Печія – що це, причини, симптоми і лікування

Печія — відчуття дискомфорту, жару або спека за грудиною, що поширюється по стравоходу догори. Печія проявляється періодично, найчастіше приблизно через годину після вживання їжі, особливо якщо остання була гострою і важкою. Дещо рідше з’являється вона в процесі фізичних навантажень, у горизонтальній позиції тіла або при її нахилі.

Як правило, для зняття печії достатньо вживати багато рідини. Також можна використовувати антациди – речовини, які здатні нейтралізувати дію кислоти. Однак вона може з’являтися занадто часто, тим самим порушуючи звичний ритм життя.

Печія, виявляється частіше трьох разів на тиждень, серйозно впливає на якість життя. Також визначаючи, що таке печія, можна означити її як симптом багатьох захворювань.

Вона може супроводжувати виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит з підвищеною кислотністю, холецистит і інші проблеми.

При поєднанні печії з відрижкою часто можна говорити про гастриті або виразці шлунка. Якщо ж в лежачій позиції біль стає сильнішою, проблема, напевно, криється в стравоході.

Зміст

  • Характерні симптоми печії
  • Причини печії
  • Печія після кожного вживання їжі
  • Печія з болем у шлунку
  • Печія в горлі
  • Дієта при печії
  • Народні засоби для боротьби з печією
  • Лікування печії: медикаменти
  • Хірургічне втручання при печії
  • Профілактика печії

Характерні симптоми печії

Печія – це симптом, який може проявлятися при порушеннях в спорожнення шлунка або початкового відділу у тонкому кишечнику. При всьому цьому неспроможність м’язи, яка замикає стравохід, або ж запальний процес у нижньому його відділі стає причиною патологічного закидання їжі назад, що і провокує головні симптоми печії.

  • За грудиною проявляються пекучі болі, які можуть мати різну вираженість і тривалість, але в будь-якому випадку погіршують якість життя.
  • Кисла відрижка.
  • Відчуття наявності грудки в горлі, що проявляється у випадку неповного спорожнення стравоходу.
  • Іноді до проблем додається звуження нижнього відділу у стравоході. Тоді можна говорити про регургітації – повернення їжі з шлунка в ротову порожнину назад без ознак, характерних для блювоти.
  • Відчуття тяжкості в зоні проекції мечоподібного відростка грудини (епігастрії).
  • В особливо важких ситуаціях можлива блювота.

Щоб зрозуміти, чи варто говорити про ізольовану печії або про печії як симптом більш серйозної проблеми, важливо не забувати про таких моментах:

  • Часто характерне відчуття печіння проявляється при фізичній активності незадовго після вживання їжі.
  • У курців печія з’являється значно частіше, ніж у некурящих.
  • Печія часто проявляється у вагітних жінок, а також у людей, які страждають зайвою вагою. Причина цього в підвищенні внутрішньочеревного тиску.
  • Визначити, що печія є ізольованою, не пов’язаної ні з яким захворюванням, допоможе прийом антацидних препаратів: якщо ви здорові, вона практично відразу зникає.

Оскільки сама по собі печія захворюванням не є, необхідно виявити до неї особливу увагу. Якщо вона з’являється частіше, ніж раз на тиждень, з часом стає все сильніше, і навіть антацидні препарати не справляються з нею, то необхідно звернутися до фахівця, який визначить, що таке печія, її симптоми, а також правильні заходи лікування.

Причини печії

Основною причиною печії є підвищена кислотність шлунка. Іноді це висока чутливість слизової стравоходу та шлунка при низькій кислотності.

Нерідко печія супроводжує захворювання шлунка, однак вона може проявлятися після вживання їжі та при розладах нервово-психічного характеру.

До загострення печії може призвести неправильний раціон харчування і нездорові звички, зокрема, такі причини печії:

  • Куріння, вживання алкоголю, кави, газованих напоїв, гострих страв — все це дратує слизову оболонку, збільшити кислотність і привести до розслаблення шлункового клапана.
  • Печію можуть провокувати цитрусові, томати, соління, борошняне і випічка, смажена їжа.
  • Фактор ризику – переїдання. Зайва їжа розтягує шлунок і провокує вкрай сильне виділення кислоти.
  • Препарати, такі як ібупрофен, аспірин та інші, можуть провокувати посилення кислотопродукції шлунка і викид в стравохід кислого вмісту.
  • Вагітність, тугі пояси, зайва вага, носіння важких предметів – все це через підвищення внутрішньочеревного тиску може стати причиною печії.
  • Печіння може з’явитися через сон після вживання їжі.
  • Ще одна популярна причина – це стрес і невроз, особливо якщо їх супроводжує тривога.

Печія після кожного вживання їжі

Якщо печія після виникнення їжі з’являється постійно, не варто розглядати її в якості окремої проблеми. В основному цей неприємний симптом говорить про ряд захворювань шлунково-кишкового тракту.

Зокрема, це можуть бути такі проблеми:

  • виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • грижа харчового отвору діафрагми;
  • хронічні гастрити з гиперсекцией;
  • дуоденіт (запалення дванадцятипалої кишки);
  • холецистит – запалення жовчного міхура;
  • ожиріння (причина в підвищенні внутрішньочеревного тиску, що провокує печію);
  • гастро-эзофагенально-рефлюксна хвороба, порушує роботу нижнього сфінктера в стравоході, в результаті чого вміст шлунка постійно потрапляє у стравохід;
  • видалення жовчного міхура, частини 12-палої кишки або шлунка, хірургічне лікування виразки і онкологічних захворювань шлунка. У результаті цих маніпуляцій в стравохід надходить сік містить ферменти підшлункової залози і печінки;
  • при стенокардії з’являється специфічна біль, і її легко переплутати з печією. Перед тим як приймати будь-які заходи, потрібно визначити, що це печія і саме вона, а не схожий ознака.

Постійна печія після їжі – вагомий привід відправитися до гастроентеролога за консультацією. Самолікування в даному випадку може привести до неприємних наслідків.

Печія з болем у шлунку

Практично всі зазначені вище стани можуть стати причиною і печії, і больових відчуттів в шлунку.

Важливо розуміти додаткові симптоми, щоб визначити можливу причину:

  • При хронічному гіперацидному гастриті печія завжди стійка, з’являється в результаті попадання з кислотою шлункового соку в стравохід, дратує і запалює слизову оболонку останнього. Іноді печія завжди може проявлятися через годину-дві після вживання їжі.
  • При дуоденіті болі постійні, проте вони посилюються після прийому їжі, особливо неправильною, і вони супроводжуються печією. Проте біль поступово йде, а ось здуття живота, печія залишаються і надають не найкраще вплив на якість життя.
  • При хронічному холециститі печія поєднується з больовими відчуттями вгорі живота. Зазвичай симптоми виникають при вживанні жирних страв або вібрації при їзді на транспорті.
  • Печія разом з болем у шлунку може говорити про виразкової хвороби.
  • Якщо говорити про таку проблему, як грижа харчового отвору діафрагми, то біль в цьому випадку проявляється тоді, коли людина нахиляється або приймає горизонтальну позицію. Зона локалізації – шлунок, вона віддає в спину або в зону серця, однак при прийнятті вертикального положення неприємні відчуття проходять.
  • При розладах травлення з’являються болі в шлунку без причини, які супроводжуються відрижкою, печією, нудотою. Причиною можуть стати скорочення стінок кишечника, шлунка, жовчного міхура, виробленням надмірної кількості кислоти.

Печія в горлі

Відчуття печії в горлі найчастіше виникає із-за попадання на слизову стравоходу шлункового соку. Кислота, яка потрапляє разом з соком шлунка, може дратувати і захищає слизову оболонку стравоходу.

Вона може провокувати запалення, які можуть стати причиною виразок і ерозій стравоходу. Можливі кровотечі, а іноді і розриви стінок стравоходу, які становлять загрозу для життя.

В результаті рубцювання виразок стравохід стає вже, людина відчуває ком у горлі і відчуває проблеми з проковтуванням їжі. Ці симптоми можуть не тільки погіршити стан, але і бути показанням до серйозної операції. Також стає вище ризик появи раку стравоходу.

Печію в горлі можуть випробувати і зовсім здорові люди зі всілякими порушеннями раціону харчування. Але конкретно напади в даному випадку бувають дуже рідко.

Дієта при печії

Впоратися з печією можна завдяки регулюванню свого меню. Необхідно налягати на ті продукти харчування, які здатні усунути жар шлунка і стравоходу завдяки зниження шлункової кислоти.

  • Вважається, що добре захищає від печії цільнозерновий хліб, який вміщує в себе досить багато клітковини. Вона може поглинати нітрити, негативно позначаються на роботі органів травлення, тому на клітковину потрібно налягати.
  • Позбутися від печії швидко можуть допомогти такі продукти як яблука, капуста, сочевиця, артишоки.
  • Врахуйте, що причиною печії в основному стає не гостра їжа, а жирна, солона або кисла. Тому бажано включити в вашу дієту корицю, імбир і куркуму, які позбавляться від неприємних симптомів.
  • Можна використовувати відвари на основі в’яза або тирличу – вони забезпечують ефективну профілактику печії і допомагають позбутися від її нападів.

Намагайтеся вживати якомога більше чистої води, оскільки вона допомагає вимити і розчинити кислоти з органів шлунково-кишкового тракту. Пийте не менше двох літрів води в день.

Які продукти при печії вживати не можна:

  • Солона їжа;
  • Шоколад;
  • Алкогольні і кофеїновмісні напої.

Ці продукти розслаблюють нижню частину стравоходу, через що він не закривається. Також не можна вживати молочне, оскільки ці продукти підвищують кількість кислоти в шлунку. Дозволяється лише нежирне молоко.

Також врахуйте, що печію можуть спровокувати м’ятні цукерки або жуйка. Дотримуйтеся правильного і збалансованого режиму харчування, що допоможе попередити печію і усунути її.

Народні засоби для боротьби з печією

Іноді перевірені народні рецепти можуть допомогти швидко позбутися від печії або стати хорошим доповненням до медикаментозного лікування.

Найпопулярніші засоби наступні:

  • Мабуть, найвідоміший засіб – це проста харчова сода. Щіпку її потрібно розвести в теплій воді в розмірі склянки і випити розчин ще теплим. Можна використовувати соду, якщо печія виникає епізодично. Однак цей метод має ряд протипоказань: при надмірно активному вживанні він защелачивает кров. Не рекомендується використовувати соду людям похилого віку, людям зі зниженою кислотністю шлунка.
  • Може допомогти овес або ячмінь. Потрібно взяти 5-6 зерен і жувати їх протягом приблизно півгодини з обов’язковим проковтуванням слини. При постійному вживанні цей спосіб може допомогти позбавитися від проблеми повністю.
  • Допомагає позбутися від печії мигдаль, а також насіння і волоські горіхи. Щоб не допустити травми слизової оболонки, подрібнюйте їх і приймайте в розмірі однієї столової ложки.
  • Якщо печія є наслідком хронічного гастриту, можна вживати свіжий сік сирої картоплі. Його треба приймати 3-4 рази в день по одній четвертій чашки склянки приблизно за 15-20 хвилин до вживання їжі. Якщо печія епізодична, то для її профілактики можна використовувати пару ложок цього соку 1-2 рази в день.
  • Потрібно перемішати однакову кількість трави звіробою, деревію і сухоцвіту болотної. Три столові ложки такого збору заварити літром окропу і дати настоятися протягом двох годин. Процідити, вживати по половині склянки 4-5 разів у день.
  • Також рекомендуються збори, які передбачають використання мати-й-мачухи, м’яти, насіння льону, дубровника.
  • Хороша альтернатива соді – подрібнена яєчна шкаралупа, яку потрібно вживати тричі на день по половині столової ложки.
  • Можна пожувати шматочок аїру – це допоможе швидко позбутися від печії.
  • Також можна випити трошки молока або з’їсти скибочку негострого нежирного сиру.

Лікування печії: медикаменти

Після того як були визначено причини печії, фахівці можуть призначити вам такі групи препаратів:

  • Антациди;
  • Інгібітори;
  • Антигістаміни;
  • Прокінетики.

У більшості випадків лікування печії передбачає використання невсасывающиеся антацидні засоби, такі як маалокс, альмагель та інші. У них є компонент, який здатний нейтралізувати кислоту, а також обволікаючі речовини.

  • Якщо результату немає, можуть бути використані циметидин і де-нол. Краще використовувати засоби у вигляді гелю. Однак врахуйте, що антациди, усуваючи симптоми печії, не борються з її причинами.
  • Можуть бути призначені препарати, що відносяться до групи Н2-гистаминоблокаторов. Деякі з них, такі як ранітидин, фамотидин та інші, можуть використовуватися для лікування дітей.
  • У комплексному лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту можуть використовуватися інгібітори протоновой помпи. Прокінетики допомагають підвищити тонус гладкої мускулатури. Додатково можуть призначатися ферментативні препарати.

Для зменшення газоутворення використовуються сорбенти. Якщо внутрішньочеревний тиск є наслідком сильного метеоризму, це може коригуватися вітрогонні засобами.

Хірургічне втручання при печії

Якщо всі консервативні заходи не дали ніякого результату, відновити нормальну функцію сфінктера буде можна з допомогою хірургічного втручання.

Показаннями в даному випадку будуть виявлені порушення замикальної функції сфінктера, а також необхідність постійно приймати засоби проти печії.

Операції можуть проводитися з допомогою традиційного і лапароскопічного методу. Останній спосіб є не таким травматичним, як класична операція, так і ймовірність ускладнень після процедури в даному випадку набагато нижче.

Найбільш часто в лікуванні печії використовуються операції фундопластики, які допомагають зміцнити сфінктер. Якщо цей варіант неможливий, може бути показана інша операція – фундоплікація, що передбачає створення штучного сфінктера.

Профілактика печії

Щоб запобігти появі такого неприємного відчуття, як печія, постарайтеся дотримуватися таких рекомендацій:

  • В процесі їжі рекомендується вживати мінеральну негазовану воду – вона допомагає позбавлятися від кислоти на стінках стравоходу.
  • Намагайтеся стежити за раціоном, мінімізуючи в ньому кількість жирної, солоної, кислої їжі, провокує печію.
  • Вживаючи будь-які лікарські препарати, дотримуйтеся інструкції.
  • Після їжі часто хочеться полежати. У цьому випадку бажано підняти ваше узголів’я на 10-15 див.
  • Уникайте невротичних станів. При необхідності звертайтеся до психологів чи психотерапевтів.

Печія, лікування та причини якої можуть відрізнятися, — не найприємніший симптом. Рекомендується проявляти максимальну уважність по відношенню до свого здоров’я, прислухатися до організму. Це допоможе не допустити серйозних проблем з ним.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.