Печінкові котлети з гречкою – рецепт корисного страви для вашої родини!

Навіть якщо ви завжди дивилися косо на печінку, адже вона частіше виходить жорсткою, а ваші рідні на дух не переносять її, після того, як підсмажите ці котлети, ситуація стовідсотково зміниться. Ви навіть можете нікому не повідомляти, що будете готувати печінкові котлети. Просто почніть їх готувати, а потім на запах збіжаться всі — а що це так смачненько і аппетитненько пахне?

Зміст статті:

  • Продукти
  • Як приготувати
  • Корисні поради

У цьому рецепті все ідеально, включаючи гречку, яку ми додаємо у фарш. Але я не буду забігати наперед, а скажу одне — в користь печінки можна анітрохи не сумніватися. І не важливо — свиняча вона, куряча, яловича та ін. З цього продукту настільки багато страв готують, що наші котлетки — це маленька дещиця! Готують ж з цього субпродукту і паштети, варять його, смажать і запікають.

До речі, багато воліють готувати печінку не тільки за ці її якості і за смак чудовий. Адже вона містить багато мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот і так далі. Досить сказати, що, з’ївши котлетку, ви отримаєте денну, а часом і місячну норму їх змісту. Словом, і сторінки не вистачить, щоб описати всю користь. Тому почнемо готувати!

Продукти

  • Печінка — 500 гр.
  • Яйце — 1 шт.
  • Зелень — 100 гр.
  • Перець мелений-за смаком.

Для каші:

  • Гречана крупа — 1 склянка
  • Цибуля — 1 шт.
  • Рослинна олія
  • Сіль і спеції — за смаком

Як приготувати печінкові котлети з гречкою – покрокова інструкція з фото

Печінка — це не суцільний шматок, як може комусь здатися. Всередині є маса всяких жирков, прожилок і інших речей, які потрібно видалити. Тому дуже добре промиємо печінка, очистимо її від всього непотрібного і наріжемо на шматки, які будуть зручно проходити в м’ясорубці і промелем їх.

Крок 1. Печінку нарізати на шматки

Цей смачний субпродукт, як відомо, не потребує подвійної прокручування, як свинина або будь-яке інше м’ясо. Тому поставимо варитися кашу гречану, адже, як я вже сказала, вона потрапить у фарш. Кашу ми всі вміємо варити, але тут треба її приготувати так, щоб вона була крупинка до крупинці. Тобто не розмазня. Масло не кладемо. Паралельно поріжемо дрібніші звичайний лук, і присмажимо його до золотистої скоринки в нагрітій сковороді. Потім з’єднаємо кашу з цибулькою. Вже он як апетитно!

Крок 2. Зварити гречану кашу і обсмажити цибулю

Потім продовжимо готувати все те, що зробить котлети ще смачніше і більш корисними. Мова про зелені. Я дуже люблю її класти в усі страви, особливо м’ясні. Так, якщо в звичайні, так і в печінкові котлети прийнято класти звичайний лук, ми покладемо зелений. Кріп дрібно наріжемо, петрушку і перо зеленого цибулі, а також нашинкуем часничку молоденького, якщо знайдеться такий.

Крок 3. Дрібно порубати зелень і часник

Далі нам належить з’єднати гречану кашу і промолотую на м’ясорубці печінку. Розмішавши масу, не дивимося на те, що вона рідкувата, уб’ємо в неї одне яйце. Яйце, до речі, додасть клейкості фаршу і смаку.

Крок 4. З’єднати гречану кашу, фарш і вбити яйце

Ще раз все перемішати ложкою, покладемо зелень, знову акуратно розмішуєм. Можна поперчити фарш, якщо є бажання. А можна додати якісь спеції, які віддає перевагу ваша сім’я. Ось яка консистенція повинна вийти.

Крок 5. В отриману суміш всипати зелень і спеції за смаком

А зараз потрібно добряче розжарити сковорідку. Наливши в неї масло, додамо вогню і розігріємо масло. Тепер можна смажити котлетки. Для цього потрібно брати ложкою фарш і акуратно майже наливати його в масло. Довго разжаривать не потрібно, інакше отримаємо пересушені котлети. Тут досить на середньому вогні смажити всього по одному разу з обох сторін, тому що вони смажаться дуже швидко.

Крок 6. На розпечене масло ложкою наливаємо отриманий фарш

Готові котлетки кладемо в глибоку тарілку і накриємо їх високою кришкою. Постоявши хвилин 5 під паром, вони «дійдуть» до готовності і стануть ще соковитіше. Подаємо печінкові котлети з другою половиною відвареною гречаною каші. Найніжніші. Дуже смачні. Найкорисніші. Їжте на здоров’я, поливаючи сметанкою або тим, що вам подобається!

Крок 7. Готові Котлетки. Приємного апетиту!

Кілька корисних порад, як зробити печінкові котлети апетитними

  • Я не солила фарш. Ви, не посоливши, можете не говорити домашнім про це. Вони не встигнуть озирнутися, як миска з котлетами буде порожня!
  • Коли буде перевертати котлети, будьте уважні — вони можуть розвалитися, якщо не перевертати лопаткою.
  • Кладіть в тарелі котлети теж акуратно, адже вони стануть міцніше, коли охолонуть.
  • Замість гречаної каші можна класти будь-яку іншу.
  • Якщо фарш рідкуватим, можна додати або трохи хліба, чи борошна.
  • У фарш іноді кладуть картоплю, моркву, капусту та інші овочі.
  • До речі, у вас повинно вийти приблизно по мисці помолотої печінки і каші, тобто обидва інгредієнти порівну.
Поділитися: