Які продукти викликають печію: у вагітних, при підвищеній кислотності

Які продукти викликають печію у різних людей, що не завжди можливо сказати, тому можна говорити про індивідуальні особливості кожного організму в цьому плані. Відомі продукти харчування, які найчастіше викликають печію і відчуття печіння в грудях.

Основною причиною появи печії є вживання в своєму харчуванні продуктів, які можуть викликати специфічну реакцію організму

Зміст

  • Як з’являється печія
  • Найпоширеніші причини печії
  • Дієта при печії
  • Продукти, здатні викликати печію при вагітності
  • Дієти для виключення печії при вагітності

Як з’являється печія

Не варто вважати, що печія з’являється лише через підвищеної кислотності шлункового соку. Печію можна зарахувати до перших причин порушення слизової стравоходу. Процес роздратування буде обумовлений надходять з шлунку в стравохід жовчю, шлункової кислотою, пепсином.

Що стосується симптоматики, то виявляється печія печінням і дискомфортним відчуттям в області грудини або ж епігастральній області, надходячи ближче до горла, шиї і щелепи.

Ще однією причиною появи печії може бути слабкість нижнього сфінктера стравоходу. В нормальному стані цей орган закривається після надходження їжі в організм. Якщо ж функціональність його була порушена, то кислий вміст шлунка буде знову надходити в стравохід.

До того ж не варто виключати ймовірність того, що в шлунку середовище різко кисла, коли в стравоході – слаболужна. У разі потрапляння кислого вмісту зі шлунка в стравохід слизова дратується, а, отже, виникає дискомфорт.

Відомо кілька фізіологічних механізмів, що перешкоджають поверненню надходить їжі з шлунку в стравохід. Виділимо деякі з них:

  • скорочення діафрагми;
  • перистальтика стравоходу;
  • нижній сфінктер стравоходу.

Все, що пов’язано з порушенням роботи стравохідного сфінктера, а точніше його замикальної здібності, буде сприяти появі печії.

Не виключений варіант, що печія є провісницею деяких серйозних захворювань, також може бути викликана відмовою приймати організмом деякі продукти харчування.

Найпоширеніші причини печії

Як сказано раніше, в кожному організмі печія може з’являтися з різних продуктів. Тим не менш, є можливість сказати, які продукти викликають печію і відрижку у більшості людей.

  • Кислі фрукти і овочі. Все ж фрукти, які містять у своєму складі велику кількість кислот, наприклад, це апельсини, грейпфрути, тобто будь-які цитрусові, а також ананаси викликають секрецію шлунка, що супроводжується печінням в грудях. А також подібну реакцію організму можуть спровокувати томати, особливо в складі якихось соусів.
  • Алкоголь посилює процес утворення природного шлункового соку, тому дратується слизова оболонка системи травлення. Особливо шкідливий алкоголь для вагітних, причому не тільки з причини утворення печії.
  • Шоколад з великим вмістом какао в своєму складі і різні шоколадні десерти. Як же діє в даному випадку? Подібні продукти розслаблюють шлунковий сфінктер, тому з шлунку в стравохід потрапляє кислота. Таким же ефектом володіє кофеїн, тому лікарі рекомендують з кавою переходити на зелений чай.
  • Жирні продукти призводять до порушень в роботі системи травлення, оскільки вони довго перетравлюються в шлунку, тому можуть стати основною причиною утворення печії.
  • Солона і гостра їжа в усьому своєму розмаїтті може бути причиною печії. Тут важко сказати, які саме продукти викликають печію і тому при появі симптомів краще просто зменшити кількість спецій і гострої їжі у власному раціоні.

Якщо ви зменшили вживання зазначеної їжі і не розумієте, які продукти викликають печію при підвищеній кислотності у вас, або взагалі не знаєте, чи є підвищена кислотність або справу в роботі шлунка і стравоходу, слід прислухатися до власного організму. Подивіться на індивідуальні реакції після прийому їжі і ви зрозумієте причини.

Дієта при печії

Кожен, хто стикається з печією, задається двома питаннями: яка прийняти ліки, щоб погасити цю пожежу в стравоході і що можна вживати в їжу, не боячись викликати це неприємне явище? 

Оскільки печія передбачає підвищену кислотність, то протипоказано все смажене, гостре, жирне. З тваринної їжі рекомендуються:

  • рибні страви (не смажені!),
  • нежирна яловичина і свинина,
  • курка і індичка,
  • знежирений сир.

Яйцями не зловживати і, звичайно ж, ніякої яєчні! Молоко при взаємодії з шлунковим соком утворює молочну кислоту і відноситься до продуктів, які викликають печію і відрижку і підсилюють їх.

При всіх стадіях гастриту дуже гарні різні рідкі каші: вівсянка, гречана — розмазня, пшоняна з гарбузом. Перші страви – овочеві супи з крупами (пшоно, рис, перловка), бажано пісні або з білим м’ясом, але не борщ або щі: капуста може спровокувати печію.

З першими і другими стравами вчорашній білий хліб (житній викликає бродіння і, як наслідок, підвищення кислотності). Рекомендується додавати масло як вершкове, так і рослинну, тільки не спреди.

Будь-які овочі є елементом дієти. Сирі або варені, крім бобових і, вже згаданої, капусти. 

З фруктів – банани (в невеликих кількостях) і м’які солодкі яблука. І звичайно ж, свіжовичавлені овочеві соки: морквяний, картопляний, кабачковий. Їх слід пити натщесерце, три рази в день. А ось з покупними слід бути обережним. Добре допомагає при печії водний настій або відвар кропового насіння (3 чайні ложки на 200 гр води). Це усуває печію і знижує метеоризм.

Продукти, здатні викликати печію при вагітності

Насамкінець, розглянемо актуальну тему — які продукти викликають печію у вагітних і дієтичні рекомендації.

Як відомо, будь-які продукти харчування впливають на організм, особливо на вагітних дівчат, оскільки відбувається гормональна перебудова, що викликає відповідні зміни.

Отже, які продукти викликають печію у жінок в положенні

  • Гостра їжа. Основними продуктами в даному випадку можна вважати такий перелік: часник, цибуля, хрін і редис, також варто обмежити використання гострих приправ і спецій, серед яких знаходиться і перець. У перший час краще повністю виключити ці продукти, а додавати їх можна потроху поступово.
  • Їжа швидкого приготування. Чіпси, гамбургери і смажена картопля – це дуже жирні продукти, здатні стати причиною печіння в грудях.
  • Газовані напої розтягують шлунок, тому з шлунка в систему травлення може проникнути кислота.

Знову слід зазначити, точно сказати, які саме продукти викликають печію не представляється можливим, адже кожна жінка унікальна. Додатково завжди слід орієнтуватися на рекомендації вашого лікаря, якому відомі аналізи і особливості організму.

Дієти для виключення печії при вагітності

Якщо жінка знаходиться в положенні, то з раціону харчування краще зовсім виключити перераховані вище продукти харчування. Крім цього бажано знизити до мінімуму вживання продуктів, що містять у своєму складі досить велику кількість крохмалю.

У вагітної жінки процес травлення сповільнюється, тому і виникають часті напади печії і печіння в грудях, що надає відповідні незручності.

Правильне складання харчового раціону сприяє злагодженій роботі системи травлення без печії та інших незручностей.

Поділитися:
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не будет опубликован. Все поля обязательны для заполнения.