміщається на продукти, і не вмирає при нагріванні до 55 градусів.

Досить покласти в крем сире яйце, або вибрати неправильний температурний режим, щоб бактерія залишилася всередині торта, і при попаданні в людський організм викликала важке отруєння.
Чому не варто купувати магазинні десерти? Ніхто не може гарантувати, що дата, зазначена на етикетці або озвучена продавців, відповідає дійсності. Цілком можливо, що торт в шоколадній глазурі давно пора відправити у відро для сміття, і не пропонувати довірливим покупцям.
Десерти, які зберігалися більше 7 днів, при високих (для випічки з кремом) температурах – ідеальне середовище для розмноження кишкової палички і золотистого стафілокока. Перша, потрапляючи в травні органи, викликає нудоту, розлад і блювоту, але симптоми при правильному підході швидко зникають. Другий випадок складніше, адже стафілокок, навіть після вдалого лікування отруєння, може зачаїтися в організмі, в очікуванні ідеального часу для вирішального удару.

Домашні торти або пироги, щедро змащені варенням або начинені консервованими фруктами, можуть стати джерелами ботулізму – бактерії, що виділяє токсичні речовини. Вони проникають в нервову систему, призводять до зупинки серця або дихання.

Як уникнути отруєння:

Ретельно вивчати не тільки дату виробництва, а й інгредієнти солодощів. Не купувати торти, викликають підозру, і готувати десерти тільки зі свіжих продуктів, не використовуючи сметану двотижневої давності або варення, покрите зверху білим нальотом.

Лікування отруєння тортом

Симптоми отруєння з’являються як в перші 2-4 години, так і на наступну добу. Нудота, озноб, часті походи в туалет, переднепритомний стан або втрата свідомості, висока температура і судоми.

Потрібно спочатку звільнити травні органи від бактерій, що виділяють токсини. Випити воду з додаванням солі або марганцівки (рідина повинна змінити колір в ніжно-рожевий колір, концентрований розчин обпікає слизові). При двоении в очах або м’язової слабкості, яка вказує на ботулізм, радять вжити содову суміш (2%).

Коли не менш 1 л рідини виявиться в шлунку, потрібно натиснути пальцями на корінь язика, щоб спровокувати блювоту. Після прийняти активоване вугілля (з розрахунку 1 таблетка на 10 кг), або його сучасні аналоги, можна випити «Ентеросгель».

Допомагають проносні препарати, як сульфат магнію, очисні клізми і тепле рясне пиття. Людини, що знепритомніла, перевернути на бік або живіт, очистивши дихальні шляхи від блювотних мас (якщо вони туди потрапили). При зупинці серця провести непрямий масаж і зробити штучне дихання.

Не можна нехтувати допомогою лікарів, якщо симптоми не зникають після вживання сорбентів або самопочуття постійно погіршується. При підозрі на ботулізм терміново викликати бригаду «Швидкої допомоги», і передати на дослідження залишки торта, щоб визначити, яка саме бактерія стала причиною отруєння.

Уникнути неприємних наслідків можна, якщо ретельно стежити за якістю десертів, вибирати тільки свіжі екземпляри, а при появі перших симптомів звертатися за консультацією лікаря.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.