Як чистити рибу – покрокова інструкція з фото

Як корисна риба, а скільки з неї смачного можна приготувати! Але… Напевно, не знайти жінки, яка б не напружувала носик при одній тільки думці про ці муки. Мовляв, її треба чистити, а значить, вся кухня знову в лусці, порізані руки, подряпані, а запахи будуть переслідувати кілька днів.

  • Що треба для чищення
  • Чистимо рибу
  • Корисні поради

Хочете, щоб готування перетворилася в радість? Давайте вчитися правильно готувати цей продукт. Адже не скрізь обробляють свіжу рибу. А купувати філе не завжди бажано – хто знає, скільки тушка пролежала до цього в морозилці і скільки разів була розморожена. Отже, пропоную кілька варіантів чищення риби.

Що треба для чищення риби?

Інструменти для чищення риби

  • Гострий ніж. Якщо ви вперше цим займаєтеся, зробіть це тупою стороною або візьміть тупий ніж. Адже велику луску можна прибрати навіть виделкою. Якщо у вас є шкребок, пристосований для цих цілей, або терка, то у випадку з дрібною лускою це буде чудово.

ПОРАДА: Тертку зробіть самі. Раніше пляшкові кришки виручали – прибив кілька до дощечці, і орудуй. Зараз можна взяти порожню бляшанку, нарізати її кінці, а дном прибити до дощечці.

  • Паперовий рушник.
  • Обробна дошка.
  • Ножиці кухонні.
  • Вода для ополіскування рук.

Підготовка свіжої риби до розбирання — покрокова інструкція з фото

Перше, що треба зробити, це промити рибу під напором води. Особливо це стосується великих екземплярів (як у мене – це був короп вагою 2 кг).

Змив бруд з тушки, прибравши серветкою слиз, загляньте в рот риби, купленої на ринку, – не залишилася наживка у вигляді кукурузки або чогось іншого.

ПОРАДА: Готуєте рибу без голови? Не відрізайте її! Адже в процесі чищення вам доведеться триматися за неї, інакше слизька тушка намагатиметься вислизнути на підлогу.

А тепер – основні варіанти та етапи!

Варіант №1

Крок 1. Підготуємо тушку карпа

А навіщо чистити рибу! Що за питання? Звичайно, для того, щоб готувати і комфортно з’їдати страву. Але, до речі, луску іноді взагалі не знімають. Адже вона іноді може посилити смак страви. А ще зберігає поживні речовини. Ви здогадалися? Але я не тільки про юшку. Адже так роблять і при готування на пару або при гасінні. Страви виходять ароматними і насиченими.

У цій ситуації чистка обмежується патранням і проціджуванням бульйону, якщо це вуха.

ПОРАДА: Риба при цьому повинна бути лише свіжою, але не розмороженої!

Варіант 2

Чистий тушку кладемо на обробну дошку. Щоб ви не отримали поранень навіть від малесенького плавничка, озбройтесь ножицями. Треба терміново обрізати все, що може викликати травму. Можна і ножем це робити, роблячи надрізи. Але я люблю ножицями – так риба ціліше.

Крок 2. Зрізаємо плавці

Яка луска у рибини? Яких розмірів вона? Якщо попався дрібний примірник, візьміть тушку у вільну руку, піддягніть луску ножем у хвоста і, притиснувши лезо майже плоско, почніть руху ножа в бік голови. Якщо велика рибина, як у мене, тримайте її на обробній дошці, прихопивши за зябра. Очищайте різким рухом, просуваючись ножем або терткою проти зростання чешуін від хвоста до голови. Акуратно, адже ваша ліва рука зовсім поруч!

Крок 3. Знімемо луску

Провівши рукою по поверхні, ви переконалися, що жодної чешуинки не залишилося? Пора приступити до розбирання черевної порожнини. Але перед цим ретельно промийте рибину, щоб луска не потрапила з дошки всередину. Тушка лежить на дошці. Вільною рукою (можна обернути її паперовим рушником або ще чимось) робимо ножем або ножицями надріз вздовж черевця.

До РЕЧІ: Не притискайтеся надто ножем до рибині, інакше її поверхня пошкодиться або черевна порожнина розкриється, що небажано.

Крок 4. Робимо надріз

Виберіть все, що є всередині. Для цього заведіть руку всередину. Відчувши, що вона уперлася в стінки, почніть повільно підводити пальці під нутрощі. Підхопите їх і відводите, злегка відриваючи, до самої голови. Дуже акуратно — тут жовчний міхур. Не забудьте промити добре черевце!

ПОРАДА: Порушили цілісність жовчного міхура? Не турбуйтеся, просто терміново потріть сіллю в місці дотику жовчі з рибою. Можна і ножем вирізати, але відразу і акуратно, не пошкодивши цілісність!

Крок 5. Выпотрошим рибу

Далі все залежить від того, що ви готуєте. Тобто цілком її вживаєте або без голови і хвоста, скажімо, вам потрібно філе або тушка. У другому випадку розташуємо рибину на дошці і, тримаючи її голову другою рукою, рівно і швидко відсічемо її.

УВАГА: Під час обережного очищення від нутрощів бажано вказівним пальцем зайти глибоко під голову – там завжди ховаються згустки крові, які зіпсують смак страви. Особливо якщо ви захочете з обрізу зробити вуха! Потім промийте кілька разів водою. Захопіть ножем з обох сторін і плавники – там хороший шматочок м’яса прихватится.

Крок 6. Відсічемо голову з плавцем

Розгорніть тушку так, щоб далі було зручно здійснювати інші процедури. Треба видалити хвіст. Якщо ви не збираєтеся робити набір для ухи, просто слід відтяти хвіст, зробивши надріз максимально далеко від нього, щоб м’яса було багато.

Крок 7. Відсічемо хвіст

Хочете приготувати супчик, так як рибка велика? Тоді відріжте всі частини так, щоб м’яса в них (в області і голови, і хвостової частини, і плавників) було побільше. Не забудьте прибрати зябра з голови і очі. Ось такий гарний зріз вийшов!

Крок 8. Тушка без голови

Перед вами стоїть завдання – нарізати стейки? Якщо риба дрібна, проблем не буде. А ось з великої доведеться повозитися, адже шматки повинні бути красивими і рівними. Можна гострим ножем надрізати до хребта, а там перерубати тесаком.

Крок 9. Стейк

Але вам треба відокремити філе? Будь – шматочками або всю тушку задіяти? Почнемо. Процес непростий, але реальний. Гострим ножем проведемо ножем по всій довжині хребта. Дійшли до кісточок? Тепер акуратно поводьтеся ніж до низу, поддевом м’ясо. Вийде дві филешки. Якщо вже їсти стейки, виконайте те ж, відокремлюючи м’ясо у хребта.

Крок 10. Відокремимо філе

Потім робіть так, як вимагає подальший сценарій. Тобто це буде або два філе, або ви їх нарежете на скибочки. Головне – позбавтеся від всіх кісток, не викидайте жоден плавничок і хребет! Хочу похвалитися – ось такий чудовий набір для ухи у мене вийшов. Як-небудь викладу рецепт супу, який з нього вийшов!

Крок 11. Набір для ухи

Варіант № 3

Тут все простіше в плані видалення луски. Зануривши тушку на кілька секунд в окріп, ви легко позбавитеся від неї.

Гострим ножем зробіть у голови і ближче до хвоста два надрізи поперек. Вспорите черево і випатрайте тушку.

Виріжте верхній плавник двома поздовжніми розрізами поруч, а нижній витягнете.

Приберіть зябра і очі з голови. Наріжте стейки або філе, і готуйте!

Кілька корисних порад, як правильно підготувати рибу до приготування

  • Щоб не було запахів. Змастіть лимоном дошку, ніж і руки. Нарешті, загорніть дошку в поліетилен і збирайте відразу луску і нутрощі в пакет.
  • Щоб рибина не вислизнула. Можна або натерти сіллю руки, або обернути їх на рушник чи серветку.
  • Щоб луска не розліталася. Відкрийте кран і продовжуйте чистити рибу під струменем води. Оберніть тушку в поліетилен, збираючи туди нутрощі і луску. Чи проводите всю процедуру в глибокій мисці або відрі з водою – так луска не виявиться на стінах і підлозі
  • Якщо луска підсохла. Промийте тушку ще раз, або потримайте її трохи в крижаній воді (але не в теплій!).
  • Якщо луска жорстка або щільно притиснута до шкурі. Промийте тушку окропом.
  • Краще чистити рибу відразу після покупки.
  • Злегка окислив воду оцтом або лимоном, потримайте в ній рибу – чистити стане легше!
  • Не забудьте прибрати плівочки всередині – коричневі можуть зробити її смак гірким
  • Беріть тільки гострі ножі, але і зеленку поруч покладіть – раптом поріз!
  • Кладіть рибу в холодильник, загорнувши її у вологу ганчірку або поліетилен – так вона не заветрітся.
  • Пакет з кишками треба відразу зав’язати і відразу винести.
  • Оброблення риби краще проводити на спеціальній дошці.

І знайте – недбале чищення риби точно позначиться на смаку страви. Тому не лінуйтеся!

Поділитися: