Харчування при панкреатиті підшлункової залози: меню на тиждень

Здорове і правильне харчування при панкреатиті підшлункової залози — запорука успіху в лікуванні цього захворювання. Кожен повинен знати, що можна і не можна їсти, а так само уміти складати меню на тиждень.

Панкреатит – це захворювання, коли страждає підшлункова залоза. Вона запалюється під впливом тих чи інших сторонніх факторів. Це можуть бути проблеми з жовчним міхуром, печінкою, а також порушення в режимі харчування, зловживання алкоголем і т. д. Хвороба з’являється у випадку активації ферментів в органі, з-за чого виникають пошкодження і набряклості.

Зміст

  • Принципи харчування
    • Харчування при гострому панкреатиті
    • Харчування при хронічному панкреатиті
  • Меню на тиждень
  • Продукти
    • Що можна їсти?
    • Що не можна їсти?
  • Відвари і настойки
  • Особливості хвороби
  • Лікарі

Принципи харчування

Дуже важливим моментом в лікуванні є харчування. Кожен фахівець скаже впевнено, що харчування при панкреатиті підшлункової залози являє собою один з найбільш важливих факторів для успішності лікування.

Харчування при гострому панкреатиті

Якщо хвороба знаходиться в гострій фазі, то необхідно постаратися створити якомога кращі умови для органу, забезпечити повний спокій, скоротити екскреторну функцію.

  • Зазвичай протягом дебютних пари днів з моменту початку захворювання фахівцями призначається особливу лікувальне голодування.
  • Пацієнту бажано випивати декілька разів на день невеликими ковтками маленька кількість мінеральної води, в якій ні в якому разі не повинно бути газів.
  • Також можна вживати в якості пиття відвар шипшини, неміцний чай.
  • Наступного тижня дуже важливо дотримувати строгу низькокалорійну дієту.
  • Рекомендується повне виключення з раціону хворого бульйонів, смажених, копійчаних продуктів, сирих овочів і фруктів.
  • Інші страви можна приймати в їжу тільки в протертому вигляді.

Харчування при хронічному панкреатиті

Якщо у людини хронічний панкреатит в стадії ремісії, то треба дотримуватися калорійну і повноцінну дієту. Необхідно буде дотримуватися такого режиму харчування протягом усього життя.

  • Важливо, щоб у раціоні були присутні підвищену кількість білків. Тому треба вживати рибу, сир, а також м’ясо.
  • Важливо обмежити вживання жирів, доза яких в день не повинна перевищувати вісімдесяти грам.
  • Дієта повинна бути продуманою і суворою.
  • У меню повинні входити такі продукти, щоб кількість вуглеводів у них не перевищувала 350 грам на добу.
  • Фахівці рекомендують вживати такі продукти, в яких містяться легкозасвоювані вуглеводи, наприклад, цукерки.
  • Також не можна готувати їжу, яка зможе збільшити секрецію шлункового соку, нанести подразнення слизової оболонці кишечника. Тобто краще виключити з раціону м’ясний та рибний бульйони.

Меню на тиждень

Особливість харчування при панкреатиті – це необхідність дотримання лікувального меню, що сприяє не тільки зменшенню симптомів захворювання, але і попередження розвитку прогресії патологічного процесу і посилення в його перебігу. Меню розробляється і призначається після первинного голодування і спрямоване на формування щадного режиму для підшлункової залози.

Варіант меню при панкреатиті:

1 день:

  • Для сніданку підійде омлет, приготовлений на пару без жовтка, неміцний чай.
  • На другий сніданок буде доречна манна каша з чаєм.
  • В якості обіду можна з’їсти молочний суп з макаронами, пшеничний хліб і неміцний чай.
  • На полуденок запечіть яблуко.
  • На вечерю найкращим буде каша з гречки з м’ясної паровою котлетою, кисіль.
  • На ніч – нежирний сир.

2 день:

  • На сніданок з’їжте кашу з пшона, чай з молоком.
  • Другий сніданок – сирний пудинг.
  • В обідній час підійде картопляне пюре з вареним курячим філе, компот із сухофруктів.
  • В полудень перекусіть прісними булочками з пшеничного борошна з неміцним чаєм.
  • На вечерю – рисова каша, відварена і подрібнений буряк, кисіль фруктовий.
  • Перед сном можна з’їсти запечену грушу.

3 день:

  • Сніданок — каша вівсяна, бажано додатково подрібнена до суцільної маси, і неміцний чай.
  • Для другого сніданку підійде протерте яблуко.
  • На обід – рисовий суп на молоці пшеничний хліб.
  • На полуденок кращими будуть бутерброди з несолоним вершковим маслом і компот із сухофруктів.
  • Під час вечері з’їжте гарбузову кашу з м’ясними вареними фрикадельки і неміцним чаєм.
  • На ніч – гуртка кефіру, краще нежирного.

4 день:

  • Сніданок – омлет на пару, йогурт фруктовий чай.
  • На другий сніданок краще нежирний йогурт з хлібом.
  • На обід приготуйте овочевий суп-пюре, хліб пшеничний і неміцний чай.
  • Для полуденка підійде фруктове подрібнене пюре.
  • Вечеря — молочний суп з додаванням відвареної гречки, кисіль.
  • На ніч перед сном поласуйте нежирним сиром.

5 день:

  • На сніданок приготуйте сирну запіканку з знежиреного некислого сиру, випийте компот.
  • На другий сніданок – фруктове желе; хліб пшеничний.
  • В обідній час зваріть спагетті з паровими биточками з м’яса, чай.
  • Полудень – булочки прісні, неміцний чай з молоком.
  • Під час вечері – картопляно-морквяний суп-пюре, грінки з пшеничного хліба.
  • На ніч випийте кисляк.

6 день:

  • Перший сніданок – рисова крупа, приготована на воді.
  • Для другого сніданку – йогурт.
  • В обід приготуйте суп вівсяний з паровими м’ясними тюфтельками, компот.
  • На полуденок – бутерброди з негострим сиром і неміцний чай.
  • Для вечері підійде варена цвітна капуста з рибними котлетами, неміцний чай з молоком.
  • На ніч – пюре з груші.

7 день:

  • За сніданком з’їжте манну кашу на воді, склянка компоту з сухофруктів.
  • Другий сніданок – овочеве пюре.
  • На обід краще гречана каша на воді, парові котлети з м’яса курки і солодкий кисіль.
  • На полуденок запечіть грушу.
  • Для вечері приготуйте пюре з вареної моркви, рибне філе на пару, неміцний чай.
  • На ніч перед сном випийте склянку кислого молока.

Продукти

Продукти перед поїданням треба відварювати, запікати в духовці або ж готувати на пару. На стіл їх рекомендується подавати у перетертому вигляді. Бажано вживати їжу приблизно кожні три-чотири години з невеликим порціями, щоб не відбулося перевантаження залози і шлунка.

Важливо, щоб їжа не була холодною або гарячою. Вона повинна бути в міру теплою. Якщо раптом виникнуть напади болю, то доведеться на кілька днів знову повернутися до голодування. Необхідно дотримуватися дієти, використовувати правильні рецепти, щоб мінімізувати ризик виникнення таких проблем.

Що можна їсти?

Продукти, які рекомендують при захворюванні:

  • Злегка підсушені хлібобулочні вироби з пшеничного борошна.
  • Овочеві супи, однак, без вмісту капусти.
  • Нежирна риба, приготовлена на пару або запечені в духовці.
  • Нежирне м’ясо, наприклад, кролик, курка або індичка. Його також бажано готувати на пару або відварювати цільними шматками.
  • Омлет на пару.
  • Домашній сир, який ні в якому разі не повинен бути кислим.
  • Молоко можна вживати виключно у складі інших страв.
  • Різноманітні круп’яні каші, наприклад, рис, гречка, манка, а також макарони.
  • Зелень і овочі, в яких міститься велика кількість клітковини. Їх треба відварювати або запікати за всіма правилами.
  • Можна їсти несолодкі груші або яблука, які готуються у вигляді пюре або ж запікаються.
  • Можна пити соки без цукру з деяких фруктів і ягід, неміцний чай з невеликим додаванням молока.
  • Киселі і желе з фруктів;
  • Компоти, зварені з додаванням сухофруктів;
  • Круп’яні супчики на молоці;
  • Суп з локшини та молока;
  • Сирний пудинг;
  • Пюре, приготовлене з відварених овочів;
  • Відвар на шипшині;
  • Негострі види сиру.

Що не можна їсти?

Також існують продукти, вживання яких заборонено:

  • Відвари з м’яса, риби, грибів.
  • Пшенный суп.
  • Копченості та смажені страви.
  • Жирне м’ясо, рибу, ковбасу, консерви.
  • Свіжий хліб з пшеничного або житнього борошна.
  • Міцний чай, кава.
  • Кондитерські вироби та випічку здобного типу.
  • Алкогольні напої, газовану воду.
  • Морозиво і шоколадні вироби.
  • Сирі овочі.
  • Капуста, щавель, шпинат, редька, редис;
  • Маринад, спеції;
  • Свіжий сік, вершки;
  • Всі види фаст-фуду;
  • Каша кукурудзяна;
  • Виноград і інжир;
  • Жовток яйця, маргарин;
  • Олія арахісова та всі види горіхів;
  • Соус соєвий, майонез.

Відвари і настойки

У разі цього захворювання буде корисно вживати настій зубчатки пізньої, тому що вона сприяє зупинці некротичних процесів. Потрібно просто заварити траву в окропі і вживати його кілька разів в день по четвертій частині стакана.

Можна вживати різноманітні відвари і настойки, але тільки після консультації з лікарем. Він же може прописати і медикаментозне лікування, яке в поєднанні з правильним харчуванням і народними засобами зазвичай дозволяє досягти позитивних результатів.

Особливості хвороби

Панкреатит супроводжується виникненням періодичних болей в районі епігастральній області. Часом, особливо під час загострень хвороби, можуть з’являтися досить гострі болі, які супроводжуються нудотою, блювотними процесами, підвищеною температурою та іншими симптомами. У разі наявності подібної симптоматики зазвичай людини госпіталізують у хірургічне відділення.

Обов’язково обстежтеся у лікаря, який призначить правильне лікування панкреатиту, медикаменти і складе комплексну дієту для здорового харчування

Іноді для того, щоб зробити симптоми захворювання більш слабкими, вистачає дієти або ж медикаментозного лікування. Якщо випадок важкий і є гнійні відкладення, то потрібно проведення оперативного втручання, під час якого зазвичай в черевну порожнину вводять спеціальний дренаж.

Лікарі

Дуже важливо, щоб харчування при панкреатиті підшлункової залози у дітей і у дорослих було правильним. Тому дуже важливо проконсультуватися з фахівцями, які дадуть конкретні рекомендації щодо організації процесу харчування, підкажуть, що саме краще вживати в їжу, а від чого варто відмовитися. Наприклад, хворий може випити перед сном склянку кефіру. Не можна, щоб кількість з’їденого за день хліба перевищувала двісті грам. Також треба обмежити вживання цукру.

Перед початком лікування слід порадитися з ендокринологом, гастроентерологом. А з приводу харчування корисну інформацію можна отримати у дієтолога. За допомогою цього фахівця можна буде підібрати найбільш оптимальну дієту, вибрати підходящі продукти харчування.

Поділитися: