Харчування при печії – меню

Людям, які страждають від печії, важливо дотримуватися особливої меню. Виключення з раціону шкідливих продуктів і вживання корисної їжі дозволить швидко позбутися від неприємних відчуттів. Правила харчування при печії повинні дотримуватися постійно.

Причини та ознаки печії

Печія у деяких людей з’являється в результаті втрати спеціальним стравохідним сфінктером своєї еластичності по ряду причин. Наслідком ослаблення сфінктера є відкриття проходу між шлунком і стравоходом, що призводить до проникнення шлункових кислот в стравохід.

Коли в шлунку у людини спостерігається підвищений вміст кислот, що потрапляють в стравохід, людина відчуває такі неприємні відчуття:

  • Печіння в стравоході.
  • Біль за грудиною.
  • Відрижка після їжі.

Існують безліч причин виникнення проблеми:

  • Наявність захворювань травної системи, що провокують появу печії (гастрит, холецистит та ін).
  • Переїдання. Це найпоширеніша причина печії.
  • Надмірна вага, при якому виявляється сильний тиск на шлунок.
  • Підняття тягарів, в результаті чого підвищується внутрічеревний тиск.
  • Літній вік, при якому травна система практично завжди працює з відхиленнями від норми.
  • Тісний одяг в районі живота, яка тисне на живіт і направляє кислоти з шлунку вгору до стравоходу.
  • Прийом лікарських препаратів. Деякі препарати мають таку побічну дію, як печія.

Вагітність. У жінок в положенні матка значно збільшується на пізніх термінах і знаходиться в ній плід починає тиснути на внутрішні органи, викликаючи зсув кислот вгору з шлунку в стравохід.

Зміст

  • Принципи харчування
  • Корисні продукти
  • Шкідливі продукти
  • Додаткові рекомендації
  • Приклад меню при печії

Принципи харчування

Харчування при печії і підвищеної кислотності шлунка повинно бути організовано таким чином, щоб зупинити процес попадання кислот назад в стравохід зі шлунка.

Необхідно дотримуватися наступних принципів:

  • Вживати їжу невеликими порціями. Це скоротить кількість шлункового соку.
  • Їжа повинна бути збалансованою. Організм повинен отримувати достатню кількість білків, жирів і вуглеводів.
  • Харчуватися дробно (не менше 5 разів на день). Частий прийом невеликих порцій їжі не тільки дозволить позбутися не тільки від печії, але і від запорів.
  • Ретельно жувати. Прийом їжі повинен займати не менше 20 хвилин.
  • Не їсти перед сном. Звичка приймати їжу безпосередньо перед сном є негативним фактором, який провокує появу неприємних симптомів. Це пов’язано з тим, що у нещодавно поевшего людини в лежачому положенні кислота з шлунку з більшою ймовірністю просунеться в бік стравоходу, ніж у вертикальному положенні. З цієї причини є потрібно мінімум за дві години до сну.
  • Звести до мінімуму вживання холодних напоїв і закусок. Їжа повинна бути переважно теплою.
  • Дотримуватися рекомендованого раціону харчування при печії. Одні продукти скорочують виділення шлункової кислоти, а інші, навпаки, провокують його.
  • Не пити алкогольні напої та палити безпосередньо при прийомі їжі або відразу після нього.
  • Не приступати до фізичних вправ незабаром після їжі. Бажано почекати дві години після зарядки і тільки потім приймати їжу.
  • Після їжі рекомендується використовувати жувальну гумку, до складу якої не входить перцева м’ята. Жуйка стимулює виділення великої кількості слини, що нейтралізує шлункову кислоту.
  • При наявності ожиріння прагне до втрати ваги. Режим харчування при печії у людей із зайвою вагою повинен бути побудований таким чином, щоб поступово втрачати зайві кілограми. У великих людей спостерігається підвищений тиск на стравохідний сфінктер, який втрачає еластичність, відкриваючи прохід в стравохід.
  • Після їжі випивати невелику кількість води. Випита рідина змиває кислоти назад в шлунок, не даючи їм проникнути в стравохід.
  • Протягом дня випивати не менше 1-1,5 літрів рідини. Перевагу краще віддавати звичайної питної води, або розведеним компотів.
  • Обмежити споживання солі. Не рекомендується більше 10г солі на добу, оскільки вона призводить до затримки рідини в організмі.

Якщо дотримуватися цих принципів правильного харчування при печії, всі неприємні прояви проблеми пропадуть досить швидко.

Корисні продукти

При виборі відповідних продуктів харчування при печії важливо враховувати індивідуальні особливості конкретного організму і прислухатися до своїх відчуттів. Існують загальні рекомендації фахівців про те, які продукти можна включати в раціон, а які краще з нього виключити.

Але у кожної людини може бути своя індивідуальна реакція і той продукт, який в інших гарантовано призведе до появи печії, у окремої людини може засвоюватися добре.

Правильне харчування при постійній печії значно знизить частоту рецидивів і послабить прояви неприємних відчуттів у вигляді печіння, болі в грудині і відрижки.

Рекомендуються до вживання наступні продукти:

  • Солодкі фрукти і ягоди (яблука, банани, черешня, кавун тощо).
  • Овочі (картопля, огірок, морква, капуста, кабачки).
  • Нежирні молочні продукти (сметана, сир, сир).
  • М’ясо нежирних сортів (пісна яловичина, курка без шкірки).
  • Злаки (гречка, рис, овес).
  • Яйця (зварені або у вигляді омлету).
  • Бобові, горіхи, насіння.

В злаках, овочах, фруктах та іншої рослинної їжі міститься велика кількість клітковини. З цієї причини дані продукти особливо корисні людям, які страждають печією. Доведено, що навіть у людей з надлишковою масою тіла, які вживають в їжу велику кількість продуктів з клітковиною, значно зменшується прояв симптомів.

Особливе значення має правильне харчування, коли спостерігається печія при вагітності. Жінкам в положенні протипоказано більшість препаратів і народних способів лікування, тому, єдиною мірою боротьби є організація правильного харчування при печії.

Шкідливі продукти

Ряд продуктів заборонені до вживання людям з печією, оскільки впливають на слизову шлунка дратівливий ефект. До них відносяться:

  • Цитрусові і напої з них. Апельсини, мандарини та інші цитрусові фрукти, або напої з них,
  • Помідори, томатний сік.
  • Перець (червоний, чорний і т. д.).

Такі продукти викликають розслаблення сфінктера, що відповідає за перекриття проходу між шлунком і стравоходом, що в підсумку призводить до появи печії:

  • Алкогольні напої.
  • Кофеїн.
  • Шоколад.
  • Перцева м’ята.

Також, не рекомендується наступна їжа:

  • Сиру цибулю.
  • Смажені страви.
  • Гостра їжа.
  • Жирна їжа. Жирна їжа особливо неблаготворно позначається на стані пацієнтів, оскільки вона найдовше затримується в шлунку.
  • Жирна молочна продукція. Сюди відноситься сметана і сир високої жирності, коктейлі та морозиво.
  • Газовані напої.

Додаткові рекомендації

Для отримання максимально ефективних результатів необхідно дотримувати наступні рекомендації:

  • Не носити тісний, що сковує рухи і заважає вільному диханню одяг. Подібна одяг перетискає живіт, стимулюючи надходження шлункової кислоти вгору до стравоходу.
  • Спати в піднятому положенні. Подушку в узголів’я ліжка необхідно розташовувати під таким кутом, щоб верхня частина тіла знаходилася вище за нижній. Це буде полегшувати прояв симптомів.
  • Бажано уникати підняття важких речей і їх носіння. Під час підйому важких предметів у людини підвищується внутрічеревний тиск, що призводить до виникнення печії.
  • Обмежити прийом провокують печію препаратів. Ряд лікарських засобів можуть в результаті їх тривалого вживання стати причиною появи печії. Наприклад, аспірин.
  • При печії особливе меню під час харчування має дотримуватися протягом 2 – 6 місяців (в залежності від вираженості проблеми). Після повного зникнення неприємних симптомів можна поступово повертатися до звичайного раціону харчування. Перехід від дієти до звичайної їжі повинен бути рівномірним, без різких переходів.
  • Овочі та фрукти краще вживати в запеченому і відвареному вигляді. Сирі рослинні продукти стимулюють виділення шлункового соку, тому не рекомендуються.
  • М’ясні страви бажано вживати у відвареному, тушкованому або запеченому вигляді. Смажена їжа є сильним подразником для стравоходу, який і так знаходиться під негативним впливом шлункових кислот.
  • У період загострення нападів печії бажано повністю виключити вживання жирної, м’ясної і молочної їжі.

Приклад меню при печії

Можна розглянути приблизний раціон людини, яка дотримується правила харчування при печії:

  1. Сніданок: Порція вівсяної каші з житнім хлібом і склянку слабкого чаю.
  2. Перекус: Солодке яблуко.
  3. Обід: Овочевий салат, пісна яловичина відварна, склянка компоту з ягід.
  4. Полуденок: Сухарі і неміцний чай.
  5. Вечеря: приготована на пару риба, варена картопля та узвар.

Таким чином, дотримання спеціального меню дозволяє страждають від печії людям позбутися від неприємних відчуттів, значно полегшивши своє стан. Важливо не тільки вживати правильні продукти і утримуватися від шкідливих, але і виконувати всі рекомендації.

Поділитися: