Як правильно заварювати чай або сам собі чайний сомельє – з рецептів моєї сім’ї

Зізнаюся, перед тим як почати вживання хорошого чаю, я грішила розпиванням низькоякісного напою в пакетиках. Я ніколи не любила каву, тому в далекі студентські роки чай був моїм головним джерелом бадьорості і енергії. У чайник кидала пару пакетиків, залишала їх заварюватися на деякий час. Але з кожною наступною чашкою її вміст ставало все темніше й темніше. Від горького огидного смаку нічого не рятувало — ні цукор, ні ложечка варення.

Зміст статті:

  • Основні правила
  • Як я заварюю?
  • Особливості процедури

Зараз я віддаю перевагу ласувати хорошим чаєм, і скажу, що правильно його заварювати, звичайно, не зовсім мистецтво, але певні навички будуть потрібні. Робити це не за правилами подібно недожариванию відмінного шматка свинини або все одно, що перетворити його в головешку.

Для заварювання чаю є багато способів. Деякі з них широко відомі, інші дуже специфічні. Я ж постараюся розповісти про свої спостереження, про прийомах у процедурі чаювання.

Основні правила заварювання чаю, які я дотримуюся

Якість води

На смак чаю величезний вплив має якість води. Але про це мало хто замислюється. Раніше я взагалі використовувала воду з крана, кип’ятила її і заварювала. Зараз мені це здається диким! Якщо є бажання пити по-справжньому хороший напій, то на характеристики води варто звернути особливу увагу.

Найсмачніший чай я пила на воді з природного джерела. Така водиця збагачена киснем, тому напій виходить надзвичайно ароматним. Не завжди є можливість знайти поблизу джерело, так що оптимальний вихід — у використанні води в пляшках, куплених в магазині.

Дистильовану, тобто очищену від всіх домішок воду використовувати не рекомендую. Смак чаю на ній стає тьмяним, не багатогранним, втрачається вся його «родзинка».

Що стосується фільтрів, то їх потрібно регулярно чистити і змінювати. Глечики фільтри також необхідно часто прочищати і ні в якому разі не зберігати в холодильнику. Адже, по суті, холодильник це місце, де зібрані запахи різних продуктів, а глечик їх вбирає. А це, в свою чергу, негативно позначається на якості води і приготованому на ній чаї.

Температура води

Температура води — ще один нюанс, від якого залежать смакові властивості чаю. Про це теж раніше не замислювалася, поки одна моя подруга не почала захоплюватися історією чаю і чайними церемоніями. Вона мені й розповіла про те, що занадто гаряча вода робить чай гірким, а прохолодна не розкриє і соту частину всієї палітри напою. Для кожного виду чаю є оптимальна температура заварювання. Звичайно, це узагальнені рекомендації, що і при приготуванні краще читати інформацію на упаковці або досвідченим шляхом знаходити для себе варіанти.

Для чорних чаїв температура заварювання становить 98?С, для зелених — 80-82?С, для білих — 70-80?З, улун заварюється при 90?С.

Для визначення температури води я використовую чайний термометр. Компактний і зручний прилад, який можна придбати в спеціалізованих магазинах.

Посуд

Матеріал, з якого виготовлений посуд, впливає на смакові характеристики чаю. Віддаю перевагу використовувати заварювальні чайники з порцеляни або глини. Достоїнствами такого посуду є збереження смаку, аромату, кольору, а фарфорові чайники являють собою естетичну цінність і прикрасять будь-який інтер’єр.

Раніше я користувалася чайничками зі скла. Але вони володіють високою теплопровідністю, з-за чого чай швидко втрачає свій аромат. Такі чайники незамінні при заварюванні квітучих чаїв. Це просто дивовижне видовище, коли ти бачиш, як зі звичайного кульки з’являється казкової краси квітка або цілий букет.

Для приготування чаю беру спеціальні піали з кришкою. Такий посуд дозволяє повною мірою насолодитися чудовим ароматом напою.

Пити напій краще з фарфорового посуду. По-перше, приємно. По-друге, фарфор пом’якшує температуру і підсилює наші позитивні емоції. Завжди приємно приймати їжу з красивого посуду. Щоб відчути всю магію чайних церемоній, просто необхідно придбати хоча б один фарфоровий набір.

Кількість і якість заварки

Всю інформацію про те, яка кількість заварки потрібно, можна знайти на упаковці, дотримуйтесь цих вказівок. В основному, як я помітила, стандартом є 1 чайна ложка на 250 мл окропу. Однак є виробники, які рекомендують інші пропорції.

Якість чаю визначити дуже складно. Я звертаю увагу на інформацію на упаковці, а саме: країна виробництва, безпосередньо сам виробник, місце фасування, умови зберігання, спосіб приготування, термін придатності і маса. Ці дані дають хоча б первинну інформацію про продукт, і, якщо мене щось бентежить, вибираю наступну упаковку. А так, звичайно, всі свої чайні фаворити я знайшла досвідченим шляхом, методом проб і помилок.

Як дійсно смачно заварити чай — мої фірмові секрети

У моїй колекції є не один десяток різноманітних чаїв. Одні купую в спеціальних крамничках мого міста, інші привожу з подорожей, треті мені дарують мої друзі. Всі мої чаї я люблю і вживаю по черзі.

Для кожного виду чаю мною вироблений свій метод заварювання. І я розповім про те, як краще заварювати той чи інший з них без використання спеціального термометра, тобто на око.

Правила заварювання чорного чаю

Найбільш звичним для нас чаєм є чорний. Щоб заварити його, я беру бутильовану воду. Кип’ячу її в емальованій чайнику. Чекаю, коли вода почне закипати, але не доводжу до бурління. Дістаю фарфоровий чайник, ополіскую гарячою водою і засинаю в нього потрібну кількість листя з розрахунку 1 ч. л. на 250 мл води. Заварюю близько 5 хвилин, при цьому чайник щільно закриваю кришкою. Ще я накриваю його серветкою, яка пропускає пар, але затримує ароматичні ефірні олії.

Хочу зазначити, що багато заварений чай називають просто заваркою і розбавляють її потім водою. Я так не роблю, оскільки вважаю, що чай повинен бути насиченим, густим і терпким. Таким напоєм приємно насолоджуватися, оцінюючи повільно і неквапливо його чудовий смак.

Правильно заварюємо зелений чай

Для такого чаю використовую джерельну воду. Її складно знайти, але воно того варто. Заварочную посуд (нам знадобиться два фарфорових чайника) ополіскую окропом і приступаю безпосередньо до самого заварювання.

Для зеленого чаю потрібно 1 ч. л. листя на 200 мл води. Воду я не доводжу до активного кипіння, тобто її середня температура варіюється в межах 85 градусів.

Зелений чай наполягаю 2 хвилини, потім переливаю в інший чайник. Це необхідно для рівномірного розподілу міцності напою у всіх чашках. Заварений чай краще відразу розлити, інакше його залишки придбають неприємний з гіркотою смак.

Унікальність зеленого чаю в тому, що він може витримати до п’яти заварювань, і з кожним з них смак буде відкриватися з нової сторони.

Як правильно заварювати червоний чай?

З усіх сортів червоних чаїв мій улюбленець — каркаде. Його заварювати просто: беру на один літр води 8-10 ч. л. чаю і кип’ячу 5 хвилин. Хоч я і не любитель цукру, каркаде все ж варто його додати. Такий напій можна пити гарячим і холодним. Він чудово втамовує спрагу, освіжає в спекотний день і зігріває взимку.

Як заварювати білий чай?

До недавнього часу я навіть не знала, що існує такий вид чаю. І для мене він став справжнім «смакових» відкриттям. Температура води для заварювання не повинна перевищувати 85°С. Особлива концентрація масел надає чаю вишуканий аромат. Крутий окріп просто зведе до нуля всю його ароматичну складову. Час заварювання — 5 хвилин. Спробувавши вперше білий чай, я закохалася в його ні з чим не порівнянний смак, і тепер він завжди є в моїх запасах.

Особливості процедури і ритуал чаювання в моїй родині

Обожнюю чайні церемонії в східному стилі або англійською. Але найулюбленіша — російське чаювання, головним атрибутом якого є самовар. У мене вдома стоїть справжній, старовинний великий самовар початку 20 століття, який я придбала в одному селі. Саме про російську традиційному чаюванні я хочу розповісти.

Церемонія чаювання в Росію прийшла зі Сходу. Наші предки заварювали не тільки чай, але і різні трави, листя — м’яту, вишню і смородину. Але головне, що прийшло зі східних країн — це якийсь ритуал, який адаптувався до менталітету російської людини.

Чим відрізняється східна чайна церемонія від нашої? На сході чаювання — це якась можливість заглибитися в себе, поспілкуватися зі своїм внутрішнім світом, розірвати на час зв’язок з суєтою. У Росії ж церемонія чаювання духовно об’єднує людей, що зібралися за спільним столом, сприяє душевній бесіді. Ми любимо попити чайок і закусити хорошим десертом.

Саме самовар — головний атрибут російської церемонії чаювання. Він був у кожному домі і був символом затишку і спокою. Самовар завжди стоїть в центрі столу. Він ніби випромінює світло, хороші емоції і доброту, попихкуючи димком і булькаючи водою. І в ці моменти все навколо стає нереально казковим і простим.

Правильно заварювати чай — непроста справа, вона вимагає уважності і ступеня. Але як же приємно зібрати всіх рідних і близьких за столом і насолоджуватися чаєм, цим ароматним і смачним напоєм!

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.