Харчування при гастриті шлунка: 100+ продуктів

Правильне харчування при гастриті — запорука успіху в усуненні хвороби. Знання основ лікувального харчування дозволить забути про неприємні симптоми (тяжкості в животі, печії, болю, нудоти), а також запобіжить перехід гастриту з хронічної форми в стадію загострення.

Дуже важливо розуміти, що певної системи харчування потрібно дотримуватися постійно. Спочатку буває складно відмовитися від смаженого, жирного, фастфуду та інших шкідливих продуктів, але з часом це увійде в звичку.

Зміст

  • Дієта
  • Принципи правильного харчування
  • Що можна і що не можна їсти при гастриті
    • Напої
    • Алкоголь
    • Молочні продукти
    • Овочі
    • Фрукти
    • Ягоди
    • Риба
    • Каші
    • Салати і холодні закуски
    • М’ясні страви
    • Супи
    • Солодке
    • Інші продукти при гастритах
  • Допомога фахівців

Дієта

Дієта при гастриті – це основа основ. Але не варто лякатися слова «дієта» — вам не доведеться обмежувати себе в їжі, як якщо б ви хотіли позбавитися від зайвої ваги. Потрібно лише розуміти, які продукти є і як їх правильно готувати.

Якщо ви перейдете на правильний режим харчування, то скоро зможете забути про гастриті і про всіх його проявах.

Якщо ж ви будете нехтувати рекомендаціями лікарів і дієтологів, то прийом ліків буде марний і хвороба з хронічної форми скоро перейде в гостру стадію, а в результаті може розвинутися і виразкова хвороба.

Принципи правильного харчування

При гастриті потрібно думати не тільки про те, що ви їсте, але і як ви це робите.

Все дуже просто, достатньо запам’ятати основні правила:

  • Дробове харчування — приймайте їжу п’ять разів на день невеликими порціями, це допоможе уникнути переїдання і нормалізує роботу травного тракту.
  • Перерви між прийомами їжі – 3-4 години.
  • Намагайтеся снідати, обідати і вечеряти в один і той же час.
  • Не пропускайте сніданок і не обмежуйте його склянкою чаю або соку, він повинен бути повноцінним.
  • Останній прийом їжі – за три години до сну.
  • Ретельно пережовуйте — дуже важливий момент, про який ми часто забуваємо.
  • На обід або вечерю їсти гарячий суп.
  • Відмовтеся від звички їсти на ходу і всухом’ятку.
  • Пийте не раніше, ніж через півгодини після прийому їжі, щоб не розбавляти шлунковий сік і не заважати нормальному процесу травлення.
  • Відмовтеся (або зведіть до мінімуму) вживання кави, алкоголю, гострої, жирної і смаженої їжі, газованих напоїв.
  • Постарайтеся повністю відмовитися від куріння.
  • Використовуйте тільки свіжі продукти, правильно зберігайте приготовані страви.

Цих правил потрібно дотримуватися не тільки при гастриті, але і всім, хто стежить за своїм здоров’ям.

Переходьте на новий режим поступово. З часом у вас пропаде потреба в шкідливої їжі, і ви станете відчувати себе значно краще.

Що можна і що не можна їсти при гастриті

Тепер поговоримо про конкретні продукти, які можна або не можна вживати в їжу при гастриті. Якісь страви доведеться виключити повністю, щось можна буде побалувати себе час від часу, а щось має неодмінно бути в щоденному раціоні.

При цьому дуже важливо знати, який різновидом гастриту ви страждаєте – з підвищеною або зниженою кислотністю.

Самі корисні продукти, які рекомендовані за будь-якої кислотності дорослим і дітям, а так само заборонені продукти представлені в таблиці:

Дуже корисні продукти Заборонені продукти
відварна курка і риба фастфуд
овочеві супи-пюре смажене, гостре і жирне
капустяний і картопляний соки гарячі і холодні страви і напої
відвар шипшини солодка газована вода
лляне і обліпихова олія здоба і випічка
авокадо шоколад
мед, цукор, зефір алкоголь, міцну каву, квас
сир і сметана хліб з висівками
нежирне м’ясо і риба хрін, гірчиця, цибуля, часник
картопля, буряк  яйця смажені і круто
фрукти і ягоди в печені та варені  солона риба та консерви
неміцна кава і чай  огірки, мариновані овочі
морква, цвітна капуста білокачанна капуста
хліб вчорашній або сушений редиска, ріпа, горох, квасоля
молоко та вершки жирні сорти м’яса, риби і птиці

Напої

Розбираючи питання, як харчуватися при гастриті, потрібно неодмінно поговорити про напої. Їх потрібно вживати в достатній кількості, так як це сприяє поліпшенню травлення. Але не всі напої однаково корисні.

  • Сік. Повністю відмовтеся від пакетованих соків – вони містять багато цукру, шкідливі барвники і добавки. А ось свіжовичавлені соки, особливо овочеві, повинні по можливості бути присутніми в раціоні. При зниженій кислотності вибирайте вишневий, яблучний, капустяний і ананасовий соки, при цьому намагайтеся розводити водою в пропорції 1:1. При підвищеній кислотності корисні будуть морквяний і картопляний сік, пити їх краще натщесерце.
  • Капустяний сік. Про цей напій варто поговорити окремо. Він творить чудеса не тільки при гастриті, але навіть при виразковій хворобі та онкологічних захворюваннях ШКТ. Краще всього пити капустяний сік курсом – три рази в день за годину до їжі (приблизно ? склянки) впродовж одного-двох місяців.
  • Картопляний сік. Ще один незамінний помічник при гастриті. Цей напій швидко знімає хворобливі відчуття і неприємні симптоми навіть в період загострення. Приймати його також краще курсами – три рази в день до їжі протягом одного-двох місяців.
  • Чай. Віддавайте перевагу зеленому і трав’яним чаїв (материнка, подорожник, аїр, шипшина – при зниженій кислотності; перцева м’ята, звіробій, липа – при підвищеній). Від чорного чаю краще відмовитися зовсім, або пити його рідко і не заварювати міцно. Також пам’ятайте про те, що при гастриті не можна пити занадто гарячі напої.
  • Кисіль. Від тих напоїв, що продаються невеликими брусочками і радують різким запахом барвника потрібно відмовитися. А ось кисіль, приготований з вівсянки, гречки або лляного насіння обволікає стінки шлунка, допомагає нормалізувати травлення і позбутися від багатьох симптомів гастриту (печії, болю, болю, нудоти).
  • Кава. Каву треба постаратися повністю виключити з раціону. Цей напій подразнює слизову і може спровокувати загострення захворювання.
  • Йогурт. Йогурт дуже корисний при гастриті, але тільки в тому випадку, якщо він свіжий і не містить барвників. Купуйте натуральний йогурт без смакових добавок або самостійно готуйте його з закваски.
  • Ряжанка. Ряжанка підвищує кислотність шлункового соку, тому пити її можна тільки при гастритах зі зниженою кислотністю. У разі загострення від ряжанки, як і інших молочних продуктів, краще відмовитися.
  • Мінеральна вода. Водолікування може дати відмінні результати, якщо підійти до нього з розумом. При підвищеній кислотності за годину до їжі треба пити теплу (кімнатної температури) лужну мінеральну воду у великих кількостях (не менше одного стакана). Це може бути «Боржомі», а також будь-яка вода з джерел Мацести, Арзні або Залізноводська. При зниженій кислотності п’ють прохолодну мінеральну воду за 15 хвилин до їди (не більш ніж півсклянки). В даному випадку підійде вода «Феодосія», «Єсентуки-4». Намагайтеся вибирати негазовану мінеральну воду або давайте газів вийти, залишаючи кришку відритою.

Алкоголь

Алкогольні напої потрібно виключити з вживання в першу чергу. Вони посилюють захворювання, що призводять до загострення і розвитку виразкової хвороби. Не обманюйте себе тим, що в малих дозах алкоголь може бути корисним – це не так.

  • Горілка. Горілка – це найлютіший ворог всіх, хто страждає гастритом. Якщо ви не хочете заробити виразку, то раз і назавжди забудьте про існування цього алкогольного напою.
  • Вино. Здавалося б, вино набагато простіше, ніж сорокаградусна горілка. Воно розширює судини, так і взагалі в малих дозах дуже корисно. Може бути і так, але тільки не при гастриті. Це захворювання і вино, на жаль, несумісні.
  • Пиво. Нефільтроване пиво – єдиний алкоголь, який не протипоказаний при гастриті. Навпаки, хміль і солод дуже благотворно впливають на стан травної системи. Але не захоплюйтеся, одного кухля пива в місяць буде більш ніж достатньо.

Молочні продукти

Ми з дитинства звикаємо до того, що молочні продукти дуже корисні і нічого, крім здоров’я, ми від їх вживання не отримаємо. Але харчування при гастриті – це особлива тема.

Ми вже говорили про молоці, кефірі та ряжанці і ви могли переконатися, що і вони не завжди можна. Давайте більш детально розглянемо питання користі і шкоди від молочних продуктів при гастриті.

  • Молоко. При гастриті зі зниженою кислотністю краще відмовитися від молока, але можна варити на ньому каші або додавати невелику кількість чай. При підвищеній кислотності молоко, навпаки, дуже корисно. Воно може нейтралізувати шкідливий вплив шлункового соку на слизову шлунка і позбавити від печії.
  • Кефір. Кефір можна пити виключно при гастриті зі зниженою кислотністю, в іншому випадку він протипоказаний.
  • Морозиво. Це ласощі не рекомендується при будь-якій формі гастриту. Воно дуже жирне, часто містить шкідливі добавки та барвники, а найголовніше – при гастритах не є надто гарячі та надто холодні страви.
  • Згущене молоко. Відрізняється високою жирністю, містить дуже велику кількість цукру, подразнює слизову шлунка. Смачне, але дуже важке ласощі при гастриті.
  • Сметана. Її можна вживати тільки при гастриті зі зниженою кислотністю і виключно в період ремісії. Бажано використовувати сметану в якості заправки для супів і салатів і обмежуватися однією-двома столовими ложками.
  • Сир. Вживати сир потрібно тільки в протертому вигляді, щоб він швидше засвоювався і не дратував слизову шлунка. При зниженій кислотності можна їсти сир зі сметаною або кефіром, при підвищеній краще вживати його у вигляді сирників і запіканок.
  • Вершкове масло. Цей продукт дуже корисний при гастритах, так як не містить молочної кислоти і не подразнює слизову. Але не вживайте в їжу частіше, ніж один-два рази на тиждень (обмеження пов’язане не з гастритом – це рекомендація діє і для абсолютно здорових людей).
  • Омлет. Це блюдо – справжня знахідка при гастриті. Його можна сміливо вживати на сніданок, але не кожен день (яйця бажано їсти не частіше двох разів на тиждень, так як вони можуть негативно вплинути на печінку).
  • Сир. При гастриті не можна їсти сири з цвіллю, а також занадто солоні або гострі сорти. Віддавайте перевагу сирів із зниженою жирністю («Олтермани») або несолоним (Адигейський, Моцарелла).
  • Майонез. Цей надзвичайно шкідливий, але чомусь дуже улюблений нами продукт може стати причиною розвитку гастриту навіть у самої здорової людини. Якщо стосовно інших продуктів ви іноді можете робити собі потурання, то майонез повинен назавжди покинути ваш холодильник і навіть ваші думки.
  • Яйця. Яйця можна вживати тільки некруто і у вигляді омлету. Круто і смажені заборонені.

Овочі

Здавалося б, що може бути корисніше овочів? Вони багаті клітковиною, вітамінами і мікроелементами – ідеальне харчування при гастриті шлунка. Але все ж пам’ятайте про кислотності і про те, що будь-які продукти, навіть самі корисні, можуть сприяти підвищенню або пониженню.

  • Капуста. Капуста корисна при гастриті зі зниженою кислотністю. Краще віддавати перевагу тушкованої або вареної, але в невеликих кількостях можна дозволити собі також свіжу і квашену капусту.
  • Брокколі. Рекомендується при гастриті зі зниженою кислотністю у вигляді пюре, супів, а також в запеченому і тушкованому вигляді.
  • Огірки. Огірки краще вживати в помірних кількостях, виключно свіжими (ніяких солоних і маринованих). Намагайтеся чистити їх від шкірки і ретельно пережовувати.
  • Помідори. Вибирайте стиглі м’які плоди, які не будуть занадто кислими. Від консервованих овочів (помідорів) слід відмовитися.
  • Буряк. Її можна вживати у вареному або тушкованому вигляді. Якщо ви десь чули про користь бурякового соку, то пам’ятайте – можна вживати не більше однієї столової ложки на тиждень, змішуючи з іншими овочевими соками (томатним, морквяним і іншими).
  • Цикорій. Сьогодні цей продукт дуже популярний, особливо серед прихильників здорового харчування. Однак цикорій не рекомендується при гастритах, так як подразнює слизову оболонку нарівні з кавою, про шкоду якого ми вже говорили.
  • Імбир. Як і всі гострі продукти і страви, імбир не можна вживати при гастриті.
  • Цибуля. Цибуля дратує слизову шлунка і не рекомендується при гастритах в сирому вигляді. Його можна лише в невеликих кількостях використовувати як заправку до супів.
  • Часник. Часник в сирому вигляді також потрібно виключити. Допускається його вживання в якості приправи (в тушкованому або вареному вигляді) в обмежених кількостях.
  • Квасоля. Можна вживати в їжу при гастритах зі зниженою кислотністю, але в обмежених кількостях.
  • Гарбуз. Дозволена тільки при гастритах з підвищеною кислотністю. Можна використовувати для приготування супів, каш, соків або просто запікати в духовці без масла.
  • Моркву. Можна при будь різновиди гастриту, бажано вживати у відвареному або запеченому вигляді.
  • Селера. При гастриті зі зниженою кислотністю дієта дозволяє вживання селери, який можна додавати в салати або використовувати для приготування соку.
  • Баклажан. Нормалізує перистальтику кишечника, усуває запори і допомагає боротися з дисбактеріозом. Корисний при гастритах, особливо у разі зниженої кислотності шлункового соку.
  • Кукурудза. Можна вживати варену кукурудзу, але не занадто часто (як горох та інші продукти з великим вмістом харчових волокон). Кукурудзяна крупа при гастритах заборонена.
  • Перець. Гострий і солодкий перець не можна вживати при будь різновиди гастриту, так як цей продукт сильно подразнює слизову шлунка і може привести до неприємних наслідків.

Фрукти

Фрукти багаті клітковиною, яка незамінна для хорошого травлення і допомагає позбавлятися від токсинів і шлаків. Безумовно, їх потрібно включати в раціон харчування при гастриті. Але при цьому не забувайте про кислотності і дотримуйтесь рекомендацій дієтологів.

  • Банан. Містить багато мікроелементів, легко засвоюється і не подразнює слизову. В помірних кількостях може вживатися при будь різновиди гастриту.
  • Яблука. Яблука можна вживати в помірних кількостях, але з особливою обережністю при підвищеній кислотності. Віддавайте переваги печених яблук, так як вони менш кислі і менше впливають на кислотність.
  • Лимон. Лимони можна при гастритах зі зниженою кислотністю. Їх можна додавати в чай, використовувати в якості заправки до салатів, при приготуванні десертів.
  • Курага. Курага має ряд корисних властивостей, але при гастритах, виразковій хворобі і будь-яких проблемах з ШЛУНКОВО вона протипоказана, оскільки важко перетравлюється і може викликати важкість у шлунку, розлад травлення, пронос.
  • Фініки. Фініки можна вживати в обмежених кількостях як заміну десертів, але тільки при підвищеній кислотності.
  • Мандарини. При гастритах з підвищеною кислотністю можна їсти мандарини в чистому вигляді, а також робити з них сік.
  • Апельсини. Апельсинами навіть при зниженій кислотності зловживати не варто. Не рекомендується їсти їх на голодний шлунок, апельсиновий сік обов’язково потрібно розбавляти теплою кип’яченою або очищеною водою.
  • Гранат. Гранати можна при зниженій кислотності. Якщо використовуєте для виготовлення соку, то не забувайте також додавати теплу питну воду.
  • Чорнослив. Чорнослив не рекомендується за будь-якої кислотності, так як він може негативно позначатися на травленні, викликаючи розлади.
  • Хурма. Є хурму можна тільки в період ремісії, в невеликих кількостях. Вибирайте виключно свіжі плоди, в яких не залишилося таніну, подразнює слизову. Перед вживанням в їжу обов’язково очищайте плід від шкірки.
  • Ківі. Може викликати сильну алергію, категорично не рекомендується при підвищеній кислотності.
  • Авокадо. Авокадо має зайняти важливе місце в раціоні пацієнтів із гастритом. Воно володіє хорошим антибактеріальним ефектом, містить безліч корисних мікроелементів і жирів, відмінно засвоюється і не подразнює слизову. Авокадо не просто дозволяється, але й настійно рекомендується в їжу при гастритах, так як може значно поліпшити стан пацієнта при регулярному використанні.
  • Виноград. Виноград при гастриті протипоказаний. При підвищеній кислотності він ще сильніше підвищує, при зниженій – провокує процеси бродіння.
  • Груші. Можна за будь-якої кислотності. Вибирайте стиглі плоди і очистіть їх від шкірки. Грушу можна їсти свіжими, можна робити з неї сік або запікати.

Ягоди

Дієтичне харчування при гастриті не обійдеться без ягід. При виборі орієнтуйтеся на кислотність шлункового соку, а також вибирайте виключно свіжі ягоди, безжально викидаючи ті, що почали псуватися або забродили.

Особливо корисні будуть шипшина, обліпиха і горобина. Також можете сміливо їсти солодкі ягоди, а от з кислими (аґрус, чорна смородина) будьте обережні.

  • Шипшина. Відвар зі свіжих або сушених ягід шипшини – один з найкорисніших напоїв при гастриті з підвищеною і зниженою кислотністю. Вживайте теплим, без цукру і меду. При зниженій кислотності можна додати трохи лимонного соку.
  • Горобина. Рекомендується при зниженій кислотності, найкраще вживати у вигляді соку – так горобина краще засвоюється і приносить максимум користі. Протягом місяця пийте по столовій ложки соку горобини перед кожним прийомом їжі, через кілька місяців курс можна повторити.
  • Обліпиха. Має антибактеріальну, протизапальну дію, покращує травлення, корисний при гастриті, виразковій хворобі і багатьох захворюваннях ШКТ. Можна використовувати у вигляді відвару, але кращий ефект дає використання обліпихової олії.

Риба

Правильне харчування не можна уявити без морепродуктів. Риба обов’язково повинна бути на вашому столі, але тільки в якості супу, варена або тушкована. Від різних консервів, солоною та в’яленою риби доведеться відмовитися.

  • Креветки. Багаті білком, практично не містять жирів, які легко засвоюються. Креветки – відмінне харчування при гастриті у дітей і дорослих.
  • Оселедець. Оселедець – занадто жирна риба для тих, хто страждає на гастрит. Тим більш її не можна вживати у вигляді консервів.
  • Ікра. Ікра осетрових у невеликих кількостях дозволяється як при підвищеній, так і при зниженій кислотності шлункового соку.

Каші

Каші – одне з основних страв при гастриті, але і тут не обійдеться без тонкощів. Вибирайте вівсянку, рисову або гречану кашу, а от від кукурудзяного, ячної, пшоняної і перлової каші потрібно відмовитися.

  • Перловка. Смачна і корисна перлова каша, на жаль, є дуже важкою їжею при гастритах, тому від неї доведеться повністю відмовитися.
  • Вівсянка. При гастриті ця каша повинна стати постійною частиною раціону. Вона обволікає стінки шлунка, покращує травлення, сприяє виведенню шкідливих речовин. Кашу краще не варити, а заварювати окропом або гарячим молоком – так вона зберегти більше корисних властивостей.
  • Гречка. Цю кашу можна і потрібно вживати при гастриті. На сніданок, як гарнір, а можна і зовсім пройти курс лікування. Для цього кожен вечір заливайте 1 столову ложку гречки такою ж кількістю води, залишити на ніч, а вранці натщесерце з’їдайте. Снідати після цього не раніше, ніж через півгодини. Тривалість курсу – два тижні.
  • Рис. Рисову кашу іноді називають «таблеткою від гастриту». Вона обволікає стінки шлунка, допомагає травленню, знімає неприємні синдроми в період загострення.

Салати і холодні закуски

На нашому столі завжди присутні різні овочеві та м’ясні салати, закуски, рецепти яких вже давно стали традиційними. Про олів’є та оселедця під шубою при гастритах доведеться забути, але де-які ласощі все ж можна собі дозволити.

  • Вінегрет. Незважаючи на те, що цей салат включає солоні огірки, масло і картоплю, він досить корисний для травлення і цілком допускається при гастритах маленькими порціями.
  • Холодець. Холодець дозволений при гастритах із зниженою кислотністю, при цьому краще готувати його, використовуючи куряче м’ясо або язик, та вони менш жирні і менше подразнюють слизову.
  • Квашена капуста. Капустяний сік, в тому числі розсіл від квашеної капусти, дуже корисний при зниженій кислотності. Намагайтеся уникати занадто кислою квашеної капусти, а також капусти з додаванням хрону, оцту та інших добавок.

М’ясні страви

М’ясо обов’язково повинно бути в нашому раціоні, але при гастриті потрібно віддавати перевагу нежирним сортам (індичка, курка, яловичина). Найкраще її варити або гасити, в крайньому випадку, можна готувати на грилі. Уникайте жирного, смаженого, копченого і надто гострого м’яса.

  • Сало. Сало при гастритах знаходиться під забороною. Воно дуже жирне і погано перетравлюється, часто викликає тяжкість, печію, нудоту та інші неприємні наслідки.
  • Шашлик. Шашлик при гастритах не рекомендується. Якщо ви не можете відмовитися від цієї страви, то готуйте його з курки або яловичини, маринуючи м’ясо в кефірі, без використання оцту, перцю та інших шкідливих приправ.
  • Сосиски. Сосиски шкідливі не тільки при гастритах. Від їх вживання варто відмовитися навіть самому здоровій людині, так як вони містять багато шкідливих консервантів і добавок.
  • Пельмені. Ще один різновид важкої їжі, не рекомендованої при гастритах. В крайньому випадку, використовуйте для начинки м’ясо нежирних сортів.
  • Ковбаса. Нітрохи не корисніше, ніж сосиски. Містить консерванти і шкідливі добавки, не рекомендується в їжу.

Супи

При гастритах потрібно один раз в день є теплий (гаряча їжа не рекомендується) суп. Особливо корисні овочеві супи і супи-пюре.

При підвищеній кислотності варто уникати м’ясних і рибних бульйонів в чистому вигляді, борщу, розсольнику, а при зниженій кислотності не можна їсти окрошку, молочний, гороховий і квасолевий супи.

  • Борщ. Дуже корисний при зниженій кислотності, при підвищеній, навпаки, знаходиться під забороною.
  • Овочеві супи. Овочеві супи дуже легкі і корисні. Вони легко засвоюються і рекомендуються при гастритах з будь кислотністю. Важливий момент – краще обійтися без м’яса, в крайньому випадку, використовуйте другий бульйон від курки або яловичини. Овочі не обсмажувати, а тільки варити або тушкувати без масла.
  • Супи-пюре. Такі супи – знахідка для людей, які страждають гастритом. Вони легко перетравлюються і не подразнюють стінки шлунка. Віддавайте перевагу крем-супу з броколі, кабачків, картоплі. Пам’ятайте, що гриби не рекомендуються навіть у вигляді супу-пюре.

Солодке

Гастрит – це хронічне захворювання, яке супроводжує людину протягом усього життя, перебуваючи в стадії ремісії і періодично загострюючись.

Дієту також доводиться дотримуватися постійно, тому обійтися без солодкого ніяк не виходить. Користі в ньому мало, але в невеликих кількостях і не дуже часто його цілком можна вживати в їжу.

  • Сушіння. Дратують слизову і травмують стінки шлунка, ускладнюють травлення і дуже погано засвоюються, тому вкрай не рекомендуються при гастритах.
  • Халва. Халва дозволена тільки в дуже обмежених кількостях і лише в період ремісії.
  • Печиво. Сухе печиво дозволено невеликими кількостями 1-2 рази в тиждень.
  • Вареники. Вареники ліниві можна, але варто уникати кислих начинок.
  • Варення. Некисле варення – відмінний варіант десерту при гастритах.
  • Вафлі. Вафлі при гастритах не рекомендуються, так як вони погано засвоюються і травмують стінки шлунка.
  • Зефір. Зефір в помірних кількостях допускається як при підвищеній, так і при зниженій кислотності.
  • Родзинки. Ізюм дуже довго перетравлюється і може порушити травлення, тому при гастритах його, як і інші сухофрукти, не рекомендують.
  • Какао. Какао стимулює роботу кишечника, але не подразнює слизову, тому дозволено при гастритах (на воді або молоці, не вживати занадто гарячим).
  • Цукерки. Категорично заборонені, особливо при підвищеній кислотності.
  • Мармелад. Невеликими порціями 1-2 рази в тиждень можна вживати при зниженій кислотності.
  • Мед. Мед при гастритах дозволено, їм можна замінити цукор (не кладіть мед в гарячий чай, так як це вбиває всі її корисні властивості).
  • Пряники. Пряники, поряд з випічкою і здобою, при гастритах під забороною.
  • Шоколад. Шоколад у всіх його видах і формах категорично заборонено при гастритах з будь кислотністю.

Інші продукти при гастритах

Наостанок ще ряд продуктів при гастриті, які не були віднесені до якоїсь конкретної категорії.

  • Млинці. Запечені млинці з різними начинками (овочами, фруктами, нежирним м’ясом, сиром) можна при зниженій кислотності.
  • Гречка. Гречана каша на молоці або воді корисна при гастритах з будь кислотністю.
  • Гриби. Гриби не рекомендуються в будь-якому вигляді – смажені, варені, мариновані і навіть у вигляді супів і бульйонів.
  • Картопля. Відварної і печена картопля при гастритах дуже корисний. Також вже говорилося про користь свіжого картопляного соку натще.
  • Макарони. Відварені макарони при гастритах можна, але в невеликих кількостях, так як їжа ця досить важка.
  • Горіхи. Будь-які різновиди горіхів при гастритах протипоказані.
  • Піца. Піца дуже важка їжа для людей, що страждають гастритом.
  • Попкорн. Попкорн заборонено за будь-яких різновидах гастриту. Він погано перетравлюється і порушує травлення.
  • Рис. Рис відмінно засвоюється, добре діє на травлення і рекомендується при гастритах.
  • Насіння. Насіння, як і горіхи, при гастриті заборонені. Вони порушують травлення і погано перетравлюються.
  • Сода. Її часто використовують при підвищеній кислотності, так як вона нейтралізує кислоту, позбавляє від печії і інших неприємних відчуттів. Але застосування соди категорично заборонено, так як це може привести до виразки шлунку.
  • Сухарі. Замість житнього хліба рекомендуються сухарі з пшеничного. При цьому вживати в їжу магазинні сухарики (снеки) категорично заборонено.
  • Суші. Риба, рис і водорості дуже корисні для ШКТ. Вживаючи страви японської кухні, слід відмовитися від імбиру і васабі.
  • Хліб. Житній хліб краще виключити з раціону і замінити пшеничними сухариками. Повністю відмовтеся від здоби.
  • Лляне масло. Дуже корисно при гастритах, призначають навіть дітям. Приймати тривалий час, по столовій ложці вранці натщесерце.
  • Обліпихова масло. Одне з найбільш ефективних засобів для лікування гастриту. Приймати протягом місяця по столовій ложці три рази на день, за 15-20 хвилин до їжі.
  • Прополіс. Ефективний при гастритах, але потрібно вживати з обережністю і виключно в складі лікарських засобів (відварів, настоїв).
  • Ромашка. Приймати з обережністю, так як може викликати алергію. Уникати передозування (призводить до розладів травлення і звикання).

Допомога фахівців

Якщо вас часто мучать проблеми з травленням, тяжкість у шлунку, печія та інші неприємні симптоми, то потрібно обов’язково звернутися до лікаря:

  • пройдіть повне обстеження і здайте всі необхідні аналізи;
  • пройдіть курс лікування і, на закінчення, повторне обстеження у фахівця;
  • зверніться до дієтолога, який, враховуючи рекомендації лікаря і відомості про перебіг захворювання, складе план харчування.

Ще раз нагадуємо, що лікувальне харчування повинно стати невід’ємною частиною вашого життя. Особливої уваги вимагає дитяче харчування при гастриті, так як організм дитини тільки формується і повинен отримувати всі необхідні вітаміни і поживні речовини.

Якщо гастрит діагностовано дитині, то рекомендується в обов’язковому порядку звернутися до дієтолога і не намагатися самостійно підбирати план харчування.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.