Збудники харчових токсикоінфекцій

Харчові токсикоінфекції відносяться до групи інфекційних захворювань. Вони виникають в результаті вживання продуктів, що містять патогенні мікроорганізми або бактеріальні токсини.

зміст

  • 1 Збудники харчових токсикоінфекцій
  • 2 Інкубаційний період
  • 3 Діагноз
  • 4 Лікування

Збудники харчових токсикоінфекцій

Збудниками харчових токсикоінфекцій можуть стати різні мікроорганізми: сальмонели, шигели, спорові аероби, стрептококи і стафілококи. Найбільш поширеними є інфекції стафілококової етіології. Потрапляючи в продукти харчування, ці мікроорганізми розмножуються, виділяючи ентеротоксин.

Отруєння стафілококової природи, як правило, пов’язані з вживанням молочних продуктів, м’ясних і овочевих страв, рибних консервів в маслі, тістечок і тортів. Сприятливим середовищем для мікробів даного типу є містяться в продуктах сіль і цукор. Слід враховувати, що інфікований продукт ні за зовнішнім виглядом, ні за смаком не відрізняється від нормального.

Ентеротоксин стійкий до нагрівання і витримує температуру кипіння води протягом двох годин. Ентеротоксин проникає в організм людини через слизові оболонки і не руйнується травними ферментами. Існує припущення, що його всмоктування починається вже в шлунку.

Читайте також: Головний біль: причини і лікування

Інкубаційний період

Інкубаційний період при токсикоинфекциях становить 2 години. Токсини особливо небезпечні тим, що вони руйнують слизову оболонку кишечника, проникають в печінку, нирки, легені і селезінку. При тяжкому перебігу токсикоінфекція здатна викликати анаеробний сепсис. Джерелом інфекції може бути хвора людина або тварина.

Основним симптомом розвивається токсико-інфекції є біль схваткообразного характеру в надчеревній ділянці. Крім цього, у хворих відзначаються нудота і блювота, а також розлад шлунку. Температура зазвичай знаходиться в межах норми або трохи підвищена.

В результаті інтоксикації організму у хворих падає артеріальний тиск, спостерігається запаморочення, сильний головний біль, відсутність апетиту, сухість у роті. Нерідко на тлі перерахованих симптомів розвивається колапс. Стан хворого зазвичай нормалізується протягом 2-3 діб, однак ще деякий час зберігається слабкість.

діагноз

Діагноз харчової токсикоінфекції може бути поставлений в зв’язку з груповим характером захворювання і його зв’язком з конкретним продуктом харчування. При лікуванні токсикоінфекції дуже важливо максимально швидко вивести з організму хворого заражені токсинами харчові продукти. Позитивний результат дає промивання шлунка в перші години після початку захворювання.

Особливо важко протікають отруєння, викликані токсинами клостридій. Пацієнти скаржаться на сильні болі в животі, рідкий або дуже часті випорожнення. Блювота і рясний стілець призводять до зневоднення організму. У важких випадках розвивається картина некротичного ентериту, що може привести до летального результату.

лікування

Промивання проводиться 3% -ним розчином соди або 1% -ним розчином перманганату калію. При цьому промивання необхідно робити до тих пір, поки розчин з шлунка хворого не стане чистим.

Читайте також: Сечокам’яна хвороба у людей похилого

У разі отруєння клостридиями хворому призначають антибіотики широкого спектру дії – левоміцетин, еритроміцин, тетрациклін. Після застосування антибіотиків потрібно відновити водно-сольовий баланс організму. Для цього використовуються соляні розчини – регідрон, трисоль або квартасоль.

Хворому дозволяється пити невеликими порціями. Після того як буде проведена дезинтоксикация організму, хворий повинен дотримуватися суворої дієти. Йому протипоказані всі продукти харчування, які надають подразнюючу дію на шлунково-кишковий тракт. Хворому потрібно давати тільки добре проварену, протерту негострий їжу.

Читайте також: Варикозна хвороба вен нижніх кінцівок – діагностика

В результаті впливу токсинів в травному тракті виникає ферментативна недостатність, тому пацієнту показані ферменти і ферментні комплекси – фестал, панкреатин і пепсин.

Курс лікування даними лікарськими препаратами розрахований на 14 днів.

Для відновлення порушеної мікрофлори кишечника хворому показані такі препарати, як бифидум-бактерин, лактобактерин, біфікол, колібактерин. Автор: Віктор Зайцев

За матеріалами: health-medicine.info

Опитування:

Скільки годин на добу Ви зазвичай спите?

  • Менш 4-x годин
  • 4-6 годин
  • 7 годин
  • 8:00
  • 9 годин
  • 10:00
  • 10-12 годин
  • Більше 12 годин

Подивитися результати

Завантаження …

Поділитися: