Харчова алергія у новонародженої дитини: як уникнути

Введення в раціон новонародженої дитини твердої їжі (пригодовування) може викликати багато запитань у батьків, особливо з приводу харчової алергії. Що викликає харчову алергію у дітей? Як уникнути харчової алергії?

Вводите прикорм поступово

Вводити нову тверду їжу в раціон малюка потрібно по одній за раз. Якщо цього не робити, то в разі появи харчової алергії у дитини буде складно визначити, який саме продукт викликав алергічну реакцію. Наприклад, Ви дали дитині три нових продуктів в один день, і у дитини з’явилася алергія, то Ви не зможете сказати, що саме викликало харчову алергію.

Вид продукту і порядок продуктів при введенні прикорму не сильно важливі, якщо ці продукти належать до категорії здорового і збалансованого харчування. Після введення кожного товару Вам слід почекати 3-5 днів перед включенням такого продукту в раціон дитини. При цьому не прибирайте вже перевірені продукти з раціону, оскільки Ви знаєте, що вони не викликають харчову алергію.

Продукти, які можуть викликати алергію у новонародженого

При введенні прикорму батькам необхідно ретельно відслідковувати будь-які алергічні реакції. Існують понад 160 продуктів, які можуть викликати алергію у новонародженого. Але деякі продукти викликають алергію частіше, ніж інші. Ви можете почекати і не вводити в раціон малюка ці продукти, особливо арахіс, поки дитина не підросте. Багато педіатри не рекомендують давати дітям арахіс, поки їм не виповниться 3 роки. Якщо Ви не впевнені в якому-небудь продукті, проконсультуйтеся з педіатром.

Продукти, які найчастіше викликають алергічні реакції:

  • Молоко
  • Яйця
  • Арахіс
  • Лісові горіхи
  • Риба
  • Молюски
  • Соя
  • Пшениця

Симптоми харчової алергії у новонароджених

Симптоми алергічної реакції на певну їжу зазвичай з’являються досить швидко – протягом декількох хвилин до декількох годин. Якщо Ви вводите в раціон малюка новий продукт, то уважно стежте за появою наступних симптомів:

  • Почервоніння або плями на шкірі
  • Опухли особа, мову або губи
  • Блювота або пронос
  • Кашель або хрип
  • Дитині стало важко дихати
  • Втрата свідомості

Сильна алергічна реакція

Сильні алергічні реакції можуть швидко привести до смертельного результату. Якщо дитині стало важко дихати, з’явився хрип, опухло особа або губи, почалася сильна блювота або пронос після того, дитина поїв, то негайно телефонуйте в швидку допомогу.

Помірна алергічна реакція у новонародженого

Якщо Ви помітили помірну харчову алергічну реакцію у дитини, таку як почервоніння або плями на шкірі, зверніться до педіатра для обстеження. Після постановки діагнозу, лікар розповість, що потрібно робити, щоб надалі запобігти харчову алергію (прибрати продукт з раціону), а також, що робити, якщо дитина випадково з’їв продукт, викликає у нього алергію.

Деякі алергічні реакції стають важче з кожним випадком впливу алергену. Деякі алергії проходять з часом, наприклад, алергія на яйця і молоко зазвичай проходить, коли дитина стає старше. Алергічні реакції на арахіс, лісовий горіх і молюски зазвичай не проходять і залишаються на все життя.

Алергія і спадковість

До недавнього часу Американська Академія Педіатрів (ААП) рекомендувала не давати коров’яче молоко дітям до 1 року, яйця – до 2 років, арахіс, лісовий горіх, рибу – до 3 років. У 2008 році ААП скасувала ці рекомендації, оскільки вони були засновані більше на експертній думці провідних педіатрів, ніж на конкретних дослідженнях.

Нові рекомендації ААП говорять про те, що якщо в сімейної історії немає випадків харчової алергії, то немає підстав вважати, що якщо дитині не давати такі продукти до року, то це знизить ризик розвитку алергії. Навпаки, деякі дослідження показують, що більш ранній введення арахісу в раціон знижують ризик розвитку алергії в майбутньому. Проконсультуйтеся з цього питання з педіатром.

Як уникнути харчової алергії у немовляти

Багато педіатри не рекомендують вводити в раціон дитини найбільш аллергичные продукти до віку 9-10 місяців, оскільки алергічна реакція у дітей старшого віку легше піддається лікуванню. Алергічна реакція від арахісу і молюсків може бути дуже сильною і небезпечною, тому деякі педіатри продовжують рекомендувати утриматися від цих продуктів до 3-х річного віку.

Коров’яче молоко не слід давати дітям до 1 року, оскільки воно менш поживне, ніж грудне молоко або суміш для новонароджених. Йогурт і пастеризовані м’які сири містять розщеплені в процесі виробництва білки, тому не повинні викликати проблем з животом у дитини. Мед також не слід давати дітям до 1 року (деякі педіатри радить до 2 років), оскільки він може викликати небезпечне захворювання на ботулізм новонароджених.

Джерела:

American Academy of Pediatrics.
WebMD Medical Reference, Identifying and Preventing Food Allergies.
Rachel Lewis, MD, assistant professor of clinical pediatrics, Columbia University, College of Physicians and Surgeons, New York.
American Medical Association: «Allergic reaction: Food allergies increasing, especially among children.»
Medline Plus Medical Encyclopedia: «Food Allergy.»

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.