Овочеві супи при панкреатиті: рецепти страв, інгрідієнти, правила приготування

Овочеві супи при панкреатиті — одні з самих необхідних страв у раціоні хворого цим захворюванням. Овочі являють собою один з найбільш популярних і поширених продуктів харчування. Вони зустрічаються практично скрізь.

Неможливо уявити собі щоденний раціон без цих продуктів. У більшості своїй вони є смачними і корисними. У цій статті ми навели ряд корисних при панкреатиті рецептів овочевих супів, які припадуть вам до смаку.

Зміст

  • Корисні властивості овочевих супів
  • Рецепти овочевих супів 
    • Суп овочевий з цвітної капусти
    • Суп овочевий з цукіні
    • Молочно-овочевий суп-пюре з кабачками і цвітною капустою
    • Овочевий суп-пюре з цвітної капусти та моркви
    • Суп картопляний
    • Суп овочевий з кольоровою капустою
    • Суп-пюре з кабачків
    • Борщок (борщ з буряків)
  • Правила приготування
  • Рекомендації по вибору овочів
    • Слід вживати
    • Протипоказання для вживання
    • Обмеження щодо вживання
  • Особливості при хронічному панкреатиті
  • Інгредієнти при появі ремісії
  • До яких лікарів звертатися при захворюванні

Корисні властивості овочевих супів

Завдяки овочів можна внести непогане різноманітність в раціон.

Овочі допоможуть отримати багато:

  • вітамінів,
  • вуглеводів,
  • цінних мікроелементів,
  • білків та інших корисних речовин.

Існує дуже багато овочів, кожен з яких володіє унікальними корисними властивостями. Важливо лише правильно їх вживати. 

Деякі люди страждають панкреатитом. Для їх живлення існують деякі особливі рецепти. Спеціальні рецепти овочевих супів при панкреатиті дозволяють зробити харчування хворого максимально корисним і різноманітним, наскільки це можливо при такій проблемі.

Рецепти овочевих супів 

Представляємо вашій увазі ряд популярних рецептів овочевих супів, які дуже корисні при панкреатиті.

Суп овочевий з цвітної капусти

Подібний суп ідеально підійде для втамування голоду в холодну пору року.

Склад:

  • Картопля — 0,5 кг,
  • капуста цвітна — 0,5 кг,
  • морква — 200 г,
  • цибуля-порей — 200 г,
  • олія оливкова — 50 г,
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю-порей добре промити і подрібнити на невеликі шматочки, використовуючи і этиолированную білу частину цибулі, і цибульні пір’я.
  2. Морква вимити проточною водою, почистити, нарізати невеликими кубиками, тушкуйте з цибулею-пореєм з додаванням оливкової олії.
  3. Цвітну капусту вимити і розібрати на букетики.
  4. Картопля вимити, очистити, нашаткувати соломкою, обдати окропом, після чого помістити в киплячу воду і зварити до готовності.
  5. Додати до нього цвітну капусту і тушковані овочі, приправити сіллю і довести до кипіння.
  6. Подавати, заправивши, попередньо, нежирної сметаною.

Суп овочевий з цукіні

Багатий вітамінами і мікроелементами суп додасть бадьорості на цілий день.

Склад:

  • Картопля — 400-500 г,
  • цукіні — 250 г,
  • морква — 150 г,
  • цибуля- 150 г,
  • олія оливкова — 50 г,
  • вода — 1 л,
  • морквяний сік.

Спосіб приготування:

  1. Дрібні кабачки промити, нарізати кружечками і обсмажити з двох сторін на оливковій олії, влити невелику кількість води, протушкувати.
  2. Цибуля-порей промити і нашаткувати.
  3. Моркву почистити, нарізати і тушкуйте разом з цибулею-пореєм.
  4. Картопля вимити, очистити, розрізати на великі шматочки, залити киплячою водою, закип’ятити і варити до готовності.
  5. Після цього в картопляний бульйон додати тушковані овочі, приправити сіллю, закип’ятити.
  6. Перед подачею на стіл в кожну порцію необхідно додати трохи морквяного соку.

Молочно-овочевий суп-пюре з кабачками і цвітною капустою

Ніжний суп-пюре, який сподобається кожному.

Склад:

  • Капуста цвітна — 250 г,
  • кабачки — 250 г,
  • олія соняшникова або оливкова — 30 р,
  • незбиране молоко — 250 р,
  • жовток — 2,
  • борошно — 10-15 р.

Спосіб приготування:

  1. Очищену і ретельно промиту капусту розібрати на букетики.
  2. Кабачки вимити, очистити від шкірки, нарізати на невеликі кубики.
  3. Приготовлені таким чином капусту і кабачки викласти в каструлю з товстими стінками, додати трохи окропу, щільно закрити кришкою і відварити до готовності.
  4. Готові овочі вийняти і збити за допомогою блендера (можна перетерти з допомогою дрібного сита).
  5. Додати борошно.
  6. Отриману суміш розвести бульйоном з овочів і закип’ятити, постійно помішуючи (щоб уникнути пригорання).
  7. Не перестаючи помішувати з’єднати з молоком, в яке попередньо необхідно вбити сирі яйця.
  8. Знову закип’ятити.
  9. У суп додати рослинне масло.
  10. Подавати зі сметаною або нежирним йогуртом.

Овочевий суп-пюре з цвітної капусти та моркви

Склад:

  • 0,5 кг цвітної капусти,
  • 1 цибуля-порей,
  • 3 великі моркви,
  • 70 г оливкової олії,
  • овочевий бульйон,
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Морква, цибуля-порей, цвітну капусту нашаткувати, покласти в каструлю з товстим дном і згасити до готовності з додаванням оливкової олії.
  2. Подрібнити тушковані овочі блендером (або перетерти через сито) до консистенції рідкого крему.
  3. Приправити сіллю і довести до кипіння.
  4. Розлити по тарілках, прикрасити подрібненою зеленню кропу і петрушки.

Суп картопляний

Ситний, смачний, а головне, легкий у приготуванні суп.

Склад:

  • Морква — 2 шт.,
  • картопля — 4 шт.,
  • петрушка — 1 гілочка,
  • яйця — 2 шт.,
  • рослинна олія (бажано оливкова) – 60 р,
  • сіль,
  • вода

Спосіб приготування:

  1. Картоплю і моркву ретельно промити і очистити від шкірки.
  2. Нарізати невеликими скибочками.
  3. Викласти в каструлю, залити водою кімнатної температури і закип’ятити.
  4. Влити оливкову олію, посолити і додати дрібно різану зелень петрушки.
  5. Варити овочі до повної готовності, зняти з вогню і, при безперервному помішуванні влити збиті сирі яйця.
  6. До супу можна подати грінки з пшеничного або вівсяної муки.

Суп овочевий з кольоровою капустою

Склад:

  • 200 г цвітної капусти,
  • 1 велика цибулина,
  • 1 велика морквина,
  • 1 картопля середньої величини,
  • оливкова олія,
  • овочевий бульйон,
  • сіль,
  • петрушка.

Спосіб приготування:

  1. У глибокій каструлі пригасити цибулю, картоплю і моркву з додаванням оливкової олії.
  2. Залити бульйоном з овочів і варити 10-12 хвилин.
  3. Капусту розібрати на суцвіття і додати до тушкованим овочам.
  4. Поварити ще 10 хвилин до готовності.
  5. Посолити за смаком, додати зелень.

Суп-пюре з кабачків

Склад:

  • Кабачки — 0,5 кг,
  • цибуля — 80 г,
  • олія оливкова — 30 р,
  • овочевий бульйон — 250 г,
  • вершки — 200 г,
  • борошно – 20 г,
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Цибуля пригасити в оливковій олії.
  2. Кабачки очистити, помістити в невелику кількість води і варити 10-12 хвилин.
  3. Тушковані кабачки помістити в овочевий бульйон.
  4. Додати розведену в теплій воді борошно, ретельно перемішати.
  5. Додати вершки і довести до кипіння.
  6. Остудити, подрібнити отриману суміш блендером.
  7. Посолити і знову перемішати.

Борщок (борщ з буряків)

Склад:

  • Невелика буряк столовий – 4-5 шт.,
  • 1 цибуля,
  • олія оливкова – 70 р,
  • нежирна сметана – 100 г,
  • борошно – 25 р,
  • вода – 1,4 л,
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Буряк вимити, почистити, натерти теркою або дрібно нашаткувати.
  2. Цибулю ретельно очистити і нарізати півкільцями.
  3. Буряк і цибулю тушкуйте з додаванням оливкової олії протягом 15 хвилин.
  4. Залити сметаною і тушкувати ще 1-2 хвилини.
  5. Підсмажити муку до золотистого кольору.
  6. З’єднати всі інгредієнти в каструлі, влити киплячу воду і варити 5-7 хвилин до готовності.
  7. Солити необхідно після того, як щі приготуються.
  8. При подачі на стіл додати подрібнену зелень кропу.

Правила приготування

Хороший рецепт овочевого супу при панкреатиті повинен бути ретельно продуманим.

  • В обов’язковому порядку овочі, які будуть використовуватися для приготування супу, зобов’язані бути м’якими і стиглими.
  • Вони не повинні бути переспілими.
  • Зовнішнім виглядом треба приділяти особливу увагу, тому що ні в якому разі не можна готувати їжу з овочів, на яких міститься прель, цвіль і так далі.
  • Людям з даною проблемою не можна вживати супи, приготовлені з використанням овочів, де є багато клітковини.
  • Також їм протипоказано вживання пряних, гострих і кислих овочевих супів.

Як правило, рецепти овочевих супів при панкреатиті містять інгредієнти, де серед вуглеводів переважає крохмаль. Треба ретельно обробити продукти перед вживанням. Тому суп є оптимальним варіантом у даному випадку.

Перед початком приготування страви:

  • треба зняти шкірку,
  • видалити великі за розмірами насіння.

Краще не готувати овочеві бульйони, тому що вони зазвичай характеризуються високим рівнем екстрактивності, з-за чого може різко стимулюватися ферментативна активність підшлункової.

Рекомендації по вибору овочів

Хворі панкреатитом повинні підходити до вибору овочів максимально відповідально. Не можна просто взяти і з’їсти перший-ліпший овочевий суп, тому що деякі продукти можуть викликати сильне загострення захворювання.

Слід вживати

Для приготування овочевих супів можна вживати такі продукти:

  • Кабачки.
  • Картоплю.
  • Буряк.
  • Цвітна капуста.
  • Морквину.
  • Гарбуз.

Практично будь-який рецепт овочевого супу при панкреатиті містить якісь з продуктів зі списку, який знаходиться трохи вище. Якщо використовувати такі овочі для приготування дієтичного супу, то можна забезпечити організму достатню кількість корисних живильних речовин, але при цьому не завдати жодної шкоди здоров’ю.

Протипоказання для вживання

Існують деякі овочі, які протипоказано вживати при даному захворюванні:

  • Редиска.
  • Щавель.
  • Редька.
  • Перець.
  • Салат.
  • Часник.
  • Ревінь.

Обмеження щодо вживання

Також є деякі овочі, використання яких в приготуванні супів краще обмежити:

  • Багато спаржеві.
  • Традиційна капуста.
  • Помідори.
  • Петрушка.
  • Огірки.
  • Баклажани.

Особливості при хронічному панкреатиті

Якщо хвороба переходить із стадії загострення в більш просту, то можна перевести людину на більш різноманітне харчування. Але асортимент овочів, які можна використовувати для приготування супу, змінюється не дуже сильно. Саме овочеві супи являють собою найбільш оптимальний варіант харчування.

Інгредієнти при появі ремісії

Якщо спостерігається ремісія, то можна потроху додавати в суп деякі інші інгредієнти, наприклад, молоду квасолю, помідори. Але вводити їх треба дуже обережно, невеликими порціями. Якщо переносимість буде гарною, то обсяг можна поступово збільшувати.

Головне не зловживати подібними продуктами. Овочеві супи є дуже корисними, але лише в разі раціонального і правильного харчування.

До яких лікарів звертатися при захворюванні

Лікарі лікують панкреатит за допомогою різноманітних ліків, дієт і т. д. Дуже багато залежить від дієтолога, який може підібрати оптимальне харчування для людини, що страждає цією хворобою. Також важливу роль у лікуванні даної хвороби відіграють такі фахівці, як гастроентеролог, ендокринолог.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.